Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2012,
12.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 15. 7. 2012, 12.26

7 let, 12 mesecev

Rdeči križ: V Siriji divja državljanska vojna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rdeči križ je sporočil, da so boji v Siriji tako razširjeni, da gre v tej državi dejansko za državljansko vojno. Damask je zanikal pokol v Treimisi.

Organizacija je doslej kot vojna območja označevala le okolico Idliba, Homsa in Hame. Sprememba statusa iz konflikta v državljansko vojno pomeni, da bodo odslej borci uradno predmet ženvskih konvencij ter tako bolj izpostavljeni preganjanju zaradi vojnih zločinov.

Hudi boji v Damasku Medtem se je pojavil videoposnetek, ki prikazuje hude boje v sirski prestolnici Damask, kjer je bilo vse od začetka upora lanskega marca proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada relativno mirno. Aktivisti trdijo, da se v bojih na jugu Damaska uporabljajo tudi tanki in topništvo ter da civilisti množično bežijo iz tega predela mesta.

Režim zanika pokol Sirski režim je zanikal, da so v napadu na vas Treimsa uporabili tanke in helikopterje. Kot trdijo, se v vasi ni zgodil pokol, temveč so bile žrtve posledica spopadov med vladnimi silami in uporniki. Na novinarski konferenci v Damasku je predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi zatrdil, da sirska vojska v napadu ni uporabila tankov ali helikopterjev. "Kar se je zgodilo, ni bil napad na nedolžne civiliste," je dejal. "To je bil spopad med rednimi silami in oboroženimi skupinami, ki ne verjamejo v mirno rešitev. To je resničnost, politična in vojaška."

Zatrdil je, da je bilo ubitih 37 borcev in dva civilista, za napad pa so se odločili, ker so vas napadli uporniki in začeli terorizirati prebivalstvo. Sirske sile naj bi v Treimsi v četrtek po navedbah sirskih aktivistov ubile prek 150 ljudi.

Koliko žrtev je, niso ugotovili Vas so v soboto obiskali opazovalci ZN, ki so preverjali razmere na terenu. Ocenili so, da je bilo v napadu uporabljeno tudi topništvo, koliko žrtev je terjal, pa med obiskom v soboto niso ugotovili.

Kot so ocenili, je bil napad uperjen predvsem proti "določenim skupinam oziroma hišam", povečini naj bi šlo za dezerterje. Opazili so madeže krvi, požgana je bila šola, nekaj hiš je poškodovanih. Opazovalci so tudi povedali, da je bilo uporabljenega več vrst orožja, od topništva do granat in lahkega orožja.

Opazovalci, ki med prvim obiskom v vasi niso uspeli ugotoviti, koliko žrtev je napad dejansko terjal, naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij vas danes obiskali še enkrat.

Ne spreglejte