Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
13.47

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Andrej Plenković Zoran Milanović Hrvaška

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 13.47

1 mesec, 1 teden

Milanović po zaušnici ustavnega sodišča: Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Zoran Milanović | V nedeljo je Zoran Milanović napovedal, da bo za mesto premierja kandidiral in zmagal na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne glede na to, kaj bo o ustavnosti njegove kandidature odločilo ustavno sodišče. | Foto STA

V nedeljo je Zoran Milanović napovedal, da bo za mesto premierja kandidiral in zmagal na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne glede na to, kaj bo o ustavnosti njegove kandidature odločilo ustavno sodišče.

Foto: STA

Predsednik republike Hrvaške ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade, je danes opozorilo hrvaško ustavno sodišče. S tem se je odzvalo na napoved predsednika Zorana Milanovića, da bo kandidiral na aprilskih parlamentarnih volitvah, ne da bi pred tem odstopil. Milanović je odločitev sodišča komentiral s tremi besedami zagrebških rokerjev. Zapisal je “Rijeke pravde dolaze! (Reke pravice prihajajo!). Sporočil je, da ne namerava odstopiti. "Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako," je dejal.

Če Milanović hoče sodelovati v volilni kampanji oz. kandidirati na volitvah ali biti bodoči kandidat za predsednika vlade, mora takoj odstopiti s položaja predsednika, je danes po sestanku ustavnih sodnikov opozoril predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović. Za takšno odločitev je glasovalo devet ustavnih sodnikov od 11 navzočih, dva sta bila proti.

Predsednik republike je nestrankarska oseba in pri opravljanju te funkcije ne sme sodelovati v političnem delovanju nobene politične stranke, je pojasnil. Dodal je, da to izključuje vsako možnost, da bi predsednik republike na parlamentarnih volitvah kandidiral za poslanca ali da bi bil kandidat za predsednika vlade.

"Milanović je od petka do danes s svojimi izjavami in vedenjem kršil ustavo," je dejal Šeparović. Dodal je, da je to tako jasno, da to ne piše v ustavi, ampak je tako mogoče sklepati iz celotne ustave.

Če Milanović ne bo upošteval opozorila, bodo sledile sankcije

Ustavno sodišče je izrazilo pričakovanje, da bo Milanović spoštoval njihovo opozorilo. Če ga ne bo, bodo sledile sankcije, je opozoril Šeparović. O tem, kakšne bodo sankcije, ni želel govoriti, je pa dejal, da lahko tudi razveljavijo volitve.

Če se bo Milanović kot predsednik države v času volilne kampanje vedel v skladu z ustavo in zakoni, po oceni ustavnega sodišča ni ovir, da po volitvah postane mandatar za sestavo vlade.

Volitve bo nadzorovala državna volilna komisija. Kot je napovedal Šeparović, bodo tudi pod strogim nadzorom ustavnega sodišča.

Milanović je v nedeljo dejal, da se ne namerava odreči predsedniški funkciji in da se bo kot kandidat opozicije potegoval za mesto premiera, ne glede na odločitev ustavnega sodišča. Poudaril je, da bi bila, če bi odstopil s predsedniškega položaja, vsa oblast v državi v rokah vladajoče stranke HDZ. Mesto predsednika republike bi v primeru Milanovićevega odstopa namreč zasedel predsednik sabora iz vrst HDZ Gordan Jandroković.

Hrvaški mediji medtem opozarjajo, da bi se Jandroković, če bi postal vršilec dolžnosti predsednika države, moral odpovedati sodelovanju na parlamentarnih volitvah, česar po njihovih ocenah ne bo storil. To bi pomenilo, da bi mesto v. d. predsednika republike nato moral zavzeti eden od podpredsednikov sabora, ki bi se bil pripravljen odreči sodelovanju na volitvah.

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, se bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi odvile v sredo, 17. aprila.

Kaj pravi Milanović?

Milanović je v odzivu napovedal, da ostaja kandidat na volitvah in da ne bo odstopil kot predsednik republike. "Zakaj mi ne pade na pamet, da bi odstopil? Ker bi s tem predal oblast Jandrokoviću. Za njega ne mislim, da je gangster, a to predajam HDZ," je popoldne po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Milanović, ki se danes mudi na Korčuli.

"Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako. Na zakonit in dostojen način. Moja ponudba je bila: Tu sem, bom kandidat na volitvah, kot bi bil lahko na evropskih volitvah, ni razlike," je dodal. Predsednik republike po hrvaški zakonodaji namreč lahko brez težav kandidira na volitvah v Evropski parlament.

Na družbenem omrežju Facebook je objavil le tri besede iz pesmi zagrebških rokerjev Rijeke pravde (Roke pravice). 

V največji opozicijski stranki SDP, s katero naj bi na volitvah nastopil Milanović, so sporočili, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali. "Odločitev ustavnega sodišča moramo spoštovati. To pomeni, da jaz od danes ne smem več govoriti, da je Milanović kandidat SDP za hrvaškega premierja, ne smem govoriti, da bo naslednji premier. Vsaj ne do objave volilnega rezultata. Potem pa bomo to vzkliknili," je danes na novinarski konferenci izjavil vodja socialdemokratov Peđa Grbin.

Sporočil je, da bodo spremenili listo za prvo volilno enoto, za nosilca katere so načrtovali Milanovića, ter zatrdil, da niso zavestno kršili ustave. "Tega, kar je sodišče danes napisalo v svoji odločitvi, v ustavi ni. Zato pravim, da se bomo izogibali kršenju odločitve ustavnega sodišča, ne pa ustave," je dodal.

Plenković: To je bilo pričakovano

Hrvaški premier in predsednik vladajoče HDZ Andrej Plenković je odločitev ustavnega sodišča danes označil za pričakovano.

"Mislim, da je bil predsednik ustavnega sodišča povsem jasen. Tu je bil presežen ustavni okvir predsednika in kršena je bila sama ustava. Ne vem, kaj bi ustavno sodišče drugega lahko reklo," je dejal v izjavi za medije v Sisku po poročanju portala časnika Večernji list. To, kar je storil Milanović, je še označil za mini poskus državnega udara in za zlorabo institucij, Grbina pa za "bivšega predsednika SDP".

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi potekale v sredo, 17. aprila.

Zoran Milanović
Novice Milanović: Kandidiral bom za premierja ne glede na odločitev ustavnega sodišča
Zoran Milanović
Novice Milanović napovedal boj za vlado narodne rešitve
Zoran Milanović
Novice Šok na Hrvaškem: Zoran Milanović bo kandidiral za premierja
Ne spreglejte