Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 11. 2015,
11.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

napad Pariz terorizem islamisti noad

Nedelja, 15. 11. 2015, 11.39

6 let, 6 mesecev

Razmere v Sloveniji stabilne, francoska policija lovi osmega napadalca (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na dan prihajajo prve informacije o napadalcih, ki so izvedli več napadov v Parizu. Dva sta bila francoska državljana, ki sta živela v Bruslju, eden pa naj bi v Francijo prišel pomešan med begunce.

19.54 PARIZ Francoski minister za šport Thierry Braillard je potrdil poročanje medijev, da je najmanj en napadalec v petek skušal vstopiti na štadion, kjer je potekala nogometna prijateljska tekma Nemčije in Francije. Na štadionu je bilo takrat okoli 80 tisoč ljudi, med njimi tudi francoski predsednik Hollande.

19.48 ZAGREB Sodelujemo s francoskimi oblastmi, prednostna naloga je, da jim maksimalno pomagamo z vsemi informacijami, je povedal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić in zagotovil, da strožjega nadzora za begunce v centru v Slavonskem Brodu ne bi moglo biti.

Eden od pariških napadalcev naj bi v EU kot sirski begunec prišel iz Grčije čez Hrvaško in nato Madžarsko v začetku oktobra.

19.26 PARIZ Število smrtnih žrtev pariških napadov se je povzpelo na 132, potem ko so v bolnišnici umrli trije kritično ranjeni.

18.49 PARIZ Na Trgu republike je izbruhnila panika, tja je prišla oborožena policija ter ukazala ljudem, naj trg zapustijo.

Razmere so se medtem umirile, policija je potrdila, da je šlo za lažni alarm, ki ga je povzročila petarda.

18.43 PARIZ Pariški tožilec Francois Molins je sporočil, da zdaj vedo, da so v petkovih napadih sodelovali najmanj trije francoski samomorilski napadalci. Dva od njih sta živela v belgijski prestolnici Bruselj.

Razkril je še, da je eden od njih 20-letnik, ki se je razstrelil v bližini štadiona, drugi pa 31-letnik, ki se je razstrelil v baru na bulvarju Voltaire.

18.30 PARIZ Francoska policija je objavila fotografijo Abdeslama Salaha, ki ga iščejo v povezavi z napadi. Hkrati so izdali opozorilo, da je 26-letnik iz Bruslja nevaren in da naj se mu tisti, ki bi ga morebiti opazili, ne približujejo.

18.19 LJUBLJANA Razmere v Sloveniji so v tem trenutku še vedno dobre in stabilne, je sporočila slovenska vlada. Da bi tako ostalo, je policija "sprejela nekatere varnostne ukrepe in začela izvajati potrebne operativne ukrepe", so zapisali in dodali, da policija aktivno sodeluje s tujimi varnostnimi organi z namenom preverjanja različnih podatkov, ki se pojavljajo.

Včeraj je bil sklican Sekretariat Sveta za nacionalno varnost, na katerem so se člani seznanili z varnostnimi razmerami, sprejetimi ukrepi in oceno ogroženosti Slovenije. Delovno skupino so zadolžili, da dopolni oceno ogroženosti, ki bi lahko bila podlaga za morebitno spremembo stopnje ogroženosti.

18.09 PARIZ Francoski predsednik Hollande, ki se je v katedrali Notre Dame udeležil maše za žrtve napada, namerava izredne razmere podaljšati na tri mesece.

18.06 WASHINGTON Ameriški časnik Washington Post je tri domnevne napadalce, ki so živeli v Belgiji, identificiral kot brata Ibrahima in Salaha Abdelsalma, tretjega pa kot Bilala Hadfija.

Francoski mediji navajajo, da so bili vsi trije napadalci bratje, da je eden umrl v napadih v petek, enega so pridržali v Belgiji, a še ni znano, ali je v napadih sodeloval, tretji pa je ali umrl v napadu ali pa je še na begu.

17.58 PARIZ Za domnevnim osmim napadalcem so belgijske oblasti izdale mednarodno tiralico.

17.49 LUXEMBURG/BERLIN V petek se bodo zaradi pariških napadov na izrednem zasedanju zbrali notranji in pravosodni ministri EU. Ministri naj bi govorili o varnostno-političnih ukrepih po petkovih napadih in tudi o tem, kako pospešiti pogajanja o nekaterih od teh ukrepov, o katerih se v EU pogovarjajo že nekaj časa, a do zdaj ni bilo soglasja zanje.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je medtem posvaril pred povezovanjem terorizma in beguncev ter ocenil, da potrebe za spremembe dogovorjene migracijske agende ni. "Tisti, ki so organizirali in izvedli napade, so isti ljudje, pred katerimi begunci bežijo, in ne obratno," je dejal Juncker.

17.42 LJUBLJANA V boju proti terorizmu potrebujemo odločnejše ukrepe, a ob tem ne smejo trpeti človekove pravice, je ob vpisu v žalno knjigo na francoskem veleposlaništvu v Ljubljani poudaril zunanji minister Karl Erjavec.

17.31 PARIZ Identificirali so truplo drugega francoskega napadalca, poroča AFP.

17.05 PARIZ V petkov napad so bili vpleteni trije bratje, eden je verjetno še vedno na begu, poroča agencija AFP, sklicujoč se na varnostne vire.

Moški je najel črnega volkswagna pola, ki so ga uporabili napadalci za napad na koncertno dvorano Bataclan. Moški je še vedno na begu in ga lovita tako francoska kot belgijska policija.

16.58 WASHINGTON Predsednik ZDA Barack Obama še vedno načrtuje, da bodo ZDA prihodnje leto sprejele deset tisoč sirskih beguncev, je sporočil Obamov svetovalec Ben Rhodes.

16.18 TEHERAN Irak je opozoril Iran, Francijo in ZDA na prihajajoče teroristične napade, je dejal iraški zunanji minister. "Podatke o napadih so zbrali iraški obveščevalni viri, da bodo teroristi kmalu napadli Evropo, natančneje Francijo, kot tudi ZDA in Iran," je dejal Ibrahim Al Džafari, ki pa ni razkril podrobnosti o tem, katera organizacija predstavlja nevarnost.

15.30 BRUSELJ Dva od sedmih napadalcev, ki so bili ubiti v petkovih terorističnih napadih v Parizu, sta bila francoska državljana, ki sta živela v Bruslju, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na belgijsko tožilstvo. V Belgiji so medtem v povezavi z napadi aretirali skupno sedem ljudi, tri v soboto in štiri danes.

15.22 LJUBLJANA Predsednika republike Boruta Pahorja je na francoskem veleposlaništvu danes sprejel veleposlanik Pierre-Francois Mourier. Pahor se je ob tej priložnosti vpisal v žalno knjigo, ki so jo odprli po petkovih napadih v Parizu. Ob tem je poudaril, da nedavni dogodki v Franciji terjajo usklajeno in enotno ravnanje mednarodne skupnosti.

14.44 PARIZ Na Trgu republike v središču Pariza se tudi danes spominjajo žrtev petkovih napadov ter polagajo cvetje in prižigajo sveče. Tudi po svetu se medtem od sobote vrstijo izrazil solidarnosti s Francijo. Francoski predsednik Francois Hollande se bo medtem danes sestal z voditelji vseh glavnih francoskih političnih strank.

14.10 ZAGREB Hrvaška policija je v Opatovcu domnevnega napadalca fotografirala, mu odvzela prstne odtise in skenirala potni list, pri čemer te osebe niso našli v nobenih evidencah oziroma bazah.

14.00 LJUBLJANA Eden od teroristov, ki so v petek sejali smrt v Parizu, naj bi bil Ahmed Almuhamed, ki so ga 3. oktobra v valu beguncev iz Turčije registrirali Grki. Pozneje je bil registriran v Srbiji in na Hrvaškem, od koder je odšel naprej v Avstrijo, domnevno preko Madžarske in ne Slovenije. Na slovenski policiji glede tega za zdaj ne dajejo komentarjev.

Pri truplu enega od napadalcev pri pariškem štadionu Stade de France je policija našla sirski potni list osebe, rojene leta 1990. Grška policija je nato v soboto potrdila, da je lastnik potnega lista 3. oktobra iz Turčije v Grčijo prišel kot begunec.

13.20 ZAGREB Napadalec v Parizu, ki naj bi skupaj z begunci prišel po balkanski poti, naj bi iz Hrvaške v Avstrijo prišel prek Madžarske.

13.00 PARIZ Do zdaj so francoske oblasti identificirale 103 smrtne žrtve petkovih smrtonosnih terorističnih napadov v Parizu. Identificirati morajo še od 20 do 30 trupel, kar bodo naredili v naslednjih urah.

Število smrtnih žrtev petkovih napadov po zadnjih informacijah sicer znaša 129, ranjenih pa je bilo najmanj 350 ljudi, med katerimi so mnogi v kritičnem stanju.

Med 129 žrtvami napada je po dosedanjih še nepopolnih podatkih najmanj 21 tujcev: trije Belgijci, po dva Alžirca, Čilenca, Portugalca, Romuna, Mehičana in Tunizijca ter po en državljan Velike Britanije, Maroka, Španije, Švedske, ZDA in Nemčije.

12.50 PARIZ Vrtnice v strelski luknji v lokalu Le Carlion, ki so ga v petek napadli teroristi.

12.35 NOVO MESTO Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ob terorističnih napadih na Pariz poudarja, da odločno obsoja vsako obliko nasilja, še zlasti ko gre za civiliste. Terorizem nikoli ne rešuje problemov, je zapisal v izjavi.

12:30 PARIZ Zbrali smo ključna dejstva o petkovem napadu.

12:20 PARIZ Vse več podatkov prihaja o avtu napadalcev, ki so ga našli na obrobju Pariza: Gre za črni seat leon, teroristi pa naj bi ga v petek uporabili v napadih na več pariških lokalov in restavracij, kjer so streljali na goste in mimoidoče. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi v avtomobilu našli več kalašnikov AK-47. Gre za puške, s kakršnimi so streljali petkovi napadalci.

Zaenkrat ni jasno, ali so napadalci, ki so uporabili ta avtomobil, na begu, ali pa gre za ljudi, ki so jih že aretirali v soboto v Belgiji.

12.00 ANATALYA Ob začetku vrha držav skupine G20 v turškem letoviškem mestu Antalya so se zvrstili pozivi k skupnemu boju proti terorizmu po petkovih smrtonosnih napadih v Parizu. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pozval k odločnosti, ruski predsednik Vladimir Putin k skupnemu boju, predsednik ZDA Barack Obama pa je obljubil okrepitev boja proti IS.

11.30 PARIZ Francija bo po petkovih smrtonosnih terorističnih napadih verjetno razmislila o uporabi 5. člena ustanovne listine zveze Nato, ki govori o kolektivni obrambi oziroma o tem, da je napad na eno članico napad na zavezništvo in vse njegove članice, je v intervjuju za nemški Deutsche Welle ocenil francoski varnostni strokovnjak Bruno Tetrais.

11.00 PARIZ Petkovi teroristični napadi v Parizu s 129 smrtnimi žrtvami so pretresli tudi nogometni svet. "Grozljivi dogodki v Parizu so pustili posledice tudi meni. Moje misli so pri vseh žrtvah in njihovih svojcih," je na Twitterju zapisal zvezdnik Real Madrida Christiano Ronaldo.

10.30 PARIZ V črnem seatu, odkritem v pariškem predmestju, so našli več kalašnikov, orožja, ki so ga v petkovih napadih uporabili teroristi.

10.00 PARIZ Vzhodno od Pariza so našli še en avtomobil, uporabljen v petkovih napadih. To naj bi bil znak, da je nekaterim napadalcem uspelo pobegniti, poročajo tuji mediji.

9.40 PRESTOLNICE Znamenitosti v različnih evropskih prestolnicah so se v znak solidarnosti in podpore obarvale v barve francoske zastave:

9.30 PARIZ Dva od napadalcev naj bi se izdajala za sirska begunca, ki so ju v začetku oktobra registrirali v Grčiji, poročajo mediji.

8.30 WASHINGTON Skoraj vsi predsedniški kandidati republikanske stranke in tudi drugi vidni republikanci so v soboto odgovornost za petkove teroristične napade v Parizu poskušali naprtiti demokratskemu predsedniku ZDA Baracku Obami. Ta je pred odhodom v Turčijo na vrh G20 sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, novih ukrepov proti teroristom pa ni napovedal.

7.20 PARIZ V Franciji so identificirali enega od osmih teroristov. Gre za 29-letnega Ismaela Omarja Mostefaija, ki se je rodil novembra 1985 v revnem pariškem predmestju Courcouronnes. Šest njegovih sorodnikov je v policijskem priporu. V soboto sta se v priporu prva znašla napadalčev oče in 34-letni brat. Preiskali so tudi njuni stanovanji - brat živi v kraju južno od Pariza, oče pa dobrih 100 kilometrov vzhodno od tam.

7.00 PARIZ V Franciji je dan žalovanja za žrtvami petkovih terorističnih napadov v Parizu, ki so po zadnjih podatkih terjali najmanj 129 smrtnih žrtev, prek 300 ljudi je ranjenih, številni huje. Medtem ko francoska policija nadaljuje preiskavo, v državi še vedno veljajo izredne razmere, ki jih je takoj po napadih razglasil predsednik Francois Hollande.

Ne spreglejte