Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 15.53

8 let

Razkritja depeš ne bodo škodila diplomaciji ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je zatrdila, da WikiLeaksovo razkritje 250.000 ameriških diplomatskih depeš ne bo škodovalo ameriški diplomaciji.

Ob robu vrha Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Astani je tudi dejala, da bodo ZDA nadaljevale delo in pri tem sodelovale z drugimi državami. Clintonova je še povedala, da se je o razkritju depeš, ki so vznemirile svetovno javnost, posvetovala tudi s svojimi kolegi.

Da razkritje depeš ne bo vplivalo na odnose njihovih držav z ZDA, se je ob robu vrha Ovse strinjalo več tujih državnikov. Med njimi sta namestnik britanskega premiera Nick Clegg, ki se je sešel s Clintonovo, ter kazahstanski zunanji minister Kanat Saudabajev.

Clintonova se je sestala tudi z "ljubiteljem divjih zabav" Ameriška državna sekretarka se je zaradi razkritja depeš med drugim sešla tudi z italijanskim premierom Silviom Berlusconijem, iz katerega so se ameriški diplomati v več zaupnih dokumentih ponorčevali. Med drugim so ga označili za ljubitelja divjih zabav in "trobilo" ruskega premiera Vladimirja Putina v EU.

"ZDA nimajo boljšega prijatelja kot je Berlusconi" Clintonova je po 30-minutnem pogovoru z Berlusconijem izpostavila prijateljstvo med ZDA in italijanskim premierom. "ZDA nimajo boljšega prijatelja. Nihče tako koherentno ne podpira ameriške administracije, kot je Berlusconi v preteklih letih podpiral Bushevo, Clintonovo in Obamovo administracijo," je poudarila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Ameriška državna sekretarka je še izpostavila aktiven prispevek Italije v Afganistanu.

Ena od depeš, ki od nedelje curljajo v javnost, razkriva, da so diplomati na več kot 30 ameriških veleposlaništvih po svetu julija lani dobili navodilo državne sekretarke Hillary Clinton, naj zberejo različne informacije o visokih uradnikih ZN in veleposlanikih držav članic Varnostnega sveta. Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je menil, da bi morala Clintonova odstopiti, če te navedbe držijo. Iz Bele hiše so danes sporočili, da so taka namigovanja po mnenju ameriškega predsednika Baracka Obame "absurdna in smešna".

Ne spreglejte