Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
9.52

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

grob

Torek, 31. 5. 2011, 9.52

1 leto, 9 mesecev

Ratko Mladić končno v Haagu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji vojaški vodja bosanskih Srbov Ratko Mladić, ki ga je Srbija izročila Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je prispel v zapor v Scheveningnu.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica sodišča Nerma Jelačić, so na sodišču Mladiću izročili v branje obtožnico proti njemu ter ga seznanili s postopki, čez noč pa ga bodo premestili v samico. Po njenih besedah gre za običajen postopek ob prihodu v zapor haaškega sodišča. Pred zaporom se je zbralo okoli 200 ljudi Pred zaporom se je nocoj zbralo okoli 200 ljudi. Med njimi so novinarji, radovedneži, pa tudi Srbi, ki so s tem izrazili podporo Mladiću.

Mladića, ki ga obtožnica haaškega sodišča v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH in genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov, naj bi ob prihodu v zapor najprej obvestili o njegovih pravicah, sam pa bo lahko zahteval srečanje z odvetnikom.

Mladić že jutri pred sodnika? Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov naj bi nato glede na pravila sodišča "brez odloga" prvič stopil pred sodnike. Kaj točno pomeni "brez odloga", ni nikjer točneje določeno. Ob prvem nastopu pred sodnim svetom naj bi se Mladić izrekel o krivdi glede na obtožnico. Lahko pa bo tudi izkoristil 30-dnevni rok, ko ga bodo o krivdi povprašali znova.

Mladića, ki so ga srbske varnostne sile prijele prejšnji četrtek, so v Haag prepeljali potem, ko je posebno sodišče za vojne zločine v Beogradu zavrnilo njegovo pritožbo na odločitev o izročitvi haaškemu sodišču. Odločitev o izročitvi je tako postala pravnomočna, pravosodna ministrica Snežana Malović je morala le še podpisati nalog za izročitev.

Obiskal je grob hčerke Mladić je sicer ob okrepljenem varnostnem spremstvu obiskal grob hčerke na pokopališču v Beogradu, nato pa se je vrnil v celico pripora posebnega sodišča za vojne zločine. Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je pojasnil, da sta se tožilstvo in sodišče strinjala s prošnjo Mladića, da obišče hčerkin grob, pristojne službe pa so se po oceni varnosti odločile za izvedbo obiska v jutranjih urah.

Ana Mladić se je ustrelila z očetovo pištolo Mladića so davi okoli 6. ure zjutraj prepeljali na pokopališče Topčider v Beogradu. Iz poslopja posebnega sodišča je zapeljalo belo blindirano terensko vozilo, ki ga je spremljala kolona posebnih policijskih džipov. Mladićeva hčerka Ana, sicer študentka medicine, je leta 1994 storila samomor, stara 23 let. Ustrelila se je z očetovo pištolo.

Obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti 69-letnega Mladića so minuli četrtek po 16 letih bega aretirali v vojvodinski vasi Lazarevo. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH in najhujšega genocida po drugi svetovni vojni na evropskih tleh, v katerem je bilo v Srebrenici leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov.

V Banja Luki, glavnem mestu entitete BiH Republike srbske, se je medtem zbrala množica protestnikov, ki so izražali nasprotovanje aretaciji in izročitvi Mladića Haagu.

Oglejte si fotogalerijo:

Ne spreglejte