Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
19.31

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Roman Jakič Nato

Sreda, 4. 6. 2014, 19.31

4 leta, 3 mesece

Rasmussen: V Afganistanu po koncu leta 12.000 Natovih vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po zaključku vojaške misije v Afganistanu konec leta želi Nato v državi delovati še s približno 12.000 vojaki.

To je po srečanju obrambnih ministrov članic zveze Nato dejal njen generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen. Vojaki bodo v državi urili in svetovali afganistanskim varnostnim silam. Ameriški predsednik Barack Obama je nedavno napovedal, da nameravajo ZDA po letu 2014 v Afganistanu obdržati 9800 vojakov. Njihovo število bi se do sredine leta 2015 prepolovilo, do konca leta 2016 pa nameravajo ZDA svoje vojake skoraj popolnoma umakniti.

Zveza Nato načrtovala med 8000 in 12.000 vojaki Zveza Nato je za nadaljnje delovanje v Afganistanu načrtovala med 8000 in 12.000 vojaki in, kot je napovedal Rasmussen, bodo najverjetneje pristali "na zgornjem koncu" dosedanjih predvidevanj.

Sredi julija je po nekaterih navedbah načrtovana posebna konferenca, na kateri bi države podale konkretne ponudbe glede udeležbe. Nadaljnje odločitve, tudi glede trajanja misije, pa gre pričakovati na vrhu zavezništva, ki bo septembra v Walesu.

Načrtovanje misije po koncu leta 2014 je sicer odvisno tudi od podpisa ustreznega sporazuma med Kabulom na eni in ZDA ter Natom na drugi strani. Na podpis pristajata oba kandidata, ki se bosta v drugem krogu predsedniških volitev pomerila sredi meseca, medtem ko trenutni predsednik Hamid Karzaj sporazuma ni želel podpisati.

Jakič: Zaveznice moramo obrniti trend padanja obrambnih izdatkov Zaveznice moramo v bližnji prihodnosti obrniti negativni trend padanja obrambnih izdatkov, tudi v luči ukrajinske krize, je obrambni minister Roman Jakič, ki opravlja tekoče posle, povzel enega ključnih sklepov zasedanja obrambnih ministrov Nata v Bruslju. A v Sloveniji trenutno tega ni mogoče storiti; realni cilj je, da se ti ne krčijo, je dejal.

Vse zaveznice bomo morale septembra na vrhu v Walesu ponovno potrditi zaveze glede rasti obrambnih izdatkov in izraziti pripravljenost, da prispevamo svoj delež k zagotavljanju skupne varnosti in nadaljujemo transformacijo oboroženih sil v luči zagotavljanja učinkovitih zmogljivosti, je poudaril Jakič.

"Sem zelo realen. V tem trenutku ni mogoče obrniti tega trenda" A v Sloveniji tega po ministrovih besedah trenutno ni mogoče storiti. "Sem zelo realen. V tem trenutku ni mogoče obrniti tega trenda," je povedal Jakič in izpostavil, da je glede na to, da se razmišlja tudi o dodatnem zmanjševanju sredstev, njegova naloga, da predvidena obrambna sredstva ohrani. Slovenski obrambni proračun se je po ministrovih besedah v minulih petih letih prepolovil na 362 milijonov evrov, kar je 1,06 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Storil bo vse, da Slovenija ne bo edina brez stališča o Afganistanu Slovenija bo morala v kratkem sporočiti, ali bo sodelovala v misiji zveze Nato v Afganistanu po letu 2014. Problem je, da sta tako vlada kot parlament opravilno omejena, a storil bom vse, da Slovenija ne bi bila edina, ki bi prišla septembra na vrh v Walesu brez stališča o tem, je povedal Jakič.

Optimističen glede sporočila Črni gori na vrhu Nata Jakič je optimističen, da bo Črna gora septembra na vrhu zveze Nato dobila pozitivno sporočilo glede članstva v zavezništvu. Slovenija in Hrvaška sta se za vabilo Črni gori v zavezništvo zavzeli tudi v skupnem pismu, naslovljenem na generalnega sekretarja Nata Rasmussena.

Ne spreglejte