Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Ukrajina Nato Jens Stoltenberg

Petek, 6. 2. 2015, 17.22

8 let

Rasmussen: Rusija bi lahko posredovala na Baltiku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obstaja zelo velika verjetnost, da bi Rusija lahko posredovala na Baltiku, da bi preizkušala zaveze zveze Nato o kolektivni obrambi, je dejal nekdanji generalni sekretar zveze Anders Fogh Rasmussen.

"Tukaj ne gre za Ukrajino. (Ruski predsednik Vladimir) Putin želi Rusijo znova postaviti na njen nekdanji položaj velesile," je za britanski časnik Daily Telegraph povedal nekdanji generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva Anders Fogh Rasmussen. "Obstaja velika verjetnost, da bo posredoval na Baltiku, da bi preizkusil Natov peti člen," je dodal.

Putin je specialist v hibridnem vojskovanju Omenjeni peti člen Severnoatlantske pogodbe govori o zavezi držav članic Nata, da je napad na eno od članic napad na vse. "Putin ve, da bo, če prestopi rdečo črto in napade članico Nata, premagan. A obenem je specialist v hibridnem vojskovanju," je menil Rasmussen in ob tem pozval evropske članice Nata k povišanju izdatkov za obrambo.

Zveza nato se želi zoperstaviti Rusiji Obrambni ministri zveze Nato so se sicer v četrtek dogovorili, da bodo okrepili svojo obrambo z vzpostavitvijo poveljniških baz v šestih vzhodnih zaveznicah, prav tako pa v oblikovanjem bojne konice – sil za zelo hitro odzivanje, ki naj bi bile sposobne namestitve v enem tednu, nekateri elementi celo v dveh do treh dneh, štele pa naj bi okoli pet tisoč mož. S tem se želijo zoperstaviti temu, čemur pravijo vse večja ruska agresija v Ukrajini.

Stoltenberg v Münchnu: Rusija se je sama izolirala Rusija se je izolirala sama zaradi dejanj v Ukrajini, pa je ob prihodu na 51. Münchensko varnostno konferenco izjavil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. "Nihče ni silil Rusije, da si priključi Krim, in nihče je ne sili, da destabilizira Ukrajino," je dodal ob začetku ene od najpomembnejših varnostnih konferenc.

"Hladna vojna je zgodovina in naj to tudi ostane" Stoltenberg je v svojem nagovoru udeležencem še pozval Rusijo, naj začne svoje sosede jemati kot suverene države in naj si prizadeva za iskanje miroljubnih rešitev. "Hladna vojna je zgodovina in naj to tudi ostane," je še dodal.

Ne spreglejte