Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 10.48

8 let

Rajoy zavrača pozive k odstopu: Gre za laži, manipulacije in podtikanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španski premier Mariano Rajoy je zavrnil pozive k odstopu zaradi korupcijskega škandala, ki je pretresel Španijo. Kot je dejal, se ne on ne drugi voditelji stranke niso okoriščali iz črnih skladov.

"Nič, kar je povezano s to zadevo, me ni oviralo pri vodenju vlade, niti me ne bo," je dejal Rajoy na izredni seji parlamenta v Madridu, na kateri naj bi razčistili, kaj se je dogajalo. Glede na navedbe časnika El Mundo naj bi namreč samo Rajoy iz črnih skladov stranke prejel skoraj 350.000 evrov. Skupno naj bi se v nezakonite sklade stranke steklo kar 8,3 milijona evrov.

To naj bi dokazovali dokumenti, ki jih je madridskemu sodniku sredi julija predal nekdanji blagajnik Ljudske stranke Barcenas. Ta je priznal, da je skoraj dve desetletji, v letih od 1991 do 2010, vodil črne sklade stranke, skozi katere so izplačevali podkupnine. Denar je prišel iz gradbenih podjetij in pristal v žepih vodilnih v stranki.

"Naredil sem napako, da sem zaupal nekomu, ki si tega ni zaslužil" Rajoy je zatrdil, da Barcenas ne govori resnice. "Naredil sem napako, da sem zaupal nekomu, ki si tega ni zaslužil," je dejal. Zatrdil je še, da so vse obtožbe na njegov račun "laži, manipulacije in zlobna podtikanja". Rajoy sicer že vse od izbruha škandala pred meseci zanika obtožbe, pojasnjevati pa jih ni želel niti parlamentu. Opozicijski socialisti so nato zagrozili z glasovanjem o nezaupnici, če ne bi prišel v parlament.

Sicer naj Rajoyev položaj ne bi bil preveč ogrožen, tudi če bi glasovali o nezaupnici, saj ima Ljudska stranka v parlamentu udobno večino. Zares ogrozil bi ga lahko kvečjemu upor v lastni stranki, ki pa ni prav verjeten, saj afera zajema precejšen del stranke, opozarjajo španski mediji.

Ne spreglejte