Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
14.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Vladimir Putin Donald Trump

Petek, 23. 12. 2016, 14.51

6 let, 6 mesecev

Putin: Trumpova napoved o okrepitvi jedrskih zmogljivosti nič nenavadnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
vladimir putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nič nenavadnega ni, da Trump govori o povečevanju jedrskih zmogljivosti, je na letni novinarski konferenci v Moskvi dejal ruski predsednik Vladimir Putin. 

O tem je namreč Trump govoril že med svojo predvolilno kampanjo, je po poročanju agencij dejal Putin. 

Trump je v četrtek na Twitterju objavil mnenje, da morajo ZDA krepko povečati svoje jedrske zmogljivosti, dokler se svet glede tega orožja ne spametuje, kaj več pa ni pojasnil.

Trump: Kar naj bo oboroževalna tekma

"Seveda imajo ZDA več raket, podmornic in letalonosilk, a trdim, da smo močnejši od vsakega agresorja," je še povedal Putin. V četrtek je sicer tudi Putin pozval k okrepitvi vojaškega jedrskega potenciala Rusije in razvoju raket, ki bodo lahko prebile vsak protiraketni sistem. Zanikal pa je, da bi se bil z Američani pripravljen spustiti v novo oboroževalno tekmo.

Trump pa je v petek v intervjuju za ameriško televizijo MSNBC dejal, da nima nič proti jedrski oboroževalni tekmi z Rusijo: "Kar naj bo tekma. Presegli jih bomo na vsakem koraku." 

Po podatkih mednarodne kampanje za ukinitev jedrskega orožja (ICAN) imajo ZDA v arzenalu 6.970 jedrskih konic, Rusija pa 7.300. Uradno je na svetu devet držav z jedrskim orožjem, poleg Rusije in ZDA še Velika Britanija, Francija, Kitajska, Indija, Pakistan, Izrael in Severna Koreja.

Nihče razen Rusov ni verjel v Trumpov uspeh

Putin se je pohvalil, da je bil eden od redkih, ki je verjel v Trumpov uspeh na ameriških volitvah. | Foto: Twitter - Voranc Putin se je pohvalil, da je bil eden od redkih, ki je verjel v Trumpov uspeh na ameriških volitvah. Foto: Twitter - Voranc Putin je o Trumpu danes še dejal, da so očitno dobro ocenili vzdušje v ZDA, saj "nihče razen nas" ni verjel v njegov uspeh na predsedniških volitvah. Hkrati je bil kritičen do ameriškega predsednika Baracka Obame in demokratske kandidatke Hillary Clinton, ki naj bi odgovornost za svoje napake in poraz na volitvah prelagala na druge.

O ruskem hekerskem napadu na demokratsko stranko

Je pa pohvalil odgovorne za hekerski napad na ameriško demokratsko stranko, ker so "razkrili resnico". Zanj ni pomembno, če za napadom stojijo ruski hekerji ali kdo drug, saj je bolj pomembno, kaj so razkrili. Najboljši dokaz, da so z napadom razkrili pomembne informacije, pa je po njegovem dejstvo, da je po razkritju odstopila predsednica nacionalnega odbora demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz.

Odstop je bil posledica objave približno 19 tisoč elektronskih sporočil, ki so razkrila, da je bilo v tekmi za predsedniško nominacijo vodstvo stranke bolj na strani Hillary Clinton kot na strani senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa.

Putin v pismu Trumpu izrazil željo po boljših odnosih med državama

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes objavil pismo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je izrazil željo po obnovitvi dobrega sodelovanja med ZDA in Rusijo. Bodoči ameriški predsednik je kratko pismo s prazničnimi željami označil za "zelo prijazno", so sporočili iz Trumpovega urada.

Ruski predsednik je v pismu pozval k "sprejetju pravih ukrepov za obnovitev okvirja dvostranskega sodelovanja na različnih področjih in dvigu sodelovanja na mednarodnem prizorišču na novo raven". "Globalni in regionalni izzivi, s katerimi se naši državi soočata v zadnjih letih, kažejo, da odnosi med ZDA in Rusijo ostajajo pomemben dejavnik za zagotovitev stabilnosti in varnosti današnjega sveta," je še zapisal Putin, kot so sporočili iz Trumpovega urada.

"Zelo prijazno pismo od Vladimirja Putina, njegove misli so tako pravilne," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu zapisal novoizvoljeni ameriški predsednik. "Upam, da bosta obe strani sposobni to izpolniti, ter da nam ne bo treba iti po različnih poteh," je poudaril.

Pozdravil odpravo vizumov za Ukrajince

Je bil pa Putin danes na novinarski konferenci precej odprt glede odločitve EU, da ukine vizume za državljane Ukrajine, saj je dejal, da odločitev popolnoma podpira. Bil je celo mnenja, da naj EU uvede dovoljenje za delo vsem Ukrajincem, saj bi s tem okrepili delovno moč.

Optimistično je komentiral tudi krizo v Ukrajini. Dejal je, da podpira nadaljevanje pogovorov z Nemčijo, Francijo in Ukrajino o iskanju rešitve za krizo na vzhodu Ukrajine, četudi četverica "ni zelo učinkovita".

Bodo ZDA in Rusija začele novo nuklearno oboroževalno tekmo? | Foto: Reuters Bodo ZDA in Rusija začele novo nuklearno oboroževalno tekmo? Foto: Reuters

Predčasne volitve?

Glede morebitne vnovične kandidature na predsedniških volitvah leta 2018 je dejal, da za to odločitev potrebuje čas. Ob vprašanju, ali bodo pripravili predčasne predsedniške volitve, pa se je samo zasmejal in vprašal: "V kateri državi?" Čeprav je potem nadaljeval, da je to "mogoče, a ni smotrno".

V Rusiji so predsedniške volitve napovedane za leto 2018, a se pojavlja vedno več špekulacij, da jih bodo morda izvedli že prihodnje leto, saj so državljani zaradi gospodarske krize precej nezadovoljni.

Gospodarstvo se je po dveh letih recesije ponovno stabiliziralo

Umor ruskega veleposlanika je Putin označil za poskus uničenja odnosov med Rusijo in Turčijo. | Foto: Reuters Umor ruskega veleposlanika je Putin označil za poskus uničenja odnosov med Rusijo in Turčijo. Foto: Reuters Vendar je Putin danes menil, da bo letošnji gospodarski upad precej manjši od lanskega, zato ocenjuje, da se gospodarstvo v resnici izboljšuje.

"Novembra smo opazili manjšo rast bruto domačega proizvoda (BDP) in verjetno bo letos upad znašal le med 0,5 do 0,6 odstotka," je povedal Putin. Lani je Rusija zaradi nizkih cen energentov imela skoraj štiriodstotni upad BDP.

V zadnjih nekaj mesecih se je gospodarstvo v Rusiji po dveh letih recesije ponovno stabiliziralo. Analitiki pa pravijo, da je k stabilizaciji pripomogla tudi boljša cena nafte, ki je ključna za rusko gospodarstvo.

Putin je še dejal, da bo tudi inflacija nižja od pričakovane in bo predvidoma znašala okoli 5,5 odstotka. Zato je optimističen, da jim bo uspelo doseči cilj sprva petodstotne letne inflacije, nato pa štiri.

Konferenco zasenčil umor ruskega veleposlanika v Turčiji

Letos je Putinovo letno konferenco zasenčil ponedeljkov umor ruskega veleposlanika v Turčiji, saj je Putin zaradi četrtkovega pogreba veleposlanika v Moskvi konferenco prvič v zgodovini za en dan prestavil. Kot je Putin ponovil danes, obsoja umor veleposlanika Andreja Karlova. Znova ga je označil za poskus uničenja dvostranskih odnosov s Turčijo.

Na novinarsko konferenco se je akreditiralo rekordno število novinarjev, in sicer več kot 1.400. Tudi letos so novinarji z večjimi plakati, kostumi in vzkliki želeli preusmeriti pozornost nase, saj Putin izbira vprašanje iz množice novinarjev.

Ne spreglejte