Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
10.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija ZDA volitve

Četrtek, 8. 12. 2011, 10.49

7 let, 12 mesecev

Putin se zavzema za dialog z opozicijo, a svari protestnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski premier Vladimir Putin se je zavzel za dialog med opozicijo in oblastmi, vendar je pri tem opozoril, da se morajo tisti, ki kršijo pravila, soočiti s posledicami.

Obenem je obtožil ZDA, da so s kritikami na račun nedeljskih parlamentarnih volitev v Rusiji sprožile spore. "Če nekdo krši zakon, morajo varnostne sile izvršiti zakon z vsemi pravnimi sredstvi," je dejal Vladimir Putin po treh dneh protestov, ki so izbruhnili po parlamentarnih volitvah. Vendar morajo oblasti kljub temu vstopiti v dialog z opozicijo, je dodal.

"Če se ljudje obnašajo skladno z zakonom, bi morali dobiti priložnost, da izrazijo svoje mnenje, in teh državljanskih pravic ne bi smeli omejevati," je poudaril ruski premier.

Putin kritičen do vmešavanja ZDA Putin je bil ob tem kritičen do vmešavanja ZDA v ruske volitve. Ameriške kritike na račun volitev so po njegovih besedah "poslale signal nekaterim ljudem v državi". "Oni so slišali signal in s podporo ameriškega zunanjega ministrstva so začeli aktivno delo," je dejal Putin.

"Vsi smo odrasli in vsi razumemo, da nekateri organizatorji sledijo dobro znanemu scenariju in imajo svoje lastne ozke politične cilje," je poudaril. Po njegovih besedah si nihče v Rusiji ne želi kaosa, kakršen je pretresal Ukrajino in Kirgizistan, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Domnevne nepravilnosti bomo preiskali" Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je napovedal, da bodo domnevne nepravilnosti na volitvah preiskali. V izjavi za novinarje po srečanju s češkim predsednikom Vaclavom Klausom v Pragi je dejal, da je bila med volitvami morda kršena zakonodaja, ker "naša volilna zakonodaja ni idealna".

Medvedjev je Ruse pozval, naj ostanejo mirni med preiskavo, ki jo bodo po njegovih besedah opravili "strokovnjaki, ne navadni ljudje". Dodal je, da razume razočaranje nekaterih ljudi, vendar "se izidi v celoti ujemajo z ocenami analitikov in javnomnenjskih raziskav". Tudi Medvedjev je dejal, da imajo ljudje pravico izraziti svoje mnenje in zastavljati vprašanja, vendar morajo to narediti v skladu z zakoni.

Enotna Rusija izgubila precej podpore Putinova stranka Enotna Rusija je na nedeljskih parlamentarnih volitvah izgubila precej podpore v primerjavi z volitvami pred štirimi leti, kljub temu pa je ohranila večino v parlamentu.

V Moskvi in Sankt Peterburgu se od objave izidov vrstijo protesti privržencev opozicije, ki trdi, da je na volitvah prišlo do množičnih kršitev. Aretiranih je bilo več sto protestnikov, oblasti pa so zaradi demonstracij zvišale stopnjo pripravljenosti varnostnih sil.

Ne spreglejte