Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
19.27

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Natisni članek

referendum Rusija Vladimir Putin

Petek, 3. 7. 2020, 19.27

3 leta, 9 mesecev

Putin podpisal odlok o spremembi ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po zase uspešnem referendumu je ruski predsednik Vladimir Putin danes podpisal odlok o spremembi ustave. Sprememba ustave v veljavo vstopi v soboto, kar Putinu omogoča dva nova šestletna mandata.

Ruski volivci so po pričakovanjih z več kot dvotretjinsko večino (77,92 odstotka) podprli predlagane ustavne spremembe. "Državljani Rusije so se odločili in v skladu s to odločitvijo sem podpisal odlok, da se uradno objavi ustavo z dopolnili," je danes povedal Putin.

Volitve v Rusiji
Novice Referendum po rusko: par prišel na glasovanje, glasovnici sta bili vnaprej oddani #video

Spremembo ustave je Putin sicer predlagal že januarja, nato pa sta predloge oba domova podprla po hitrem postopku. Putin je vztrajal, da se o zadevi opredeli tudi ljudstvo, kar spremembi ustave daje legitimnost. Sedeminšestdesetletnik Rusijo kot predsednik ali premier sicer vodi že dve desetletji in je po Stalinu ruski voditelj z najdaljšim stažem, poroča STA.

O čem so Rusi pravzaprav glasovali?

Pisali smo že o tem, da so ruski državljani so na referendumu glasovali o celotnem svežnju ustavnih sprememb, ki prinašajo tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot so spremembe glede minimalnih plač in pokojnin ter uradna definicija zakonske zveze kot zveze med moškim in žensko. 
Med drugim nameravajo tudi odstraniti klavzulo, ki omejuje maksimalno število predsedniških mandatov, prav tako izničiti dozdajšnje mandate trenutnega predsednika Vladimirja Putina in nekdanjega predsednika države Dimitrija Medvedjeva. Ta sprememba bi obema pravzaprav omogočila nov ''prvi mandat'' ob morebitni ponovni izvolitvi.

Oblast si z amandmaji med drugim prizadeva povzdigniti rusko ustavo nad mednarodno pravo, zgornji dom parlamenta pa bi bil po novem zmožen predsedniku predlagati odstavitev ustavnih in vrhovnih sodnikov. Reforma v ustavo prinaša tudi prepoved gejevskih porok in omenja vero v Boga, s čimer se Rusija oddaljuje od ateizma v obdobju Sovjetske zveze.

Na referendumu, ki je trajal od preteklega četrtka, je do danes glasovala več kot polovica volivcev. Referendum bi moral biti izveden že 22. aprila, a ga je Kremelj zaradi pandemije novega koronavirusa precej nejevoljno preložil. Predčasno glasovanje na referendumu se je začelo dan po veliki vojaški paradi v Moskvi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, glavni dan pa je bil danes, ko je bil tudi dela prost dan. (STA)

 

 

Ne spreglejte