Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
15.52

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Vladimir Putin Krim Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 15.52

5 let, 1 mesec

Putin ob peti obletnici priključitve Krima odprl novi elektrarni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Vladimir Putin | Ob peti obletnici ruske priključitve ukrajinskega Krima je bil na polotoku tudi ruski predsednik Vladimir Putin. | Foto Reuters

Ob peti obletnici ruske priključitve ukrajinskega Krima je bil na polotoku tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes na Krimu udeležil slovesnosti ob peti obletnici priključitve polotoka Rusiji, kjer se je srečal z domačini in sodeloval pri odprtju dveh elektrarn.

Rusija je imela precej težav z dobavo električne energije Krimskemu polotoku, tako da so že lani v omejeni zmogljivosti zagnali elektrarni v Sevastopolu in Simferopolu, danes pa sta začeli delovati v polni zmogljivosti.

"Danes smo naredili nov pomemben korak v krepitvi energetske varnosti polotoka Krim kot tudi celotne Rusije ter za razvoj gospodarstva in infrastrukture v regiji," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Krim Ukrajina peta oletnica referenduma
Novice Slovenija izraža podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine

Mineva pet let od ruske priključitve Krima

V Rusiji današnji dan obeležujejo kot dan ponovne združitve Krima z Rusijo, na polotoku pa je tudi dela prost dan. V krimski prestolnici Simferopol danes visijo ruske zastave in plakati z napisi Pet let od vrnitve Krima domovini.

"V svetu je vse bolj prisotno prepričanje, da je Krim del Rusije," je v današnji kolumni za ruski časnik Izvestija zapisala predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta Velentina Matvijenko. Kot je pojasnila, polotok vsako leto obišče več tujih politikov in znanih osebnosti.

Rusija si je ukrajinski polotok Krim priključila 18. marca 2014, in sicer samo dva dni po spornem referendumu na polotoku. Do zapleta je prišlo po revoluciji v Ukrajini, ki je odnesla proruskega predsednika Viktorja Janukoviča, oblast pa je prevzela prozahodna opozicija. A to je zaostrilo razmere na proruskem vzhodu Ukrajine.

Venezuela
Novice ZDA zaradi poslov z Venezuelo uvedle sankcije proti ruski banki

V spopadih umrlo že okoli 13 tisoč ljudi

Rusija trdi, da s priključitvijo polotoka popravlja zgodovinsko napako, ko je sovjetski voditelj Nikita Hruščov leta 1954 predal Krim pod nadzor Ukrajini. Po ruski priključitvi Krima so na vzhodu Ukrajine izbruhnili tudi oboroženi spopadi med proruskimi skrajneži in ukrajinsko vojsko, v katerih je doslej umrlo okoli 13 tisoč ljudi.

Priključitve Krima ne priznavajo ne v Kijevu ne na Zahodu, kjer so proti Rusiji uvedli tudi številne sankcije. Zveza Nato in EU sta ob peti obletnici priključitve ukrajinskega polotoka Rusiji pozvali Moskvo, naj spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine ter ji vrne zasedeno ozemlje.

Ne spreglejte