Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2017,
19.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Vladimir Putin Donald Trump Hamburg Sirija

Petek, 7. 7. 2017, 19.56

6 let, 7 mesecev

Putin in Trump z dogovorom o prekinitvi ognja na jugozahodu Sirije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Vladimir Putin Donald Trump Hamburg G20 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednika Rusija in ZDA, Vladimir Putin in Donald Trump, sta se danes ob robu vrha G20 v Hamburgu na svojem prvem srečanju dogovorila o prekinitvi ognja na jugozahodu Sirije. Prekinitev ognja, v katero bo vključena tudi Jordanija, naj bi začela veljati v nedeljo, je po srečanju potrdil ameriški državni sekretar Tillerson.

Rex Tillerson je ob tem dejal, da gre za pomembno regijo v Siriji. "To je naš prvi uspeh," je še dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Izrazil je tudi upanje, da bodo prekinitev spopadov pozneje razširili na druge predele Sirije. 

Dogovor je potrdil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov in napovedal, da bo prekinitev ognja začela veljati v nedeljo opoldne po lokalnem času v provincah Dara, Kunejtra in Svejda.



Rusija in ZDA bosta jamčili, da bodo vse strani spoštovale prekinitev

Kot je ob tem po poročanju ruske televizije Sputnik še pojasnil Lavrov, so v jordanski prestolnici Aman danes ruski, ameriški in jordanski strokovnjaki dosegli dogovor o vzpostavitvi deeskalacijskega območja. Dodal je še, da bosta Rusija in ZDA jamčili, da bodo vse strani spoštovale prekinitev, za varnost okrog omenjenega območja pa bo ob koordinaciji z ZDA in Jordanijo skrbela ruska vojaška policija.

Kot pojasnjuje dpa, so ob prvem srečanju Putina in Trumpa v Hamburgu obelodanili v tajnosti dosežen dogovor. Pot zanj je bila tlakovana v minulih dneh. Med drugim naj bi se o prekinitvi ognja ruski predsednik po telefonu pogovarjal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Po poročanju medijev naj bi pri prekinitvi ognja sodeloval tudi Izrael.

"V politični prihodnosti Sirije ni prostora za družino Asad"

O prihodnosti sirskega predsednika Bašarja al Asada je ponovil mnenje ZDA, da za Washington v politični prihodnosti Sirije ni prostora za družino Asad. Priznal je, da še ni sprejeta odločitev, kako naj bi izvedli morebitno predajo oblasti in Asadov odstop.

Kot je še dejal ameriški državni sekretar, je ruski predsednik danes v Hamburgu zanikal kakršnokoli vpletanje v ameriške predsedniške volitve lani. Trump je z njim večkrat načel to temo, je še dejal Tillerson. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je današnje pogovore na to temo označil kot "zelo robustne in dolge".

"Zelo konstruktivno srečanje"

Lavrov je ob tem pojasnil, da je Trump sprejel Putinovo zanikanje vpletenosti v ameriške predsedniške volitve, poroča ruska tiskovna agencija Tass. 

Tillerson je glede pogovorov med obema predsednikoma še dejal, da so bili ti v znamenju pozitivne kemije. "Naj dve uri in 15 minut označim kot zelo konstruktivno srečanje, oba voditelja, bi rekel, da sta se zelo hitro povezala," je še dejal Tillerson. Dodal je, da je bila med obema "zelo očitna pozitivna kemija", navaja AFP.

Govorila tudi o krizi v Ukrajini in kibernetskem kriminalu

Putin sam je po srečanju s predsednikom ZDA po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal, da se je s Trumpom pogovarjal o krizi v Ukrajini in Siriji ter boju proti terorizmu in kibernetskem kriminalu.

S Putinom se je v Hamburgu srečala tudi Melania Trump. | Foto: Reuters S Putinom se je v Hamburgu srečala tudi Melania Trump. Foto: Reuters

Lavrov je ob tem potrdil, da sta se predsednika obeh držav osredotočila na konkretne zadeve, pogovori pa so potrdili, da ju vodijo nacionalni interesi. Kot je še dodal, sta se Putin in Trump tudi dogovorila o vzpostavitvi posebne rusko-ameriške delovne skupine, ki se bo ukvarjala z varnostjo na svetovnem spletu. Dogovorila sta se tudi o pospešitvi imenovanja novih veleposlanikov.

Prav tako sta po navedbah Tassa Putin in Trump zunanjima ministroma obeh držav naložila, da poglobita dialog o vseh vprašanjih, vključno s Severno Korejo.

Ne spreglejte