Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
14.35

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vesna Pusić memorandum arbitraža

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 14.35

11 mesecev, 1 teden

Pusićeva: Hrvaška bo memorandum oddala rade volje in pravočasno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je povedala, da je Hrvaška končala pripravo memoranduma, podrobnosti o njem pa ni želela razkriti.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v Bruslju povedala, da je Hrvaška pripravila "prvovrsten" memorandum za arbitražo, ki ga bo v Haag poslala "rade volje in pravočasno". Zapletov s slovenskim memorandumom ni želela komentirati, ocenila je le, da verjetno obstajajo dobri razlogi zanje, povezani s trenutnimi političnimi razmerami.

Na vprašanje hrvaških novinarjev, kako komentira odločitev predsednika slovenske vlade Janeza Janše, da slovenski memorandum pošlje v državni zbor, in kaj je v ozadju te odločitve, je ministrica odgovorila, da je treba to vprašati Janšo. Vsekakor morata obe strani memorandum predložiti do 11. februarja, je še dodala.

Ni želela komentirati, zakaj je Slovenija poslala memorandum v parlament "Zakaj se je slovenska stran v tem trenutku odločila, da gre v parlament? ... Tega ne želim komentirati. Verjetno obstajajo na njihovi strani dobri razlogi za to, povezani s trenutnimi političnimi razmerami," je menila Pusićeva.

Ob tem je pojasnila, da je Hrvaška pripravo memoranduma končala in da bo o njem vlada še enkrat razpravljala ta teden. Pripravljeni memorandum je po njenih besedah "prvovrsten dokument" - tako po njeni oceni kot po oceni hrvaškega premiera Zorana Milanovića in drugih članov vlade.

Memorandum obsega 300 strani O podrobnostih hrvaškega memoranduma Pusićeva ni želela govoriti. Poudarila je le, da bo Zagreb dokument na okoli 300 straneh, pripravljen v sodelovanju z vrhunskimi svetovnimi strokovnjaki, poslal v Haag "rade volje in pravočasno".

Spregovorila tudi o vprašanju LB-ja Reševanje problema LB-ja "ni vprašanje impresionizma, ampak vprašanje podatkov", je še poudarila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić v odzivu na izjave slovenskega veleposlanika na Hrvaškem Vojka Volka, da so terjatve LB do hrvaških podjetij mnogo večje od dolga te banke hrvaškim varčevalcem.

" Naš finančni strokovnjak ima podatke slovenske vlade, ki govorijo prav o nasprotnem," se je odzvala Pusićeva na besede slovenskega veleposlanika na Hrvaškem iz pogovora za Delo. Ob tem je izpostavila, da ona in njen kolega Kar Erjavec kot zunanja ministra vsekakor ne bosta ugibala o tem, temveč bosta opredelitev teh odnosov prepustila finančnima strokovnjakoma.

Poravnava bilance le ena od možnosti "Ni prostora za to, da se na tak način ugiba. To v teh razmerah niti ni primerno. Ustvarjanje umetniškega vtisa v javnosti je ena stvar, a goli podatki so druga," je še dejala ministrica. Hrvaška bo po njenih besedah ravnala v skladu s podatki. Vse je po njenih besedah odvisno tudi od tega, kateri model in vrsto kompromisa bosta strani dosegli. Poravnava bilance LB, o kateri je minuli teden govoril minister Erjavec, je po besedah Pusićeve le ena od možnosti, o katerih se govori. "Obstajajo vsaj tri ali štiri različne možnosti za dosego dogovora. To je samo ena in ni nujno, da je najverjetnejša," je dejala.

O preostalih možnostih ni želela govoriti Katere so preostale tri možnosti, ni želela povedati, češ da se bosta o tem najprej pogovorila s kolegom Erjavcem oziroma skupaj z obema finančnima strokovnjakoma Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem 6. februarja v Sloveniji.

"V tem trenutku smo se pripravljeni pogovarjati o vseh možnostih in pogledati, katera je s stališča finančnih strokovnjakov in z vidika politične odločitve, ki bo na koncu potrebna, najmanj škodljiva za obe strani oziroma najbolj sprejemljiv kompromis za obe strani," je poudarila Pusićeva.

Zavrnila predlog Rudija Gabrovca Hrvaška ministrica je komentirala tudi besede visokega predstavnika Slovenije za vprašanja nasledstva Rudija Gabrovca, ki je za Večer povedal, da bi bila pravno in tehnično najbolj čista rešitev problema LB Zagreb likvidacija podružnice in poplačilo tako obveznosti kot terjatev, in sicer po vzorcu, ki ga je Hrvaška uporabila pri Jugobanki.

"Ne, o taki ideji se sploh nismo pogovarjali. Ne vidim take možnosti. Govorilo se je o treh ali štirih različnih možnostih in o teh se bomo v sredo pogovarjali z Erjavcem in obema strokovnjakoma ter videli, katere so možne rešitve," je dejala hrvaška ministrica.

Ne spreglejte