Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
7.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Natisni članek

Carles Puigdemont Katalonija Španija Belgija izročitev

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 7.15

6 let, 6 mesecev

Puigdemont in odstavljeni katalonski ministri na svobodi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont in še štirje ministri njegove vlade bodo lahko na odločitev sodišča o svoji izročitvi Španiji čakali na prostosti, je odločil preiskovalni sodnik v Bruslju.

Peterica ne bo smela zapustiti Belgije brez privolitve sodišča in se bo morala osebno udeleževati obravnav, je sporočilo tožilstvo. Naslednja obravnava na sodišču bo v roku 15 dni.

Puigdemont in še štirje ministri njegove vlade so se belgijskemu pravosodju predali v nedeljo zjutraj, preiskovalni sodnik pa se je moral nato v 24 urah odločiti, ali bodo morali na končno odločitev glede zahteve Španije po izročitvi na podlagi evropskega pripornega naloga počakati v priporu ali na prostosti. Po odločitvi sodnika so Puigdemont in ministri ponoči že odšli na prostost.

Puigdemont se je predal skupaj z ministri Antonijem Cominom, Claro Ponsati, Lluisom Puigom in Meritxell Serret na eni od policijskih postaj v Bruslju. V nedeljo popoldne so nato potekala ločena zaslišanja pri preiskovalnem sodniku.

Španija je v petek proti peterici izdala evropski priporni nalog zaradi upora, nezakonitega prisvajanja javnih sredstev, zlorabe javnega položaja in neupoštevanja poziva sodišča. V četrtek bi se namreč morali zglasiti pred sodiščem v Madridu, a so ostali v Belgiji.

"Velika lekcija za španski pravosodni sistem"

"Izpuščeni brez varščine. Naše misli so s kolegi, neupravičeno zaprtimi s strani države, ki je daleč od demokratskih norm," je po izpustitvi Puigdemont zapisal na Twitterju. Sodnica v Španiji je v četrtek za osem nekdanjih ministrov katalonske vlade odredila pripor, ker naj bi obstajalo tveganje, da bodo pobegnili.

"To je razlika med resnično delitvijo oblasti in spolitiziranim pravosodnim sistemom. Med zrelo demokracijo in neuspešno pravno državo," pa je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik nekdanje Puigdemontove vladajoče koalicije Junt pel Si Roger Torrent. Tudi civilna iniciativa Katalonski narodni kongres (ANC), ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije, je tvitnila: "Velika lekcija iz pravičnosti za španski pravosodni sistem!"

Do izročitve bi lahko pretekli trije meseci

Belgijsko pravosodno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v skladu z evropsko zakonodajo končno odločitev treba sprejeti v 60 dneh oziroma v posebnih okoliščinah v 90 dneh. Do morebitne izročitve peterice Španiji bi torej lahko pretekli do trije meseci.

Španija peterico preganja zaradi nezakonitega referenduma o neodvisnosti Katalonije, ki so ga izpeljali 1. oktobra in na katerem je slaba polovica volivcev izglasovala neodvisnost. Puigdemont je podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a je ni razglasil, saj je želele najprej pogajanja z Madridom. A v španski prestolnici so bili neomajni. Katalonskemu voditelju so dali teden dni časa, da se izreče, ali je Katalonija razglasila neodvisnost ali ne.

Aktivacija jedrske opcije

Puigdemont se je jasnemu odgovoru še naprej izmikal, zato je španska vlada aktivirala 155. člen ustave, ki ji omogoča neposredni prevzem oblasti v kateri od regij. T. i. jedrsko opcijo je nato potrdil španski parlament, katalonski pa je v odgovor razglasil neodvisnost Katalonije. Vlada v Madridu je v skladu s 155. členom razpustila katalonsko vlado in razpisala predčasne parlamentarne volitve v Kataloniji za 21. december.

Nekaj dni zatem, ko je Belgija sporočila, da bi Puigdemontu lahko podelili politični azil, se je odstavljeni katalonski voditelj z nekaterimi svojimi ministri pojavil v Bruslju.

Ne spreglejte