Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
12. 8. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Hrvaška volitve predčasne volitve SDP Zoran Milanović HDZ Andrej Plenković Most Božo Petrov Milan Bandić HTV HRT soočenje Sabor hrvaški sabor

Petek, 12. 8. 2016, 14.00

6 let, 7 mesecev

Prvič po 13 letih javno soočenje prvakov dveh največjih hrvaških strank

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Stari (po stažu) prvak hrvaških socialnih demokratov (SDP) Zoran Milanović in novi vodja stranke HDZ Andrej Plenković se bosta danes zvečer pomerila v javnem soočanju na hrvaški televiziji.

Nekaj dni pred začetkom uradne predvolilne kampanje za volitve v deveti sklic parlamenta Hrvaške se bosta na prvem sporedu hrvaške javne televizije in radia v živo soočila voditelja dveh največjih hrvaških političnih strank. Andrej Plenković, novi vodja desnosredinske stranke HDZ, je tako prekinil tradicijo svojih predhodnikov, ki se 13 let niso javno soočali s svojimi največjimi političnimi tekmeci, ki jih vodi Zoran Milanović.

Ali bomo v dobri uri slišali konkretne odgovore ali …

Po oceni mnogih je to eden od najpomembnejših letošnjih medijskih dogodkov na Hrvaškem, predvajati pa ga bodo začeli ob 20. uri na prvem in četrtem programu HTV (na četrtem programu tudi s simultanim prevajanjem v znakovni jezik), prvem programu hrvaškega radia in na spletni platformi hrvaške radiotelevizije HRTi.

Oddaji so namenili 70 minut, strankarskim voditeljem pa bodo postavljali vprašanja o notranji in zunanji politiki, gospodarstvu in financah, zdravstvu in sociali, natalitetni politiki in izobraževanju ter svetonazorskih vprašanjih.

Predčasne volitve, v katerih bodo hrvaški volilni upravičenci izbrali poslance za deveti sklic hrvaškega parlamenta, bodo potekale v nedeljo, 11. septembra. | Foto: Tina Deu Predčasne volitve, v katerih bodo hrvaški volilni upravičenci izbrali poslance za deveti sklic hrvaškega parlamenta, bodo potekale v nedeljo, 11. septembra. Foto: Tina Deu

Most: Tudi mi smo pomembni!

V nekaterih drugih strankah kljub pričakovanem velikem zanimanju javnosti za to dolgo pričakovano soočenje javno izražajo nezadovoljstvo in celo ogorčenje glede tega medijskega projekta. Prvak Mosta Božo Petrov meni, da ni primerno dajati toliko medijske pozornosti samo dvema strankama in to celo tri dni pred uradnim začetkom predvolilne kampanje ter da ne razume, zakaj Most kot pomemben člen hrvaškega političnega prostora ni povabljen na to soočenje.

Bandić v svojem slogu čez oba (a le z razliko!)

Na predvečer soočenja je svoje mnenje izrazil tudi zagrebški župan Milan Bandić, ki ne skriva ambicij za premiersko mesto in je že večkrat izjavil, da je on "dokazano najprimernejši za naslednjega premierja". Bandić zadnje dni sicer preseneča s svojo gverilsko kampanjo od tiskovne konference z objavo, da je druge svetovne vojne konec, do ogromnih plakatov, na katerih je zapisal zgolj "#premijer".

Tokrat je izjavil, da je Milanović "dokazano nesposoben", Plenković pa "nedokazano sposoben" in s tem med vrsticami sebe ponovno opredelil kot "dokazano sposobnega". Toda iz te izjave se da razbrati, kam bi se po volitvah 11. septembra utegnil obrniti nekdanji SDP-ovec, potem pa samostojni igralec, ki mu povezovanje s HDZ na ravni Zagreba, kjer je župan že četrti mandat, ni tuje.

Osmi sklic hrvaškega sabora je bil najkrajši v zgodovini samostojne Hrvaške. Svojo prvo sejo je imel 3. decembra 2015, a se jim na njej ni uspelo konstituirati, to jim je uspelo šele na naslednji seji 28. decembra 2015. Ista parlamentarna večina, ki je 22. januarja 2016 potrdila vlado Tihomirja Oreškovića, mu je že 16. junija 2016 izkazala nezaupanje, novega mandatarja pa niso izvolili. Zaradi tega je že 20. junija 2016 na predlog 89 od 151 poslancev sabor na dnevni red uvrstil predlog o samorazpustitvi, ki ge je podprlo kar 137 poslancev. Sklep o razpustitvi sabora je začel učinkovati 15. julija.

 

Ne spreglejte