Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2017,
7.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

velika porota Donald Trump mlajši Donald Trump ZDA

Petek, 4. 8. 2017, 7.39

6 let, 6 mesecev

Prvi korak k morebitni kriminalni obtožbi Trumpa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Posebni tožilec Robert Mueller, ki preiskuje domnevno rusko vpletanje v volitve v ZDA,  je sklical veliko poroto, ki mu bo potrjevala naloge, zasliševala priče in potrjevala obtožnice, poroča Wall Street Journal.

Ameriški mediji poročajo, da je Muellerjeva preiskava naredila prvi korak k morebitnim kriminalnim obtožbam. Reuters poroča, da je velika porota že izdala pozive o srečanju Donalda Trumpa mlajšega in ruske odvetnice.

Mueller je delo začel maja, ko je predsednik ZDA Donald Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je preiskavo vodil dotlej. Imenoval ga je namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein.

Pravosodni minister Jeff Sessions se je sam izločil iz preiskav ruske afere zaradi lastne vpletenosti, ker med zaslišanji pred potrditvijo na položaj v senatu pod prisego ni omenil svojih srečanj z Rusi v obdobju lanske predsedniške kampanje, ko je delal kot Trumpov svetovalec.

Ameriški mediji poročajo, da se je preiskava pod Muellerjem doslej že razširila tudi na morebitno Trumpovo oviranje pravosodja. Med drugim, ker je odpustil Comeyja. Ameriška televizija CNN je v četrtek poročala, da se je preiskava razširila na področje, ki je morda najnevarnejše za usodo predsednika ZDA: na finančne povezave med njim in njegovimi družinskimi člani ter sodelavci z Rusi.

Sklic velike porote je nadaljevanje preiskave, ki se poglablja. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders ni imela komentarja, ampak je prenesla izjavo Trumpovega odvetnika Tya Cobba, ki je opozoril, da so zadeve glede velikih porot običajno tajne, vendar Bela hiša podpira vse, kar pospešuje dokončanje "tega dela" na pošten način.

Velike porote v ZDA skličejo, da pretehtajo, ali so dokazi v posameznem primeru dovolj močni, da se izda obtožnica za sojenje. Porota ne odloča o krivdi ali nedolžnosti morebitnih poznejših obtožencev.

Trump rusko afero znova označil za izmišljotino demokratov

Trump je demokrate znova obtožil, da so si izmislili rusko afero, ker ne znajo prenesti poraza.
Ne spreglejte