Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2018,
11.37

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

ZDA Sirija

Sobota, 21. 7. 2018, 11.37

5 let, 9 mesecev

Prva skupna humanitarna operacija Rusije in Zahoda v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
sirija, napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rusija in Francija sta v prvi skupni humanitarni operaciji ponoči napotili letalo s 50 tonami pomoči za nekdanjo sirsko uporniško enklavo Vzhodna Guta, ki so jo sirske vladne sile po petih letih obleganja zavzele aprila. To je prva skupna humanitarna operacija Rusije in kake zahodne države od začetka sirske vojne leta 2011.

Dogovor o operaciji sta dosegla ruski in francoski predsednik Vladimir Putin in Emmanuel Macron na srečanju maja v Sankt Peterburgu. Danes sta ponovno govorila po telefonu in pri tem po navedbah Kremlja izpostavila "humanitarne vidike reševanja konflikta v Siriji", kar vključuje tudi skupna prizadevanja "za nudenje pomoči prebivalcem Vzhodne Gute".

Rusko vojaško tovorno letalo antonov s 50 tonami medicinskih materialov in humanitarne pomoči je zgodaj davi poletelo proti Siriji iz francoskega mesta Chateauroux. Državi izvajata operacijo v okviru resolucije Varnostnega sveta ZN 2401, s katero "želita omogočiti civilnemu prebivalstvu boljši dostop do pomoči", sta sporočili v skupni izjavi.

Razdelili bodo 50 ton medicinske opreme, zdravil in življenjskih potrebščin

Letalo bo pristalo v ruskem letalskem oporišču Hmeimim na zahodu Sirije, pomoč pa naj bi prebivalcem Vzhodne Gute razdelili že danes. Razdeljevanje pomoči bo nadziral urad ZN za koordinacijo humanitarne pomoči (Ocha).

"Humanitarna pomoč je absolutna prioriteta in mora biti razdeljena v skladu z načeli humanosti, nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti po vsej Siriji brez izjem, pri tem pa mora biti v popolnosti spoštovano mednarodno humanitarno pravo," sta v skupni izjavi še zapisala Moskva in Pariz.

Mateja Vraničar Erman
Novice Vlada našla sredstva za dvig socialne pomoči

Francija je od Rusije dobila zagotovila, da sirski režim ne bo oviral razdeljevanja pomoči, kot to praviloma počne pri konvojih ZN, in da ne bo prihajalo do "političnih zaseg" in "preusmeritev" pomoči, so sporočili s francoskega zunanjega ministrstva.

Razdelili bodo 50 ton pomoči, v kateri so medicinska oprema, zdravila, šotori, pripomočki za kuhanje in odeje.

Emisije, globalno segrevanje
Novice Tudi Sirija pristopa k pariškemu podnebnemu sporazumu, ZDA ostale same

Medicinska pomoč je namenjena okoli 500 huje ranjenim in 15.000 lažje ranjenim med operacijo sirskih vladnih sil na Vzhodno Guto marca in aprila letos. V operaciji je bilo ubitih več kot 1700 civilistov, okoli 160.000 ljudi pa je bilo po ruskih podatkih evakuiranih.

Ne spreglejte