Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
8.05

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

Natisni članek

Belorusija mednarodni odnosi Vojna v Ukrajini

Sobota, 1. 7. 2023, 8.05

7 mesecev, 3 tedne

493. DAN VOJNE V UKRAJINI

Protiofenziva ne napreduje tako hitro, kot so napovedovali samooklicani strokovnjaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

Ukrajinska protiofenziva ne napreduje tako hitro, kot so napovedovali samooklicani poznavalci, je opozoril ameriški general Mark Milley. Pravi, da bo protiofenziva trajala od šest do deset tednov in bo zelo zahtevna. "Spopad bo dolg in zelo krvav. Ne smemo si zatiskati oči," je dejal. General Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil, je v intervjuju za Washington Post priznal, da protiofenziva poteka počasneje, počasen napredek pa naj bi bil povezan s pomanjkanjem modernih letal in raket, ki jih pričakujejo od držav zaveznic.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

19.07 Zelenski zahodne zaveznice obtožil zavlačevanja
15.30 Španski premier v Kijevu obljubil dodatnih 55 milijonov evrov pomoči
13.40 Ukrajinsko obrambno ministrstvo: Umrlo že 228 tisoč ruskih vojakov
13.27 Rusi vzpostavili redno letalsko povezavo s Kubo
12.25 Wagnerjevci v Belorusiji gradijo oporišče
12.20 Saldo: Ruske sile presenetile Ukrajince na levem bregu
10.15 Ukrajinci krepijo položaje na vzhodu reke Dneper
9.18 Direktor Cie zanikal vpletenost v Wagnerjev upor
8.46 Direktor Cie obiskal Kijev
7.51 Lukašenko si želi, da bi pripadniki Wagnerja urili belorusko vojsko
7.05 Zelenski zaradi prisotnosti Wagnerja ukazal poostren nadzor na meji z Belorusijo
7.00 Ameriški general Milley: Protiofenziva je počasnejša od pričakovanj, a napreduje

19.07 Zelenski zahodne zaveznice obtožil zavlačevanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred obiskom španskega premierja Pedra Sancheza na Twitterju ocenil, da je to "zgodovinski trenutek za začetek pogajanj o članstvu Ukrajine v EU". Država je status kandidatke pridobila pred enim letom.

Vendar pa je ob tem zahodne zaveznice obtožil zavlačevanja pri odločitvi o dobavi bojnih letal F-16 Ukrajini. "Ne obstaja nikakršen urnik misij za usposabljanje. Mislim, da nekateri partnerji zavlačujejo. Zakaj to počnejo? Ne vem," je dejal ukrajinski predsednik.

Na novinarski konferenci s Sanchezom pa je Zelenski dejal, da pričakuje, da bo na vrhu Nata v Vilni čez manj kot dva tedna njegova država dobila povabilo za vstop v Nato po koncu vojne.

"V Vilni potrebujemo jasen in razumljiv signal, da lahko Ukrajina po vojni postane enakopravna članica Nata," je dejal in dodal, da bo povabilo v zavezništvo prvi praktični korak, ki bo zelo pomemben za Ukrajino.

15.30 Španski premier obljubil dodatnih 55 milijonov evrov pomoči

Španski premier Pedro Sanchez je danes, na prvi dan šestmesečnega predsedovanja Španije Svetu EU, na obisku v Kijevu, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Napovedal je, da bo kandidatura Ukrajine za članstvo v EU prednostna naloga predsedovanja, Kijevu pa je obljubil tudi 55 milijonov evrov nove pomoči.

Kot je Sanchez napovedal med četrtkovim vrhom EU v Bruslju, je namen obiska pokazati neomajno evropsko podporo Ukrajini.

V skupni izjavi, ki jo je objavil urad ukrajinskega predsednika, je španski premier ponovno izrazil podporo Španije Ukrajini na njeni poti v EU in se zavezal, da bo to prednostna naloga španskega predsedovanja.

Med govorom v ukrajinski vrhovni radi pa je poudaril, da si tega "nihče ne zasluži bolj kot Ukrajina", a opozoril, da to "ni lahek proces, še posebej zaradi vojne".

"Španija bo zagotovila dodatnih 55 milijonov evrov za pomoč pri financiranju malih in srednje velikih podjetij v Ukrajini," je dejal v govoru. 51 milijonov bodo po njegovih besedah zagotovili prek Svetovne banke, štiri milijone pa prek razvojnega programa ZN za oskrbo šol z zelenimi energetskimi sistemi.

Ob tem je zagotovil neomajno podporo Evrope Ukrajini v boju proti ruski agresiji, dokler bo to potrebno in ne glede na ceno, ki jo bo treba plačati. V skupni izjavi se je zavezal tudi, da bo Španija še naprej podpirala partnerstvo Nata z Ukrajino, med drugim z ustanovitvijo Sveta Nato-Ukrajina, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Podpiramo tudi krepitev praktičnega sodelovanja, da bi vaš obrambni sektor še naprej prilagajali Natovim standardom," je poudaril Sanchez. Zagotovil je tudi, da bo Španija še naprej zagotavljala svoj delež pri dobavah tankov leopard, oklepnih vozil in terenskih bolnišnic s kirurškimi zmogljivostmi ukrajinskim silam.

13.40 Ukrajinsko obrambno ministrstvo: Umrlo že 228 tisoč ruskih vojakov

Ukrajinsko obrambno ministrstvo trdi, da so njegove sile od začetka invazije ubile že več kot 228 tisoč ruskih vojakov. Navajajo še, da je Rusija izgubila 4.041 tankov, 7.863 oklepnih vozil in 3.519 brezpilotnih letal. Ministrstvo je 1. junija zatrdilo, da so ukrajinske sile do tedaj ubile 208.370 ruskih vojakov. Glede na te številke naj bi samo junija torej umrlo skoraj 20 tisoč ruskih vojakov.

13.27 Rusi vzpostavili redno letalsko povezavo s Kubo

Rusija je prvič po invaziji na Ukrajino obnovila komercialne lete na Kubo, poroča Reuters. Letalska družba Rossiya Airlines, del ruske skupine Aeroflot, je vzpostavila redno letalsko linijo na Kubo. Leti bodo dvakrat tedensko, potekali pa bodo med kubanskim letoviščem Varadero in moskovskim letališčem Šeremetjevo, so sporočili iz Aeroflota.

12.25 Wagnerjevci v Belorusiji gradijo oporišče

Satelitski posnetki razkrivajo gradnjo oporišča na mestu zapuščene vojaške baze jugovzhodno od Beloruskega glavnega mesta Minsk. Da so Wagnerjevi plačanci začeli graditi oporišče v Belorusiji, je v ponedeljek že poročal opozicijski beloruski portal Verstka, kar pa je predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko zavrnil. Portal je omenjal kamp, v katerem bi lahko namestili osem tisoč borcev, nahajal pa naj bi se nekaj manj kot 200 kilometrov od ukrajinske meje, v bližini mesta Asipoviči v oblasti Mogiljev. Po poročanju portala naj bi oporišče zraslo na površini 24 tisoč kvadratnih metrov, gradnjo pa so odredile beloruske oblasti. Prav tako naj bi več družin pripadnikov Wagnerja potrdilo, da se njihovi borci premeščajo v Belorusijo.

12.20 Saldo: Ruske sile presenetile pri Antonovskem mostu

Ruske sile naj bi po besedah guvernerja okupirane regije Herson Vladimirja Salda po skoraj tednu hudih spopadov zavzele obrambne položaje, ki so jih ukrajinske enote vzpostavile na levem bregu reke Dneper blizu Antonovskega mostu. Ruske posebne enote naj bi ukrajinske položaje napadle nenadno, saj so priplule s čolni in nato po srditih bojih zavzele oporišče in hotel, kjer so bili ukrajinski vojaki, je po poročanju CNN Saldo sporočil na Telegramu.

10.15 Ukrajinci krepijo položaje na vzhodu reke Dneper

Britansko obrambno ministrstvo je ocenilo, da bodo ukrajinske sile "skoraj zagotovo" prerazporejene na vzhodni breg reke Dneper v južni regiji Herson. Ministrstvo je v svojem poročilu o razmerah v Ukrajini navedlo, da so se boji na vzhodnem bregu reke okrepili 27. junija in da je Rusija "zelo verjetno prerazporedila" svoje sile v bližino Zaporožja.

Boj na tem območju je zelo težek zaradi razdejanja, ki ga je povzročila razstrelitev jezu Nova Kahovka v začetku junija, je dodalo britansko obrambno ministrstvo.

9.18 Direktor Cie zanikal vpletenost v Wagnerjev upor

Direktor Cie William Burns je vodji ruske zunanje obveščevalne službe SVR Sergeju Nariškinu v telefonskem pogovoru zagotovil, da ne ZDA ne njeni zavezniki niso bili vpleteni v upor pripadnikov Wagnerja pred enim tednom, poročata New York Times in Wall Street Journal. 

8.46 Direktor Cie obiskal Kijev

Direktor Cie William Burns je nedavno odpotoval v Ukrajino, kjer se je srečal s kolegi iz ukrajinske obveščevalne službe in predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je v petek za agencijo France-Presse potrdil ameriški uradnik. Med svojim obiskom je Burns ponovno potrdil "zavezanost ZDA k izmenjavi obveščevalnih podatkov za pomoč Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo", je poročala tiskovna agencija.

7.51 Lukašenko si želi, da bi pripadniki Wagnerja urili belorusko vojsko 

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je povabil plačance skupine Wagner v Belorusijo, da bi urili njeno vojsko. Lukašenko je na vabilo namignil v petkovem govoru, posvečenem dnevu neodvisnosti Belorusije, je poročala državna tiskovna agencija Belta.

7.05 Zelenski zaradi prisotnosti Wagnerja ukazal poostren nadzor na meji z Ukrajino

Predsednik Volodimir Zelenski je zaradi prisotnosti enot vojske Wagner ukazal poostren nadzor na meji z Belorusijo. "Po odločitvi generalštaba sta vrhovni poveljnik Valerij Zalužni in general Sergij Najev dobila ukaz, naj okrepita enote na severu države," je dejal Zelenski v videoposnetku, predvajanem na Telegramu.

7.00 Ameriški general Milley: Protiofenziva je počasnejša od pričakovanj, a napreduje

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Mark Milley | Foto: Reuters Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Mark Milley Foto: Reuters

V izjavi za National Press Club je načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Mark Milley izjavil: "Ukrajinska protiofenziva napreduje počasneje, kot so ljudje pričakovali, ampak to me ne preseneča. Napreduje vztrajno, odločno, se prebija skozi težka minska polja in druge ovire."

skupina Wagner, vojska, Rusija
Novice "Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko" #video
Aleksander Lukašenko, Vladimir Putin
Novice Kaj se dogaja z Lukašenkom, je res zelo hudo bolan?
Sergej Surovikin
Novice Izginuli ruski General Armagedon je bil skrivni VIP pripadnik Wagnerja
Vladimir Putin
Novice Putin razkril, kdo je plačeval skupino Wagner
 
Ne spreglejte