Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Margaret Thatcher

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 13.55

8 let

Protestniki bodo krsti Margaret Thatcher lahko obrnili hrbet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Scotland Yard je skupini protestnikov, ki nameravajo na pogrebu nekdanje premierke krsti kazati hrbet, dovolil protest in celo zagotovil, da proti njim ne bodo ukrepali.

Policija sicer še vedno opozarja morebitne protestnike, ki bodo na pogrebnem sprevodu skozi London zganjali hrup ali vznemirjali udeležence, da bodo sankcionirani po zakonu o javnem redu in miru, skupine pa poziva, da svoje proteste prijavijo vnaprej.

Rebecca Lush Blum, ki prek Facebooka organizira protestno kazanje hrbta krsti, pa je od policije dobila dovoljenje za protest in zagotovilo, da proti skupini ne bo ukrepala. Na dan pogreba, ki bo v sredo, 17. aprila, je sicer napovedanih več protestnih akcij, med njimi tudi zabava pred Katedralo svetega Pavla, poimenovana Maggiejina poslovilna zabava. Policija za zdaj ni razkrila, koliko organizatorjev protestov je bilo morda kaznovanih še pred pogrebom.

Napovedani protesti sicer razburjajo tudi britanske konservativce, ki pa zagotavljajo, da ne bodo nasedli provokacijam.

Sicer pa je smrt Margaret Thatcher precej nevšečnosti povzročila tudi BBC-ju, ki bi moral v nedeljo predvajati skladbo Ding Dong! The Witch Is Dead, ta se je namreč po kampanji njenih nasprotnikov uvrstila na drugo mesto uradne britanske lestvice singlov. Urednik BBC-jevega Radia 1 Ben Cooper je moral tudi zaradi pritiskov politikov skleniti kompromis, zato so v oddaji predvajali zgolj 51-sekundni odlomek iz skladbe, ki je bil del daljšega prispevka o tem, zakaj se je skladba uvrstila na lestvico. Odlomek in prispevek sta skupno trajala dlje kot bi sama pesem.

V oddaji so sicer v celoti zavrteli skladbo I'm In Love With Margaret Thatcher skupine The Notsensibles, ki se je uvrstila na 35. mesto, niso pa je pospremili s komentarjem. Skladba Ding Dong! The Witch Is Dead iz filma Čarovnik iz Oza je sicer prva skladba, ki je bila posneta pred letom 1960 in ki se je uvrstila med prvih deset skladb na lestvici.

Nasprotniki Thatcherjeve so sicer sklenili, da je bil vrhunec demonstracij v soboto, ko se je na trgu Trafalgar v središču Londona zbralo okoli 3000 protestnikov, med njimi je bilo precej sindikalistov, rudarjev in anarhistov, in obljubili, da med samim pogrebom ne bodo povzročali posebnih izgredov.

Ne spreglejte