Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
18.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Katalonija Španija protest neodvisnost

Petek, 22. 9. 2017, 18.33

6 let, 7 mesecev

Protesti za referendum o neodvisnosti Katalonije se nadaljujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Protestniki v Barceloni | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Barceloni so se minulo noč in danes nadaljevali protesti, na katerih je več tisoč ljudi zahtevalo pravico do referenduma o neodvisnosti Katalonije, predvidenega 1. oktobra. Protestniki so pred sodno palačo v katalonski prestolnici zahtevali izpustitev 14 predstavnikov regionalnih oblasti, ki jih je španska policija aretirala v sredinih racijah.

Španska televizija je poročala, da vzdušje na demonstracijah v četrtek zvečer ni bilo tako napeto kot prejšnje dni.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so številni demonstranti več ur plesali in peli ter mahali s transparenti in zastavami gibanja za neodvisnost Katalonije. Nekateri so postavili šotore in tako nakazali, da nameravajo proteste nadaljevati tudi v prihodnjih dneh.

Kot piše časnik El Diario, se je zborovanj, povezanih z referendumom za neodvisnost, v četrtek udeležilo skupaj najmanj 20 tisoč ljudi.

Danes protesti pred sodiščem

Protesti so se nadaljevali tudi danes. Okoli dva tisoč ljudi, veliko od njih ogrnjenih v katalonske zastave, se je zbralo pred sodiščem na obrobju Barcelone, kamor so danes na zaslišanje prepeljali šest predstavnikov regionalnih oblasti, aretiranih v sredo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Avtomobili so hupali, ko so se prepeljali mimo sodišča, protestniki pa so ploskali in vzklikali. Nekateri so celo pozivali k stavki.

Na sodišču predstavniki regionalnih oblasti niso želeli odgovarjati na vprašanja. Sodnik pa je odredil, da so do nadaljnjega lahko na prostosti, vendar bodo morali v obdobju preiskave vsak teden priti na sodišče.

Protestniki so se danes zbrali tudi v središču Barcelone pred višjim sodiščem, kjer je več deset protestnikov noč preživelo v šotorih, več sto študentov pa je zasedlo ploščad pred univerzo.

Rezervni načrt za izvedbo referenduma

Oblasti v Madridu želijo referendum o neodvisnosti gospodarsko najmočnejše španske regije preprečiti in od srede izvajajo niz ukrepov, s katerimi naj bi to dosegle. Med drugim so aretirali predstavnike regionalnih oblasti, zasegli skoraj deset milijonov glasovnic za referendum in izvajali pritisk na župane, ki naj bi sodelovali pri referendumu.

A vodja katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je napovedal, da bo referendum, ki ga je špansko ustavno sodišče prepovedalo, izvedel kljub nasprotovanju Madrida. Kot je poudaril, ima načrt za izredne primere, s katerim bo zagotovil potek referenduma.

Ne spreglejte