Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2016,
10.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

Natisni članek

teroristični napad Nica Francija

Sobota, 16. 7. 2016, 10.18

6 let, 6 mesecev

Prijeli četverico, ki naj bi bila povezana z napadalcem iz Nice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

Francija Nica | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Franciji so prijeli štiri ljudi, za katere obstaja sum, da so bili povezani z napadalcem, ki je v četrtek zvečer v Nici s tovornjakom ubil 84 ljudi, poročajo francoski mediji. 

10:51

IS prevzela odgovornost

10:50

Svet žaluje

  • 16:08

    Hollande po napadu v Nici poziva k enotnosti

    francois hollande | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Francoski predsednik Francois Hollande je na današnjem kriznem sestanku varnostnega kabineta pozval h koheziji in nacionalni enotnosti. "Smo v času, ko obstaja skušnjava, da bi razdelili državo. Soočeni s temi skušnjavami, s tem tveganjem, moramo znova pozvati k enotnosti in koheziji države okoli naših vrednot," je dejal Hollande ministrom po besedah tiskovnega predstavnika vlade Stephana Le Folla.

    Notranji minister Bernard Cazeneuve pa je povedal, da se je napadalec "zelo hitro radikaliziral" in da so to pokazali pogovori policije z njegovimi prijatelji in družino. 

    "Sedaj smo soočeni s posamezniki, ki so odprti za sporočila Islamske države, naj izvedejo izredno nasilna dejanja, ne da bi se morali uriti ali pa imeli orožje za izvršitev množičnih napadov," je izpostavil.

    Poudaril je še, da je šlo pri napadu s tovornjakom za nov tip napada, ki je pokazal, kako zelo težaven je boj proti terorizmu.

  • 10:51

    IS prevzela odgovornost

    Odgovornost za napad v Nici je prevzela islamska država. Po poročanju tiskovne agencije Amaq, ki je blizu IS, so džihadisti dejali, da je napad izvedel eden njihovih borcev kot odgovor na poziv IS k napadom na članice koalicije, ki se bojujejo proti IS.

    Nemška tiskovna agencija dpa pristnosti sporočila ni mogla preveriti, navaja pa, da je IS v preteklosti na tak način potrjevala svojo odgovornost za napade.

  • 10:50

    Svet žaluje

    V znak solidarnosti so številne svetovne znamenitosti odeli v barve francoske države. 

    New York

    Nica | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Rim

    Nica | Foto: Reuters Foto: Reuters Tel Aviv

    Nica | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Toronto

    Nica | Foto: Reuters Foto: Reuters

Enega moškega so francoski varnostni organi aretirali v petek, tri pa danes. Pred tem so pridržali tudi nekdanjo ženo napadalca. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

84 mrtvih, več kot 200 ranjenih

 | Foto: Francijo je na dan praznovanja nacionalnega praznika pretresel novi teroristični napad. Moški tunizijskega porekla je v Nici s tovornjakom zapeljal v množico ter pri tem ubil najmanj 84 ljudi, preden so ga ubili policisti.

Po podatkih francoskih oblasti je v napadu umrlo tudi deset otrok oziroma najstnikov, okoli 200 ljudi je ranjenih. Veliko naj bi bilo tujcev. Oblasti opozarjajo, da se utegne število žrtev še povečati, saj je okoli 50 ranjenih v kritičnem stanju.

Kdo je bil napadalec

Napadalec je bil Mohamed Lahouaiej Bouhlel, rojen 3. januarja 1985 v Tuniziji, živel pa je v Nici. Delal je kot dostavljavec in šofer. Z nekdanjo ženo, ki so jo pridržali, je imel tri otroke. Policiji je bil znan zaradi nasilja in manjših kraj med letoma 2010 in 2016.

24. marca 2015 je bil obstojen na pogojno kazen šestih mesecev zaradi nasilja z orožjem. Preiskave niso pokazale nobenih znakov radikalizacije.

Fotogalerija
1 / 6
Ne spreglejte