Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2016,
14.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Berlin teroristični napad terorizem

Sreda, 28. 12. 2016, 14.24

6 let, 6 mesecev

Prijeli 40-letnika, ki je Anisu Amriju pomagal pripraviti pokol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Berlin Osumjenec Anis Amri | Foto Twitter

Foto: Twitter

Nemške oblasti so dopoldne prijele 40-letnega Tunizijca, osumljenega, da je pomagal pripraviti teroristični napad na božično tržnico v Berlinu.

V nahrbtniku domnevnega berlinskega napadalca Anisa Amrija so preiskovalci našli nizozemsko kartico SIM, poroča italijanski dnevnik La Repubblica. Ni še jasno, ali je Amri potoval na Nizozemsko, ko je zbežal iz Berlina, ali je kartico dobil kako drugače.

"Ustreljeni osumljenec Anis Amri si je shranil mobilno številko 40-letnega tunizijskega državljana v svoj telefon. Preiskava kaže, da bi lahko bil vpleten v napad," je v izjavi razkrilo zvezno tožilstvo, po tem ko je zvezna policija preiskala njegov dom in posest. 

Tovornjak, ki je zapeljal na sejem, je imel posebno varnostno napravo, ki v primeru trčenja avtomatično ustavi vozilo. Ta naprava pa je rešila življenja, navajata vladne vire nemška javna televizija in časopis Süddeutsche Zeitung.

 

Napad se je zgodil 19. decembra, kartice SIM pa so prodajali med 20. in 22. decembrom. Kartica za mobilni telefon prihaja iz serije kartic SIM, ki so jih prodajali v trgovinah v nizozemskih mestih Zwolle, Breda in Nijmegen. Nizozemska policija je začela preiskovati, ali je Amri po napadu v Berlinu takoj odpotoval na Nizozemsko. Po poročanju britanskega BBC je policija potrdila, da obstajajo "znaki" Amrijevega obiska na Nizozemskem, da pa ga ne morejo potrditi.

Napadalec pred trčenjem poslal selfi

Amri je pred trčenjem iz kabine tovornjaka sprva poslal svojemu prijatelju sporočilo. "Moj brat, vse je v redu, z božjo pomočjo, sedaj sem v vozilu, moli zame brat, moli zame," je pisalo v sporočilu, ki ga Amri poslal iz tovornjaka nekaj minut preden je 19. decembra trčil v božični sejem, pri tem pa ubil 12 ljudi in ranil približno 50.

24-letni Tunizijec Amri je domnevni napadalec oziroma voznik tovornjaka, ki je 19. decembra v Berlinu zapeljal v množico na božičnem sejmu. V napadu je umrlo 12 ljudi, okoli 50 jih je bilo poškodovanih. Amrija je ubila italijanska policija 23. decembra v Milanu med patruljo, ko je izvlekel orožje in začel streljati. 

Merklovi po napadu v Berlinu zrasla podpora
Nemška kanclerka Angela Merkel kljub terorističnem napadu prejšnji teden na berlinski božični tržnici še vedno uživa veliko podporo, ta ji je celo narasla, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave berlinskega inštituta Forsa. Podpora njeni Krščansko-demokratski uniji (CDU) in bavarski sestrski stranki Krščansko-socialni uniji (CSU) je glede na pretekli teden narasla za dve odstotni točki. CDU in CSU imata zdaj podporo 38 odstotkov vprašanih.

Ne spreglejte