Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 15.40

8 let

Presenečenje nad odstopom Sanaderja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odstop Iva Sanaderja s položaja predsednika vlade in predsednika Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) je močno odjeknil med slovenskimi, pa tudi evropskimi politiki.

Slovenski premier Borut Pahor je v odzivu na odstop hrvaškega premiera dejal, da je to "notranja stvar Hrvaške", da pa "upa, da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja za vstop v Evropsko unijo in da odstop ne bo vplival na proces reševanja zapleta, ki je nastal z vnosom prejudicev v pogajalski proces EU". Premier Pahor je to dejal ob robu uradnega obiska na Madžarskem. Za Gantarja odstop Sanaderja posledica notranjepolitičnih tem Hrvaške Odstop Iva Sanaderja je za predsednika državnega zbora Pavla Gantarja presenetljiv. Po njegovem mnenju je vzrok za odstop moč iskati v notranjepolitičnih temah Hrvaške in ne v neuspelih pogajanjih glede vprašanja meje s Slovenijo. Reševanje spora s Slovenijo po mnenju Gantarja ni imelo vpliva na Sanaderjevo odločitev po odstopu, kajti prav na svojem trdnem stališču, da pri tem ne popušča, je Sanader gradil svojo politično kredibilnost in ugled, je dejal predsednik DZ.

Erjavec: Odstop Sanaderja je veliko presenečenje Odstop Sanaderja je za predsednika DeSUS Karla Erjavca veliko presenečenje, zlasti zato, ker se trenutno "Hrvaška nahaja v zelo težkem trenutku". Glede na to, da je Sanader zadnjih deset let vodil HDZ, bi Erjavec pričakoval, da bo nadaljeval tudi v času te najhujše krize, ki ni samo značilnost Hrvaške. Po mnenju predsednika DeSUS je bil Sanader v tem trenutku najmočnejši hrvaški politik, njegov odstop pa bo marsikaj spremenil v političnem prostoru Hrvaške, je še ocenil Erjavec.

Golobič ne pričakuje bistvenih sprememb glede meje s Hrvaško Odstop Iva Sanaderja je tudi za predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča presenečenje. Kar zadeva odprta vprašanja med Slovenijo in Hrvaško pa Golobič ne pričakuje, da bi se lahko po odstopu Sanaderja kaj bistvenega spremenilo, saj je Hrvaška doslej pri teh vprašanjih vedno nastopala enotno. Sedaj se ponuja priložnost na načelni ravni za to, da takšna sprememba prinese opcijo novega lista v tej knjigi, ki je že precej debela in bi bilo dobro priti do zadnje strani, je dejal Golobič. Ob tem je dodal, da je predvsem od hrvaške strani odvisno, ali bo ta priložnost izkoriščena.

Juri: Gre za hrvaški notranjepolitični problem Tudi poslanec Zaresa Franco Juri je v odzivu na novico o odstopu hrvaškega premiera dejal, da je presenečen. Dodaj je, da misli, da gre za hrvaški notranjepolitični problem, ki ga mora Hrvaška rešiti sama. V zadnjih dneh smo sicer lahko po njegovih besedah v hrvaških medijih prebrali nekatera "nekonvencionalna, pogumna in pragmatično navdihnjena stališča" nekaterih hrvaških politikov, kar po njegovem kažejo na odpiranje "nekega manevrskega prostora" za nova nadaljnja pogajanja o rešitvi odnosov s Slovenijo. "Ne vem pa, če je to povezano z odstopom Sanaderja," je dejal. Izrazil je tudi upanje, da se bodo "ti trezni glasovi" zdaj povezali in "bomo ponudili neko alternativo tej vzajemni blokadi", je dejal Juri.

Žerjav: Sanaderjev odstop bo imel zunanjepolitične posledice Da je odstop Iva Sanaderja z vseh vladnih in strankarskih funkcij je v prvi vrsti hrvaško notranjepolitično vprašanje, meni tudi predsednik SLS Radovan Žerjav. Ocenil pa je, da bo Sanaderjev odstop zagotovo imel tudi zunanjepolitične posledice. Kakšne bodo te posledice in kako bi lahko vplivale na prihodnost reševanja slovensko-hrvaškega spora o meji, je zaenkrat težko ocenjevati, je dejal Žerjav.

Priložnost, da pogovore začnemo na novo Kot je poudaril, v SLS ocenjujejo, da je odstop Sanaderja morda priložnost, da Slovenija pogovore s Hrvaško začne povsem na novo. Sicer so prepričani, da uspešnost Slovenije pri zaščiti slovenskih nacionalnih interesov, ko gre za ohranitev ozemeljske celovitosti, ni in ne bo odvisna predvsem od tega, kdo vodi hrvaško in kdo evropsko politiko, ampak od tega, ali bo Slovenija sposobna in pripravljena vztrajati na poti dosledne zaščite svojih interesov.

Sajovic: Nadomesti naj ga nekdo, ki bo pripravljen na sporazumne rešitve Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic je dejal, da si kot slovenski politik in državljan Slovenije želi, da Iva Sanaderja nadomesti nekdo, ki mu bodo ljudje na Hrvaškem zaupali in bo pripravljen sporazumno rešiti "že predolgo odprta vprašanja med Slovenijo in Hrvaško". Sajovic je ob tem dejal, da si še vnaprej želi dobrega sodelovanja in sosedstva s Hrvati.

Kontič: Hrvaška vlada zaradi Sanaderjevega odstopa ne bo razpadla Sanader "je pač eden izmed mnogih, ki se odločijo, da po določenem času zapustijo politiko", je v odzivu na odstop hrvaškega premiera menil vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič. Kot je dejal, koalicija na Hrvaškem zaradi tega verjetno ne bo razpadla. Sanader "najbolj pozna razloge, zakaj se je tako odločil", je še dejal Kontič. Ob tem je omenil, da "pogajanja o vstopanju Hrvaške v EU verjetno niso tako uspešna, kot si je predsednik želel oziroma napovedoval".

SNS ne pričakuje sprememb v odnosu do Slovenije SNS je odstop Sanaderja močno presenetil. Ne glede na to, koga bo Ivo Sanader predlagal za novega predsednika hrvaške vlade, pa v SNS ne pričakujemo bistvenih sprememb v odnosu do Slovenije, je v pisni izjavi sporočil predsednik stranke Zmago Jelinčič. Kot je namreč dodal, je rešitev odprtih vprašanj med državama v prvi vrsti odvisna od ravnanja slovenskih oblasti.

Barroso in Rehn se Sanaderju zahvaljujeta za dobro sodelovanje Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in evropski komisar za širitev Olli Rehn sta se medtem že odzvala na odstop Sanaderja. "Zelo sem cenil delo Sanaderja kot predsednika vlade ob vodenju njegove države na poti evropske integracije med njegovim mandatom," je poudaril Barroso. "Država je dobro na poti k članstvu v EU in je že postala članica zveze Nato. Sanaderju se zahvaljujem za njegovo predanost evropski integraciji in za dobro sodelovanje v teh letih," je še zapisal Barroso.

Rehn za čimprejšnji dogovor o nasledniku Komisar Rehn je prav tako poudaril, da je zelo cenil sodelovanje s Sanaderjem v pristopnih pogajanjih s Hrvaško, čeprav je bilo treba včasih razpravljati o težkih vprašanjih. "Njegovo vodstvo in predanost evropski integraciji sta bila ključna za dosežen napredek," je poudaril Rehn. Komisar ob tem Hrvaško spodbuja, naj se hitro dogovori o nasledniku, tako da bo lahko nadaljevala pomembne reforme, ki so še pred njo, da bo pripravljena na članstvo v EU. "To je cilj, h kateremu komisija ostaja močno predana," je še poudaril Rehn.

Bildt Sanaderjev odstop označil kot "izgubo" Odzval se je tudi že vodja švedske diplomacije Bildt, katerega država začenja predsedovanje EU. Bildt je v kratki izjavi za European Voice dejal, da je to "izguba" in da je bil Sanader pomembna osebnost za reforme in evropsko integracijo.

V BiH ne pričakujejo sprememb v odnosih med državama Najvišji predstavniki BiH so izrazili presenečenje nad odločitvijo hrvaškega premeira Iva Sanaderja, obenem pa so v prvih odzivih izrazili upanje, da to ne bo vplivalo na dobre odnose med držama.

Ne spreglejte