Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 2. 2023,
15.47

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

54

Natisni članek

Rusija Ukrajina vojna Vladimir Putin

Sreda, 8. 2. 2023, 15.47

1 leto, 2 meseca

Preiskavo sestrelitve letala MH17 ustavili kljub indicem o Putinovi vpletenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

54

Letalska nesreča | Foto STA

Foto: STA

Obstajajo močni indici, da je ruski predsednik Vladimir Putin odobril dobavo raketnega sistema, s katerim so obtoženi v času spopadov med ukrajinskimi in proruskimi silami na vzhodu Ukrajine leta 2014 sestrelili malezijsko potniško letalo MH17, so danes sporočili preiskovalci. Ker so izčrpali vse sledi, so preiskavo začasno ustavili.

"Obstajajo konkretne informacije, da je bila prošnja separatistov predstavljena predsedniku in da je bila ta prošnja odobrena," so sporočili preiskovalci in dodali, da ta sklep izhaja iz prestreženih telefonskih pogovorov.

Vendar so ob tem opozorili, da ni nobenega dokaza, da je Putin ukazal sestrelitev letala, poroča britanski BBC. Povsem jasno ni niti to, ali je bil v omenjeni prošnji neposredno naveden ruski raketni sistem buk, ki je bil uporabljen pri sestrelitvi.

"Čeprav govorimo o močnih indicih, visok kriterij popolnih in neizpodbitnih dokazov ni dosežen," so pojasnili in dodali, da poleg tega ruski predsednik kot vodja države uživa imuniteto pred morebitnim pregonom.

Spomnimo

Letalo družbe Malaysia Airlines na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur so sestrelili julija 2014 nad Donbasom, kjer so takrat potekali intenzivni spopadi med ukrajinskimi in proruskimi separatističnimi silami. Umrlo je vseh 283 potnikov in 15 članov posadke na krovu. Med žrtvami je bilo 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.

Novembra lani je nizozemsko sodišče tri moške, Rusa Sergeja Dubinskega in Igorja Girkina ter Ukrajinca Leonida Harčenka, v odsotnosti spoznalo za krive umora zaradi sodelovanja pri sestrelitvi. Rusa Olega Pulatova, edinega, ki je imel v procesu pravno zastopstvo, je oprostilo obtožb. Četverica je sicer na prostosti in naj bi bila v Rusiji.

Rusija vsakršno vpletenost v sestrelitev letala zanika

Preiskovalci so nato danes sporočili, da so izčrpali vse sledi in da ni dovolj dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka proti kateremukoli osumljencu. Rusija je vselej zanikala vsakršno vpletenost v sestrelitev.

V zvezi s tragedijo letala MH17 potekata še najmanj dva sodna postopka. Eden na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer Nizozemska v zvezi s tem toži Rusijo, drugega pa sta letos pred Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) proti Rusiji sprožili Nizozemska in Avstralija.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski prispel v Pariz na srečanje z Macronom in Scholzem
Olaf Scholz
Novice Scholz: Dogovor, da se zahodno orožje ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje
Novice Rusi vzeli knjige iz knjižnic v regiji Lugansk in jih zažgali
Rušilec
Novice Pred vrati do Črnega morja opažen ameriški rušilec
Vladimir Putin in Aleksandar Vučić
Novice Bo Vučić obrnil hrbet Putinu?
Varšava
Novice Bo po vojni v Ukrajini v Evropi nastalo novo središče moči?
Ne spreglejte