Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
16.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin Benjamin Netanjahu

Torek, 14. 5. 2013, 16.52

8 let, 1 mesec

Predsednika, ki se strinjata: Prekinitev ognja v Siriji je nujna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izraelski premier naj bi Putina na srečanju poskušal odvrniti od tega, da bi sirskemu režimu Bašarja Al Asada poslal protiletalske rakete tipa S-300. Ali mu je to uspelo, njegove izjave ne razkrivajo.

Ruski predsednik Vladimir Putin in izraelski premier Benjamin Netanjahu sta se na srečanju v ruskem Sočiju zavzela za takojšnjo prekinitev ognja v Siriji. Vse strani v konfliktu morajo nemudoma sesti za pogajalsko mizo, je dejal Putin.

"Skupaj iščemo načine za krepitev stabilnosti in varnosti" "V tem ključnem obdobju je še posebej pomembno izogniti se kakršnimkoli potezam, ki bi lahko zamajale situacijo," je dejal Putin. Ob tem je ruski predsednik poudaril, da se je le s hitrim prehodom k iskanju politične rešitve mogoče izogniti "najbolj mračnemu scenariju".

Netanjahu naj bi Putina poskušal odvrniti od tega, da bi sirskemu režimu Bašarja Al Asada poslal protiletalske rakete tipa S-300. Ali mu je to uspelo, njegove izjave ne razkrivajo.

Izraelski premier je po pogovoru novinarjem zatrdil le, da je naloga njegove države "obramba njenih državljanov". "Skupaj iščemo načine za krepitev stabilnosti in varnosti," je zagotovil.

Izrael izvedel več napadov na sirske cilje Izrael naj bi po poročanju nekaterih medijev posvaril ZDA, da namerava Rusija sporne rakete sirskemu režimu poslati še letos. Rusija na drugi strani zatrjuje, da ne gre za novo prodajo orožja, ampak za izpolnitev že sklenjene pogodbe iz leta 2010.

Kot je za izraelski radio ocenil izraelski minister za energetiko Silvan Šalom, bi te rakete v Siriji odločilno spremenile razmerje moči v regiji. Še posebej jih skrbi, da te rakete ne bi prišle v roke libanonskega gibanja Hezbolah; vodja gibanja Hasan Nasralah je namreč nedavno zatrdil, da je Sirija njegovemu gibanju zagotovila, da jim bo poslala moderno orožje.

Izrael je sicer prejšnji teden izvedel več letalskih napadov na sirske cilje, kar naj bi bilo uperjeno predvsem proti temu, da bi Hezbolah dobil naprednejše orožje. Ruske protiletalske rakete S-300 pa bi tovrstne akcije Izraela lahko močno ogrozile.

Ne spreglejte