Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
24. 8. 2017,
8.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Muhammadu Buhari Angela Merkel Nigerija predsednik pisarna

Četrtek, 24. 8. 2017, 8.41

6 let, 7 mesecev

Predsednik, ki so mu podgane pojedle pisarno

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Muhammadu Buhari, Angela merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nigerijski predsednik se je pred dnevi po večmesečni skrivnostni odsotnosti ponovno pojavil v javnosti, a napovedal, da bo naslednje tri mesece ponovno odsoten, kot razlog pa je navedel podgane.

Muhammadu Buhari se je v soboto vrnil v domovino po večmesečni odsotnosti, le nekaj dni kasneje pa je svojim državljanom pripravil novo presenečenje; svoj predsedniški urad bo ponovno zapustil, tokrat za tri mesece, češ da so mu v času, ko je bil odsoten, podgane povsem uničile pisarno. Zaradi tega bo predsednik delal od doma.

"Vse moramo obnoviti. Pohištvo, opremo, klimo ... Vse je uničeno," je za BBC povedal tiskovni predstavnik vlade in poudaril, da predsednikovo delo zaradi tega ne bo trpelo,. Kljub temu je napoved še dodatno ujezila Nigerijce, nezadovoljne zaradi svojega predsednika, ki zadnje tri mesece ni opravljal svojega dela oziroma je zapustil državo.

Buhari je bil za predsednika Nigerije izvoljen leta 2015, pred tem pa je državo vodil med letoma 1983 in 1985, ko je prevzel oblast z vojaškim udarom. | Foto: Reuters Buhari je bil za predsednika Nigerije izvoljen leta 2015, pred tem pa je državo vodil med letoma 1983 in 1985, ko je prevzel oblast z vojaškim udarom. Foto: Reuters

Buhari je celotno poletje preživel v Veliki Britaniji, menda zaradi zdravstvenih težav, za katere pa nihče ne ve, kakšne naj bi bile. Po eni razlagi naj bi imel 74-letnik težave s kroničnim vnetjem ušesa. Ko pa so njegova potovanja v London začela postajati vse bolj pogosta, so se v Nigeriji razširila ugibanja, da gre za kaj drugega. Vprašanja, ali je predsednik še spodoben voditi državo, ki se sooča s številnimi gospodarskimi (predvsem zaradi padajočih cen nafte) in vojaškimi (napadi skrajne islamske skupine Boko Haram se stopnjujejo) težavami, so vse pogostejša.

Opozicijski politiki menijo, da ima predsednik raka na prostati, kar pa je Buhari odločno zanikal, ni pa hotel razkriti, kakšne zdravstvene težave ima. Del Nigerijcev zahteva njegov odstop, novici o podganah pa nikakor ne verjamejo. "Še celo podgane si ne želijo, da se Buhari vrne domov," je eden izmed njih cinično zapisal na Twitterju.

Ko te ne podpira niti žena

Z Buharijevim vodenjem države pa očitno ni zadovoljna niti njegova druga žena, prva dama Nigerije Aisha Buhari. Med lanskim državniškim obiskom v Nemčiji je Buhari na novinarski konferenci poskrbel za nezadovoljstvo nemške kanclerke Angele Merkel. Ko so mu novinarji sporočili besede njegove žene, da ga na naslednjih volitvah ne bo podprla, češ da je njegova vlada ugrabljena in da pozna le peščico ljudi, ki jih je imenoval, je jezno odvrnil: "Ali ona (Aisha, op. a.) sploh pripada kakšni stranki? Kolikor vem, je njeno mesto lahko le v kuhinji, dnevni sobi ali spalnici!"

Izraz na licu Merklove je izdajal, da je bila z njegovim odzivom vse prej kot zadovoljna.

 

 

Ne spreglejte