Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
7.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump soočenje Izrael predsedniške volitve

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 7.52

6 let, 6 mesecev

Pred prvim soočenjem Clintonova in Trump izenačena

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Hillarz Clinton Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton in Donald Trump sta pred današnjih prvim in morebiti celo edinim televizijskim soočenjem pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 8. novembra, izenačena, razkriva javnomnenjska anketa časnika Washington Post.

Za demokratinjo Hillary Clinton bi po anketi časnika Washington Post glasovalo 46 odstotkov anketirancev, za republikanca Donalda Trumpa pa 44 odstotkov. Predsedniška tekma zaradi vse manjše podpore Clintonovi postaja vse bolj izenačena. V začetku avgusta je njena prednost pred Trumpom znašala osem, v začetku septembra pa pet odstotnih točk. 

Čeprav sta kandidata skoraj izenačena, pa tako nepriljubljenih kandidatov za ameriškega predsednika še ni bilo. Po zadnji anketi ameriške tiskovne agencije AP ima o Trumpu negativno mnenje 61 odstotkov volivcev, o Clintonovi pa 56 odstotkov.

Na soočenju tudi nekdanja ljubica Billa Clintona?

Svojo udeležbo na današnjem soočenju je napovedala ena izmed nekdanjih ljubic Billa Clintona Gennifer Flowers. Na soočenje naj bi jo povabil Donald Trump z željo, da zmede Hillary Clinton, a iz Trumpovega tabora so sporočili, da Flowersove na soočenje niso povabili in da je niti ne pričakujejo. 

Trump razveselil izraelskega premierja

Ena izmed ključnih tem vsake predsedniške tekme v ZDA je izraelsko vprašanje. ZDA so že več desetletij najtesnejši izraelski zaveznik, Trump pa želi to zavezništvo še okrepiti. Včeraj se je za zaprtimi vrati svojega domovanja sešel z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem. Beseda je tekla tudi o izraelsko-palestinskem vprašanju ter zidu, ki razmejujejo izraelsko in palestinsko ozemlje. Trump si podoben zid želi zgraditi na meji z Mehiko.

"Ena prvih odločitev Trumpa kot predsednika bo, da prizna Jeruzalem kot enovito prestolnico države Izrael," so po srečanju sporočili iz Trumpovega tabora. Po mnenju analitikov si želi Trump s takimi stališči pridobiti naklonjenost osemmilijonske judovske skupnosti v ZDA.

Ključno bo prvo predsedniško soočenje

Kot poudarjajo pri Washington Postu, bo v boju za Belo hišo ključno današnje televizijsko soočenje Clintonove in Trumpa. Prvo soočenje bo morda najpomembnejše, ker se lahko Trump odloči, da na naslednjih dveh, ki sta predvideni, ne bo sodeloval.

Po mnenju političnih analitikov v ZDA bo morala Clintonova na prvem soočenju prepričati volivce o svoji resnicoljubnosti, Trump pa pomiriti skrbi, da bi lahko uporabil jedrsko orožje. Kampanja demokratske kandidatke sicer opozarja, da se mora Trump držati istih standardov kot Clintonova ter dokazati, da ima dovolj znanja in temperamenta za položaj predsednika. Analitiki danes pričakujejo zmago Clintonove.

Ne spreglejte