Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2008,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2008, 8.09

8 let

Pravosodno ministrstvo ZDA leta 2002 odobrilo mučenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški mediji so objavili mnenje pravosodnega ministrstva ZDA iz leta 2002, v katerem je ministrstvo agentom Cie sporočilo, da bodo varni pred pregonom, četudi bodo kršili zakone proti mučenju.

Pogoj je, da bodo posebne zasliševalske tehnike uporabljene v dobri veri, da z njimi pri zaslišanih ne bodo pustili daljše duševne škode. Mnenje pravosodnega ministrstva, ki ga je 1. avgusta 2002 podpisal tedanji pomočnik ministra Jay Bybee, sicer agente opozarja, da se lahko okoliščine spremenijo. Bybee je isti dan napisal mnenje za tedanjega glavnega pravnika Bele hiše Alberta Gonzalesa, v katerem je mučenje definiral le kot postopke, ki pri zaslišanih povzročijo odpoved organov ali smrt. To mnenje so dve leti kasneje umaknili.

Danes naj bi bile vse zasliševalske metode, ki jih uporabljajo pripadniki ameriških agencij, zakonite. Tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva Peter Carr sicer ni hotel povedati, katere metode natančno so danes še v uporabi. Tako ni znano, ali zasliševalci še vedno uporabljajo na primer "vodno deskanje", ko skušajo pri zaslišanem vzbuditi občutek utapljanja. Direktor Cie Michael Hayden je sicer leta 2006 dejal, da je to metodo prepovedal.

Metode naj bi se uporabljale le proti najbolj okorelim članom Al Kaide Tajni dokumenti, kot je tokratni o mnenju Bybeeyja za Cio, se sicer v ameriški javnosti pojavljajo od leta 2004. Do Bybeeyjevega je prišla Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Njegova posebnost je v tem, da posamično našteva oziroma potrjuje vrsto zasliševalskih metod, ki bi lahko veljale za mučenje. Uporabljali naj bi jih le proti najbolj okorelim članom teroristične mreže Al Kaida, proti katerim tradicionalne zasliševalske metode ne bi delovale. Objavljeni dokument je sicer močno cenzuriran in vse podobnosti o metodah niso znane.

Objavljeni dokumenti nakazujejo na to, da je bilo pri ameriških obveščevalcih precej dvomov v zakonitost njihovega početja in so želeli imeti kritje vrha administracije. Kongresna zaslišanja o tem pa ne morejo ugotoviti, kdo natančno je za kaj odgovoren, ker se odgovorni, vključno z nekdanjim pravosodnim ministrom Johnom Ashcroftom, na zaslišanjih po lastnih navedbah "ne spomnijo podrobnosti".

Ne spreglejte