Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
10.41

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

ESČP

Četrtek, 6. 4. 2023, 10.41

1 leto

Poročilo: Slovenija imela v letu 2022 šest neizvršenih sodb ESČP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

ESČP | V skladu s poročilom je ESČP lani odboru ministrov, ki nadzoruje izvrševanje sodb, posredovalo 1.459 novih sodb. Tekom leta je bilo zaključenih 880 primerov. | Foto Reuters

V skladu s poročilom je ESČP lani odboru ministrov, ki nadzoruje izvrševanje sodb, posredovalo 1.459 novih sodb. Tekom leta je bilo zaključenih 880 primerov.

Foto: Reuters

Članice Sveta Evrope bi morale pokazati večjo politično voljo za izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), je ob današnji objavi letnega poročila o izvrševanju sodb ESČP za leto 2022 opozorila generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. Slovenija je imela ob koncu leta 2022 šest neizvršenih sodb.

Svet ministrov je lani obravnaval pet novih slovenskih primerov, skupno pa je ostalo šest neizvršenih primerov, vključno s tremi vodilnimi. Med neizvršenimi se poročilo osredotoča predvsem na pomanjkanje učinkovitega sodnega varstva v primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice saniranih bank.

Med novimi neizvršenimi primeri ESČP opozarja tudi na predolgo trajanje postopkov v zvezi z rejništvom. Odbor ministrov je lani zaključil tri vodilne primere za Slovenijo.

"Upoštevanje sodnih odločb je bistvenega pomena za pravno državo," je opozorila Marija Pejčinović Burić in poudarila, da sodišče zdaj "obravnava vse več primerov, ki so vse bolj zapleteni".

Ob tem je sporočila, da je evropska konvencija o človekovih pravicah z leti postopoma spreminjala življenja ljudi na bolje. "Da bi se ta pozitivni učinek nadaljeval, morajo naše države članice pokazati politično voljo za celovito in dosledno izvajanje sodb," je še dodala.

Ruska invazija drastično vplivala na zmožnost Ukrajine pri izvajanju sodb ESČP

V skladu s poročilom je ESČP lani odboru ministrov, ki nadzoruje izvrševanje sodb, posredovalo 1.459 novih sodb. Tekom leta je bilo zaključenih 880 primerov, od tega 200 vodilnih, ki so od držav članic zahtevali posebne in pogosto obsežne ukrepe za preprečitev ponovitve podobnih kršitev. Skupno ostaja še približno 6.112 neizvršenih primerov sodb, vključno s 1.299 vodilnimi primeri.

Poročilo tudi opozarja, da je ruska invazija drastično vplivala na zmožnost Ukrajine pri izvajanju sodb ESČP. "Kljub temu je Ukrajina med letom dosegla pomemben napredek pri izvajanju sodb, poleg tega pa je ratificirala istanbulsko konvencijo Sveta Evrope o nasilju nad ženskami, s čimer je poudarila svojo zavezanost sodišču v izjemno težkih okoliščinah," navaja poročilo.

Bruselj
Novice Sloveniji iz Bruslja trije opomini, ker ne upošteva zakonodaje EU

 

Ne spreglejte