Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
10.05

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Natisni članek

Bosna in Hercegovina poplave deček reševanje

Sreda, 15. 5. 2019, 10.05

4 leta, 11 mesecev

Pri Krku odkrili truplo moškega, v BiH iščejo šestletnega dečka, ki je padel v vodo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Po obilnih padavinah so Bosno in Hercegovino ter Hrvaško zajele poplave. V torek je pri mestu Žepče v narasli potok padel šestletni deček, ki je pred tem padel s kolesa. Da bi rešila sina, je v naraslo vodo skočila njegova mati, vendar ji dečka ni uspelo rešiti. Iskalna akcija za šestletnikom, ki ga včeraj niso našli, se danes nadaljuje. V bližini hrvaškega otoka Krk so danes v morju odkrili truplo moškega, ki je padel s čolna.

V mestu Begov Han pri Žepčah so reševalci in prostovoljci včeraj prekinili reševalno akcijo za šestletnim dečkom, ki je padel v naraslo vodo. Šestletnik je po poročanju tabloida 24sata med vožnjo kolesa izgubil ravnotežje in pred očmi matere padel v potok.

poplave bosna
Novice Burja na Krku prevračala avtodome in prikolice, šestletnik v BiH padel v potok #foto #video

Iskalna akcija se nadaljuje, reševalci za zdaj našli le kolo

Kot je povedal načelnik tamkajšnje policijske uprave Vladimir Jozinović, je mati na kraju nesreče skočila v vodo in poskusila rešiti svojega otroka, vendar pri tem ni bila uspešna. Nedolgo za tem je o nesreči obvestila policiste, ki so na kraj dogodka prišli skupaj z reševalci.

Ti so na mestu izliva potoka v reko Bosno postavili mrežo, v katero so ujeli kolo, medtem ko dečka niso našli. Iskalna akcija za dečkom se po poročanju časnika Dnevni avaz danes nadaljuje, reševalcem pa so na pomoč priskočili tudi prostovoljci in krajani. Šestletnika, za katerim se je izgubila vsaka sled, bodo zdaj iskali v porečju reke Bosne.

V morju pri Krku našli truplo moškega

Na Hrvaškem, natančneje v morju pri otoku Krk, so reševalci medtem danes našli truplo 66-letnega moškega, ki se je v kritičnih vremenskih razmerah v torek poskušal vkrcati na čoln, pri tem pa je padel v morje. S policije so sporočili, da je 66-letnik padel v morje med Njivicami in zalivom Kljac.

V morju pri Rovinju se je medtem včeraj prevrnila jadrnica. Eden od očividcev je novinarjem povedal, da se je štirim članom posadke uspelo okleniti ladijskega trupa. Na kraj dogodka so po prejetem obvestilu prišli reševalci, ki so četverico rešili iz morja in jo odpeljali v zdravstveno ustanovo.

Poplave v Bosni in Hercegovini. Video: YouTube.

Veter, burja
Novice Orkanski veter pustoši na Hrvaškem #video

Vodostaji rek dosegli rekorde

Razmere v BiH se danes sicer umirjajo. Iz štaba za izredne razmere v Prijedoru so sporočili, da je vodostaj reke Sane dosegel 494 centimetrov, kar po njihovih ocenah onemogoča normalno izlivanje pritoka Gomjenica, ki se tako namesto v rečno strugo izliva po bližnjih naseljih.

Župan Prijedora Milenko Daković je sinoči povedal, da so sicer dobili napovedi, da nivo rek počasi upada. Kljub temu so zaščitne nasipe in vreče s peskom postavili na več lokacijah v bližini hiš in stanovanj. Vodostaj Sane je trenutno v blagem upadanju, zjutraj je znašal 489 centimetrov.

Gasilci prosijo ljudi, naj jih ne nadlegujejo po nepotrebnem

Prijedorski gasilci so se oglasili na Facebooku in v čustvenem zapisu ljudi prosili, naj svojega besa, slabe volje, bolečin in težav, ki so vezane na poplave, ne prelagajo na pripadnike gasilskih enot, ki so na terenu ali so dežurni v klicnih centrih. "Nimamo peska, nimamo vreč, hrane, vode, niti gumijastih škornjev nimamo za vse, ki jih potrebujejo," so sporočili gasilci.

"Lahko vas privedemo na suho, evakuiramo življenjsko ogrožene, črpamo vodo, prenesemo vaše sporočilo pristojnim službam, šele nato pa vam lahko dostavimo tisto, kar vam lahko zagotovijo druge službe. Za vas smo tu 24 ur na dan," so še zapisali.

Poplave v Prijedorju. Video: YouTube.


Na Hrvaškem najhuje v Karlovcu in Hrvaški Kostajnici

Z naraslimi vodami se borijo tudi v večjem delu Hrvaške. Izredne razmere so razglasili v Karlovcu in Hrvaški Kostajnici, kjer je vodostaj Une dosegel 450 centimetrov, je včeraj poročalo več hrvaških medijev. Zaradi poplav je zaprtih 21 cest, narasla reka Mrežnica je na področju Duge Rese poplavila okoli 20 hiš.

Narasle reke v Karlovcu niso poplavile hiš in stanovanj, sta pa tako Korana kot Mrežnica po besedah župana Damirja Jelića dosegli rekorden nivo. Oblasti pričakujejo, da se bodo razmere v prihodnjih urah stabilizirale. Na terenu so reševalci in gasilci, v stanju pripravljenosti pa je tudi enota hrvaške vojske.

Pripadniki vseh dežurnih služb, ki pričakujejo, da bodo mesto ubranili pred poplavami, so na terenu tudi v Hrvaški Kostajnici. Korana je tu od sveta odrezala istoimensko vas v občini Rakovica. Gasilci so iz poplavljenega turističnega naselja rešili osem turistov, med drugim tudi dva otroka. Izredne razmere so razglasili tudi v Lici in Brinju, kjer je voda prav tako poplavila nekatere objekte.

Pretoki rek še vedno ostajajo rekordni. Vodostaj Une v občini Dvor je zjutraj znašal 539 centimetrov, vodostaj Save na območju Kozarske Dubice pa 794 centimetrov, kar je sicer še vedno pod nivojem obrambe pred poplavami.

Reševalci hrvaške gorske reševalne službe so medtem objavili videoposnetek reševanja človeka iz deroče vode in ob tem poslali resno opozorilo prebivalcem. "Najhujša stvar, ki jo lahko naredite, je, da med poplavami zaidete v vodo. Takšne situacije so brez pretiravanja zelo nevarne. Prosimo vas, da ne poskušate nič podobnega," so sporočili reševalci.

Vreme v Sloveniji: Uscana Zofka poskrbela tudi za sneg

Danes bo večinoma oblačno in deževno, veter pa bo oslabel. Uscana Zofka je v višje ležečih krajih in alpskih dolinah zjutraj poskrbela za povsem zimske razmere. Snežilo je do višine okoli 800 metrov, ponekod pa tudi nižje.

Meja sneženja se bo čez dan postopno dvignila in bo zvečer na okoli 1.200 metrih, so sporočili z agencije za okolje (Arso).



Vremenska napoved: Padavine bodo ponehale, četrtek bo oblačen in suh. Video: Planet TV.


Popoldne bo oblačno s padavinami, ki bodo od zahoda in severa počasi slabele. Na Primorskem bodo imeli suho vreme, občasno pa tudi nekaj sonca. Ponekod v severni in severovzhodni Sloveniji bo še pihal severni veter, na Primorskem večinoma šibka burja.

Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 16 stopinj Celzija. V četrtek bo pretežno oblačno, manjše padavine bodo še vedno možne predvsem v notranjosti države.

Ne spreglejte