Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2018,
12.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Kim Džong Un Mike Pompeo ZDA Severna Koreja

Nedelja, 7. 10. 2018, 12.24

5 let, 6 mesecev

Pompeo: S Kimom sva se dogovorila za novo srečanje s Trumpom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Mike Pompeo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je v Pjongjangu sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, nato pa je odpotoval še na obisk v Južno Korejo. Po pogovorih so iz Seula sporočili, da je Pompeo s Kimom dosegel dogovor o pripravi novega vrha z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

"Imel sem dober izlet v Pjongjang na srečanje z voditeljem Kim Džong Unom. Še naprej dosegamo napredek pri dogovorih z vrha v Singapurju," je tvitnil Mike Pompeo, preden je pristal v Seulu.

Na poznejšem srečanju z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku, je Pompeo povedal, da sta se s Kimom dogovorila za čimprejšnje možno novo srečanje voditeljev ZDA in Severne Koreje. Strinjala sta se tudi, da bosta Washington in Pjongjang nadaljevala pogovore o datumu in lokaciji drugega meddržavnega vrha, so še dodali v sporočilu urada južnokorejskega predsednika.

Severna Koreja
Novice Severna in Južna Koreja odstranjujeta mine na meji

Pompeo upa, da bodo diktatorja prepričali, da se odreče jedrskemu orožju

Pompeo je v soboto začel turnejo po Aziji, med katero je znova obiskal tudi Severno Korejo. Na letu iz ZDA v Tokio je izrazil upanje, da jim bo uspelo pospešiti organizacijo drugega vrha med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kot je še dejal takrat, je cilj njegove poti "razviti zadostno zaupanje" med zgodovinskima sovražnicama.

Kim Džong Un se je na prvem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom zavzel za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka. | Foto: Reuters Kim Džong Un se je na prvem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom zavzel za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka. Foto: Reuters

Potem ko je Trump še pred letom dni grozil, da bo Severno Korejo izbrisal z obličja Zemlje, Pompeo zdaj upa, da bodo z diplomatskimi sredstvi prepričali mladega diktatorja, da se odreče jedrskemu orožju in programu balističnih raket. K popolni denuklearizaciji se je Kim zavezal na prvem vrhu s Trumpom, ki je junija potekal v Singapurju.

Moon Jae-in, Kim Joung Un
Novice ZDA že načrtujejo pogajanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Prva postaja Pompea na najnovejši turneji v Aziji je bil Tokio, kjer se je srečal z japonskim premierjem Šinzom Abejem. Ta je na skupni novinarski konferenci pozval k usklajenosti med Tokiom in Washingtonom glede severnokorejske jedrske grožnje in vprašanja Japoncev, ki jih je pred desetletji ugrabila Severna Koreja. Ameriški zunanji minister je Abeju obljubil, da bo o tem spregovoril na srečanju s Kimom. Pompeo bo svojo turnejo v ponedeljek sklenil na Kitajskem.

Ne spreglejte