Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 1. 2021,
18.16

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Sergio Mattarella Matteo Renzi Giuseppe Conte Italija

Sobota, 30. 1. 2021, 18.16

3 leta, 2 meseca

Politična kriza v Italiji: Conte ne uživa Renzijevega zaupanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Giuseppe Conte | Giuseppe Conte je v torek odstopil s položaja italijanskega premierja. | Foto Reuters

Giuseppe Conte je v torek odstopil s položaja italijanskega premierja.

Foto: Reuters

Predsednik italijanske poslanske zbornice Roberto Fico je na podlagi mandata predsednika republike Sergia Mattarelle začel poizvedovalne pogovore o tem, ali bi lahko parlamentarne stranke oblikovale tretjo vlado pod vodstvom Giuseppeja Conteja, ki je odstopil. Danes bo Fico na pogovore sprejel vse štiri stranke dosedanje koalicije, ki je razpadla.

Predsednik italijanske poslanske zbornice Roberto Fico je na pogovore najprej sprejel predstavnike Gibanja pet zvezd. "Ponovili smo, da je izbira Guiseppeja Conteja za vodenje vlade neizpodbitna," je po pogovorih povedal vodja gibanja Vito Crimi. Dodal je, da je treba hitro najti odgovor na politično krizo.

Povedal je še, da so pripravljeni sodelovati z vsemi partnerji, ki so bili v koaliciji. Ta je poleg gibanja vključevala še levosredinsko Demokratsko stranko (PD), manjšo levo stranko Svobodni in enakopravni ter Živo Italijo nekdanjega italijanskega premierja Mattea Renzija, ki je z izstopom povzročila padec vlade. Ponovnemu sodelovanju z Renzijem naj bi sicer nasprotovalo okoli deset članov gibanja, ki so zato zagrozili z izstopom, poroča STA.

Giuseppe Conte
Novice Italijanski premier Giuseppe Conte odstopil

Renzi ni več navdušen nad Contejem

S predsednikom spodnjega doma italijanskega parlamenta se medtem že sestajajo tudi predstavniki PD. Njihov vodja Nicola Zingaretti je pred pogovori dejal, da je Conte edina oseba, ki lahko vlado drži skupaj. Fico bo danes sprejel še predstavnike manjše leve stranke Svobodni in enakopravni ter Žive Italije.

Renzi je v petek povedal, da je izbira italijanskega predsednika Sergia Mattarelle modra. Njegova stranka želi delati na vsebinah, kot so cepiva, šole, delo in načrt za okrevanje. Na premierskem položaju bi sicer Renzi raje videl koga drugega kot dosedanjega premierja.

Nekdanji italijanski premier, danes pa predsednik stranke Živa Italija Matteo Renzi bi na premierskem položaju raje kot Giuseppeja Conteja videl koga drugega. | Foto: Getty Images Nekdanji italijanski premier, danes pa predsednik stranke Živa Italija Matteo Renzi bi na premierskem položaju raje kot Giuseppeja Conteja videl koga drugega. Foto: Getty Images

V nedeljo bo predsednik poslanske zbornice govoril še z manjšimi skupinami poslancev in senatorjev. Predsednik republike mu je dal čas do torka, da ugotovi, ali bi lahko parlamentarne stranke oblikovale tretjo vlado pod vodstvom Conteja. Če to ne bo mogoče, bi lahko predsednik za mandatarja za sestavo vlade imenoval nekoga drugega. Med možnostmi za izhod iz krize sta med drugim vlada narodne enotnosti in tehnična vlada. Če ne bo nikomur uspelo dobiti zadostne podpore v parlamentu, bo moral Mattarella sklicati predčasne volitve, poroča STA.

Ne spreglejte