Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2018,
8.21

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Natisni članek

protesti Budimpešta Viktor Orban

Ponedeljek, 17. 12. 2018, 8.21

5 let, 4 mesece

Policija s solzivcem razgnala protestnike v Budimpešti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Budimpešta. Protesti. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najbolj množični protesti, ki so včeraj zavzeli Budimpešto, so se sinoči sprevrgli v nasilje. Spopadli so se policija in protestniki, ki so na policijo vrgli dimne granate, policija pa je odgovorila s solzivcem.

Protestniki, ki so šli na ulice zaradi nove, "suženjske" delavske zakonodaje, so zborovanje končali na trgu pred parlamentom, kjer so vzklikali predvsem gesla proti vladi premierja Viktorja Orbana in njemu osebno.

Skupina protestnikov, med njimi več opozicijskih voditeljev, se je zbrala tudi pred sedežem nacionalne televizije MTVA in zahtevala, da se njihove zahteve predvajajo na televiziji. Nekaj opozicijskim poslancem so ob spremstvu policije dovolili vstop, a njihovih zahtev vseeno niso predvajali v etru.

Protesti v Budimpešti
Novice V Budimpešti najbolj množični protesti proti Orbanu

Dovoljeno število nadur dvignili z 250 na 400

Največje proteste na Madžarskem v zadnjem desetletju - na ulicah se je zbralo okoli 15 tisoč ljudi - je sprožila v sredo sprejeta nova delavska zakonodaja, ki med drugim zvišuje dovoljeno število nadur z 250 na 400 in so jo sindikati označili za suženjsko. Med drugim predvideva povečanje dovoljenega števila prostovoljnih nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se podaljšuje z enega leta na tri. Veljati naj bi začela 1. januarja.

Protesti so uperjeni tudi proti drugim spornim reformam, ki jih je sprejel parlament, v katerem ima večino Orbanova desna stranka Fidesz. Med drugim razburja zakon, ki predvideva ustanovitev upravnih sodišč. Ta naj bi razsojala v sporih glede odnosov v javni upravi in z njo. A ker naj bi jih nadzoroval pravosodni minister, kritiki menijo, da Orban s tem zgolj krepi svoj politični nadzor nad sodišči.

Vse to je spodbudilo sicer razpršeno opozicijo, da je združila sile proti Orbanu in Fideszu, ki po njihovem mnenju Madžarsko vodita v avtoritarnost.

Protestniki v Budimpešti
Novice V Budimpešti novi protivladni protesti proti suženjski zakonodaji

Po drugi strani privrženci vlade ter provladni mediji prikazujejo protestnike kot anarhiste in "Sorosove plačance". Milijarder in filantrop Soros je namreč že dolgo časa trn v peti Orbanu; bil naj bi glavni financer "levičarskih zarotnikov" po vsej Evropi ter si "z uvažanjem migrantov" prizadeval destabilizirati Madžarsko in Evropo. Soros to označuje za blodnje.

Ne spreglejte