Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2012,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 14. 9. 2012, 14.44

8 let

Policija poostrila varovanje ambasade ZDA v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jeza v islamskem svetu zaradi žaljivega ameriškega filma ne pojenja, nasprotno, bes množic so občutila tudi veleposlaništva evropskih držav.

Okoli 5.000 protestnikov je v sudanski prestolnici Kartum napadlo britansko in nemško veleposlaništvo. Na nemškem veleposlaništvu so podtaknili ogenj, pri čemer je nastala gmotna škoda, nemško zastavo pa so nadomestili z islamistično. Policija je protestnike skušala razgnati s solzivcem, medtem ko so napadli veleposlaništvo in zaprli pot, da bi preprečili prihod gasilcev. Gasilci so nato vendarle prišli do veleposlaništva in pogasili ogenj. Kakih 10.000 protestnikov je nato krenilo proti ameriškemu veleposlaništvu.

Protestniki so metali kamenje na okrepljene policijske enote, ki so se jim postavile na pot do ameriškega veleposlaništva. Policija je znova uporabila solzivec, protestnik pa je umrl, ko ga je povozilo policijsko vozilo, je povedal nek zdravniški vir. Kasneje je umrla še ena oseba. Skupina protestnikov je nato uspela priti do ameriškega veleposlaništva. Več deset jih je prišlo do obzidja in so začeli nanj plezati, zato so varnostniki na strehi veleposlaništva izstrelili opozorilne strele.

So Nemce napadli zaradi njihove vloge v Afganistanu? Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je dejal, da je osebje veleposlaništva na varnem in da so v stiku z njim. Sudanskega veleposlanika so že pozvali na pogovor in mu izpostavili obvezo sudanske vlade, da zaščiti diplomatska predstavništva. Westerwelle je obsodil "protiislamski sovražni film", a poudaril, da ne more biti opravičilo za nasilje. "Nasilje se mora takoj končati," je dejal.

Dodal je, da je ob petkovih molitvah večina veleposlaništev v muslimanskem svetu zaprtih in da se je z nemškim veleposlanikom v Kartumu pogovarjal po telefonu, da bi se seznanil z razmerami na terenu.

Zakaj so napadli prav nemško veleposlaništvo, ni jasno. Islamisti so sicer že večkrat kritizirali Nemčijo zaradi vloge v Afganistanu. Protestniki so napadli tudi bližnje britansko veleposlaništvo, britansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da nadzirajo razmere.

O nasilnih protestih poročajo tudi iz Libanona, kjer je tridnevni obisk začel papež Benedikt XVI. V spopadih med policijo in islamističnimi protestniki je bil ubit protestnik, 25 je bilo ranjenih, od tega 18 policistov.

Spopad s skupino okoli 300 protestnikov je izbruhnil v Tripoliju pred restavracijo ameriške verige KFC, kjer so podtaknili ogenj. Policija je streljala v množico, proti njim je uporabila tudi solzivec.

V Tuniziji je policija z opozorilnimi streli in solzivcem nastopila proti več kot tisoč protestnikom, ki so na ameriško veleposlaništvo v Tunisu, iz katerega se vali visok črn dim, metali kamenje in molotovke. Protestniki, ki so skušali vdreti na veleposlaništvo, so kamenje metali tudi na okrepljene policijske enote, vojsko in pripadnike narodne garde, ki so jih tunizijske oblasti namestile, da bi zavarovale veleposlaništvo. Po podatkih tunizijskega ministrstva za zdravje so bile v nasilju ubite tri osebe, 28 pa ranjenih. Demonstranti so ogenj podtaknili tudi v ameriško šolo v Tunisu, ki je blizu ambasade.

V egiptovski prestolnici Kairo so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo na trgu Tahrir, kjer so med drugim uničili ameriško zastavo in dvignili črno islamistično zastavo. Ko so skušali priti do ameriškega veleposlaništva, so jih ustavili policisti, ki so uporabili solzivec. Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je v televizijskem govoru obsodil film kot napad na islam, odločno pa je zavrnil nasilje, do katerega je prišlo zaradi filma.

V iranski prestolnici Teheran je več tisoč ljudi na protestih vzklikalo "Smrt Ameriki", "Smrt Izraelu". Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je dejal, da želijo "sionisti povzročiti versko vojno". Iranski vrhovni verski vodja ajatola Ali Hamenej pa je ZDA pozval, da kaznujejo tiste, ki stojijo za filmom.

Protesti tudi v Aziji Prvič od začetka protestov so mirne demonstracije pripravili v Maleziji. V Daki, prestolnici Bangladeša se je protesta udeležilo 10.000 ljudi. Sežigali so ameriške in izraelske zastave. O protestu so poročali tudi iz mesta Chennai v sosednji Indiji, kjer je več sto protestnikov metalo kamenje na ameriški konzulat in razbilo šipe. Prijeli so 86 protestnikov.

"Smrt Ameriki" je vzklikalo tudi več sto protestnikov v mestu Džalalabad na vzhodu Afganistana. V indonezijski prestolnici Džakarta se je pred ameriškim veleposlaništvom zbralo 350 muslimanskih fundamentalistov. Na območju Gaze je v Gazi in Rafi protestiralo več tisoč Palestincev, v Jeruzalemu, kjer je prišlo do spopada s policijo, pa nekaj sto. O več sto ljudeh na protestih v več mestih so poročali iz Pakistana. Vsi so potekali mirno.

Proti okoli 2.000 protestnikom, ki so se v jemenski prestolnici Sana napotili proti ameriškemu veleposlaništvu, je policija uporabila solzivec in streljala v zrak, tako da jih je uspela zadržati. V četrtek je več sto protestnikov vdrlo na dvorišče veleposlaništva in zažgalo ameriško zastavo. Policija je v streljanju na množico ubila štiri protestnike, 34 pa ranila. Zaradi tega nasilja in iz preventivnih razlogov je v Sano v petek prispelo 50 ameriških marincev iz protiteroristične enote, so sporočili iz Pentagona.

Včeraj so morale oblasti obraniti napade protestnikov na predstavništva ZDA v Sani in Kairu, že v torek pa je bil v napadu na libijski konzulat v Bengaziju ubit ameriški veleposlanik Christopher Stevens, trije Američani in nekaj libijskih varnostnikov.

V Libiji odpovedali vse polete v Bengazi Libijske oblasti so po torkovem napadu na ameriški konzulat v Bengaziju iz varnostnih razlogov odpovedale vse polete v to libijsko mesto. Ameriške oblasti so medtem poleg ameriškega veleposlanika identificirale še tri žrtve, ki so umrle v napadu, domnevno delu islamskih skrajnežev.

Ne spreglejte