Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
20.43

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

umor italija

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 20.43

1 mesec, 3 tedne

Pokrili so ga in ga ubili: umrla je arhitektka okrutnega zločina pri naših sosedih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Barbara Balzerani | Barbara Balzerani v priporu | Foto Wikimedia Commons / Caulfield @ Italian Wikipedia

Barbara Balzerani v priporu

Foto: Wikimedia Commons / Caulfield @ Italian Wikipedia

Umrla je vodja italijanske skrajne marksistične organizacije Rdeče brigade Barbara Balzerani, ki je bila v zaporu zaradi svoje vloge pri ugrabitvi in umoru nekdanjega predsednika vlade Alda Mora leta 1978, danes poročajo italijanski mediji. Stara je bila 75 let.

Balzeranijeva je bila ena od redkih žensk v vodstvu Rdečih brigad in je bila zaradi svoje vloge v političnem nasilju v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja obsojena na tri dosmrtne kazni. Med drugim je bila za zapahi zaradi sodelovanja pri ugrabitvi in umoru nekdanjega italijanskega premierja Mora.

Mora, tedanjega vodjo italijanskih krščanskih demokratov, so pripadniki Rdečih brigad ugrabili 16. marca 1978 v Rimu, pet moških, ki so ga spremljali, pa ubili. Po 55 dneh ujetništva so ga usmrtili, njegovo truplo pa pustili v avtomobilu v središču italijanske prestolnice.

Aldu Moru so ugrabitelji 9. maja 1978 povedali, da ga bodo z avtomobilom prepeljali na drugo lokacijo, in mu ukazali, naj se pred vožnjo pokrije s pregrinjalom. Nato so ga desetkrat ustrelili.  | Foto: Guliverimage Aldu Moru so ugrabitelji 9. maja 1978 povedali, da ga bodo z avtomobilom prepeljali na drugo lokacijo, in mu ukazali, naj se pred vožnjo pokrije s pregrinjalom. Nato so ga desetkrat ustrelili. Foto: Guliverimage

Balzeranijeva, znana pod vzdevkom Sara, je sodelovala tudi v več drugih odmevnih akcijah Rdečih brigad, med drugim pri ugrabitvi ameriškega generala Jamesa Leeja Dozierja decembra 1981 v Veroni. Tedaj najvišjega predstavnika Nata so posebne enote italijanske policije osvobodile po 42 dneh ujetništva.

Barbaro Balzerani so po več letih na begu aretirali leta 1985, pogojno so jo izpustili leta 2006, dokončno pa je zaradi lepega vedenja prišla na prostost leta 2011. Postala je pisateljica. Nikoli se ni opravičila za dejanja skrajne skupine, je pa izrazila obžalovanje za tiste, ki jih je nasilje prizadelo.

Ne spreglejte