Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
19.55

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

37

Natisni članek

Sovjetska zveza Vladimir Putin Ukrajina Rusija

Sreda, 7. 9. 2022, 19.55

1 leto, 7 mesecev

Poglejte, v kaj v ruskih šolah silijo otroke. Je to želel Putin? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

37

Po spletu je zaokrožil posnetek iz ene od ruskih šol, ki prikazuje ne ravno navdušene učenke med recitiranjem domoljubnega verza. Z besedami sicer ne izkazujejo naklonjenosti in pripadnosti Rusiji, temveč Sovjetski zvezi. Znano je sicer, da je s Sovjetsko zvezo tako rekoč obseden ruski predsednik Vladimir Putin.

"Slava sovjetski vojski, zmagovalni vojski. Slava sovjetskim ljudem, zmagoslavnim ljudem," deklamirajo z ruskimi zastavami in vojaškimi čepicami opremljena dekleta v eni od ruskih osnovnih šol.

Videoposnetek je na družbenem omrežju Twitter delila ruska opozicijska političarka Ljubov Sobol. Nekateri uporabniki Twitterja so ji zabrusili, da z recitiranjem Obljube zvestobe enako počnejo otroci v ZDA, a so jih drugi opomnili, da Združene države Amerike trenutno obstajajo, Sovjetske zveze pa ni že tri desetletja.

Dogajanje v šoli - za katero gre, ni znano - je sicer povsem skladno z javno znano naklonjenostjo ruskega predsednika Vladimirja Putina nekdanji zvezi sovjetskih socialističnih republik. 

Vladimir Putin | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Putin je leta 2005 razpad Sovjetske zveze označil za največjo geopolitično katastrofo 20. stoletja. Konec leta 2021, ko so zahodni obveščevalci že opozarjali, da se Rusija pripravlja na napad na Ukrajino, je Putin spet objokoval konec Sovjetske zveze in to označil za propad zgodovinske Rusije. 

V svojem nagovoru ruskega naroda tri dni pred napadom na Ukrajino je Sovjetsko zvezo oziroma pridevnik sovjetski uporabil 18-krat, besedo imperij pa šestkrat. Vse nekdanje republike Sovjetske zveze, danes samostojne države, je junija označil za rusko last. Pretekli konec tedna se ni udeležil pogreba zadnjega sovjetskega voditelja Gorbačova, ki ga mnogi nostalgični Rusi krivijo za razpad Sovjetske zveze. 

Ne spreglejte