Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
11.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

Stipe Mesić ustaši Hrvaška

Torek, 24. 1. 2017, 11.12

7 let, 2 meseca

Poglejte, kaj je Stipe Mesić nekoč govoril o Jasenovcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Nekdanji hrvaški predsednik ter častni predsednik zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške Stipe Mesić je v preteklosti relativiziral zločine ustašev v koncentracijskem taborišču v Jasenovcu med drugo svetovno vojno, kaže videoposnetek enega od njegovih pogovorov, ki naj bi potekal v Novski blizu Jasenovca v začetku leta 1992.

Posnetek so predvajali na lokalnih hrvaških televizijskih postajah v oddaji Bujica. Mesić je v pogovoru z neimenovanimi sogovorniki za mizo ob hrani med drugim dejal, da je bil Jasenovac "delovno taborišče", kjer so "ljudje umirali, tako kot sicer umirajo med vojno, za različnimi boleznimi, kot sta tifus in griža".

"Josip Broz Tito je vedel, da je Jasenovac 'falsifikat'"

"Ljudi so morili, preden so prišli v Jasenovac. Ko so jih pripeljali v Jasenovac, so bili praktično rešeni, ker so jih potrebovali kot delavce. Včasih 15 dni ali en mesec ni nihče umrl ali bil umorjen," je v tem posnetku povedal Mesić. Med drugim je dejal, da so Jasenovac zaprli dve leti po vojni ter da so v grobovih tudi trupla hrvaških domobrancev, ustašev in Čerkezov.

Po Mesićevih besedah, je tudi nekdanji jugoslovanski predsednik in partizanski poveljnik Josip Broz Tito vedel, da je Jasenovac "falsifikat" ter "zato nikoli ni obiskal spominskega območja".

Mesić: Hrvati smo v drugi svetovni vojni dvakrat zmagali

Hrvaški mediji so ob objavi tega spornega posnetka spomnili še na enega, ki je bil objavljen še v času Mesićevega drugega predsedniškega mandata. V nagovoru avstralskim Hrvatom v začetku 90. let je povedal, da so Hrvati "dvakrat zmagali v drugi svetovni vojni" ter da se ne rabijo nikomur opravičevati zaradi Jasenovca.

Kot je takrat pojasnil, so prvič zmagali, ko sta Nemčija in Italija priznali ustaško Neodvisno državo Hrvaško, in drugič, ko so bili na koncu vojne za zmagovalno mizo. Mesić je tedaj med Hrvati v Avstraliji nabiral denar za obrambo Hrvaške. Po objavi posnetkov je kot predsednik države pojasnil, da je šlo za "taktična popuščanja", ki so bila "napačna" in "zgrešena" ter da trdno vztraja pri antifašizmu.

Ne spreglejte