Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 6. 2015,
17.01

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija Aleksis Cipras Janis Varufakis Jean Claude Juncker pogajanja bankrot

Sobota, 13. 6. 2015, 17.01

8 let, 1 mesec

Pogajanja z Grčijo se nadaljujejo. Se Evropa pripravlja na njen bankrot?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogajanja z Grčijo se bodo nadaljevala tudi v nedeljo, je danes napovedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Grčija naj bi sicer še danes predstavila Bruslju nove predloge reform, da bi si zagotovila nadaljevanje finančne pomoči, a se bodo pogovori o tem na "visoki tehnični ravni" nadaljevali tudi naslednji dan, je nakazal Juncker.

"Če dogovora ne bo, bodo posledice uničujoče" Grčiji konec junija grozi bankrot, če do takrat ne bo dosegla dogovora o izplačilu prejete pomoči v višini 7,2 milijarde evrov. Juncker je danes v Luksemburgu povedal, da se bodo še danes v Bruslju njegovi osebni predstavniki sešli s predstavniki grške vlade.

Če dogovora ne bo, bodo posledice uničujoče tako za Grčijo kot tudi preostale članice območja evra, je opozoril Juncker in dodal, da se tega zaveda tudi grški premier Aleksis Cipras. "Zaveda se, da situacija prihaja do zaključka," je dejal predsednik Evropske komisije, ki se je v Luksemburgu udeležil slovesnosti ob 30. obletnici sklenitve schengenskega sporazuma.

"Vlada v Atenah bo morala sprejeti ustrezne politične odločitve, čeprav doma ne bodo priljubljene" Grška vlada si zdaj prizadeva, da bi dogovor s posojilodajalci, ki jih predstavljajo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF), dosegli do srečanja finančnih ministrov evrskih držav, ki bo prihodnji četrtek. Juncker je dejal, da bo morala vlada v Atenah sprejeti ustrezne politične odločitve, čeprav doma ne bodo priljubljene.

Se Evropa že pripravlja na bankrot Grčije? Vse glasnejša so tudi ugibanja, da se Evropa, predvsem pa Nemčija, že pripravlja na bankrot Grčije in njen izstop iz evrskega območja. A grški finančni minister Janis Varufakis je danes v pogovoru za britanski BBC menil, da do tega ne bo prišlo in da Evropa tega ne bo dopustila. "Ne verjamem, da bi katerikoli pameten evropski politik šel po tej poti," je menil.

V IMF so sicer minuli teden opozorili, da v pogajanjih ni bilo nobenega napredka, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je Grčijo opozoril, da je "konec kockanja". "Upam, da blefirajo," pa se je na to odzval Varufakis.

Ne spreglejte