Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 8. 2012,
19.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 18. 8. 2012, 19.35

7 let, 12 mesecev

Podpredsedniški kandidat Ryan bolj obdavčen kot Romney

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Republikanski kandidat za podpredsednika ZDA Paul Ryan je obdavčen z višjo stopnjo kot pa predsedniški kandidat Mitt Romney, poročajo ameriški mediji.

Lani je Ryan plačal 20 odstotkov davka na dohodke, leta 2010 pa 15,9 odstotka. Romney pa je bil leta 2010 obdavčen z 13,9-odstotno stopnjo. Romneyjev volilni štab je v petek objavil Ryanove podatke o plačilu davkov v zadnjih dveh letih, medtem ko so za Romneya doslej objavili le podatke za leto 2010. Za leto 2011 pa jih še obljubljajo. Na drugi strani pa so zavrnili pozive demokratov, naj razkrijejo podatke o plačilu davka še za tri leta prej. Demokrati Romneya, ki naj bi bil "težak" okoli 200 milijonov dolarjev, sicer preganjajo, da v nekaterih letih sploh ni plačal davka. Romney je na drugi strani zatrdil, da je v zadnjem desetletju še vsako leto v proračun plačal približno 13 odstotkov svojih dohodkov. V letih 2010 in 2011 pa naj bi zaslužil okoli 21 milijonov dolarjev letno. Nižjo stopnjo obdavčitve naj bi dosegel predvsem na račun kapitalskih dobičkov, ki so v ZDA manj obdavčeni kot pa npr. plača, kjer je trenutno najvišja možna stopnja obdavčitve 35-odstotna.

Ryan je bil skupaj z ženo že obdavčen z višjo stopnjo kot Romney; leta 2011 sta zaslužila dobrih 323.000 dolarjev in od tega plačala dobrih 64.000 dolarjev davka, kar znese 20 odstotkov. Leta 2010 pa sta na dobrih 215.000 dolarjev plačala 34.000 dolarjev davka oz. 15,9 odstotka.

Vprašanje plačila davkov je v kampanji pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA postala prvovrstna tema. Demokratski predsednik ZDA Barack Obama si namreč prizadeva prenoviti davčni sistem in ga narediti preglednejšega, predvsem pa pravičnejšega.

Tako naj bi vsako gospodinjstvo z zaslužki, višjimi od 250.000 dolarjev, plačevalo višji davek. Vendar pa republikanci z Romneyjem na čelu temu nasprotujejo in se še naprej zavzemajo za visoke olajšave za bogate Američane. Romney bi tudi znižal stopnje obdavčitve na dohodke za 20 odstotkov, odpravil obdavčitev na dohodek od investicijskih vlaganj in zmanjšal tudi obdavčitev na dobiček podjetij.

V Obamovi kampanji te načrte zavračajo in menijo, da bi koristili le bogatim, medtem ko bi bile družine z otroki povprečno še bolj obdavčene. Romneyja zato skušajo prikazati kot bogatega elitista, ki nima posluha za navadne Američane.

Ne spreglejte