Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
19.12

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Köln Nemčija priseljenci Salzburg Zürich

Četrtek, 7. 1. 2016, 19.12

5 let, 7 mesecev

Podobni napadi kot v Kölnu tudi v Avstriji, Švici in na Finskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po nemški, avstrijski in švicarski policiji se je sedaj oglasila še finska in sporočila, da so tudi v Helsinkih na silvestrovo zaznali neobičajno visoko raven spolnega nadlegovanja.

FINSKA Finski policisti so prejeli namige, da skupine prosilcev za azil načrtujejo, kako se bodo na najdaljšo noč v letu lotili žensk. Namestnik vodje helsinške policije Ilkka Koskimaki je povedal, da toliko nadlegovanja kot ob tokratnem silvestrovanju v Helsinkih še niso zabeležili. "To je v Helsinkih povsem nov fenomen," je dejal.

Varnostniki, ki so za silvestrovo pomagali skrbeti za varnost na ulicah, so policistom povedali, da je bilo veliko spolnega nadlegovanja predvsem na osrednjem trgu v prestolnici, kjer se je na zabavi zbralo okoli 20.000 ljudi. Do treh napadov naj bi prišlo še na glavni železniški postaji, kjer se je zbralo kakih tisoč prosilcev za azil, večinoma Iračanov. Osumljence so prijeli.

Policisti so bili pripravljeni Finska policija sicer ni bila povsem nepripravljena na te dogodke. Že pred koncem leta so namreč prejeli namige, da pribežniki načrtujejo napade - kakršni so nato dejansko sledili ne le v Helsinkih, ampak tudi v Kölnu in nekaterih drugih nemških mestih, pa tudi v Avstriji, Švici in morda še kakšni državi. Finski policisti so bili zato za silvestrovo v visoki pripravljenosti. Že pred silvestrovim so v nekem azilnem centru tudi pridržali šest Iračanov zaradi "javnega vzpodbujanja h kriminalnemu ravnanju"; izpustili so jih nato 2. januarja.

Povezav med napadi v Helsinkih in Kölnu policija zaenkrat ni odkrila, je še povedal Koskimaki.

Skrajno desni "prostovoljci" patruljirajo po ulicah V več finskih mestih v zadnjih mesecih pojavile skupine skrajno desnih "prostovoljcev", ki patruljirajo po ulicah in domačine "ščitijo pred muslimanskimi vsiljivci". Finska vlada je te patrulje, ki naj bi bile povezane z neonacisti, ostro obsodila. Kot je poudaril notranji minister Petteri Orpo, ti ljudje nikakor nimajo pravice uporabiti silo in ne prispevajo k večji varnosti.

AVSTRIJA Policija v Salzburgu je sporočila, da je več žensk vložilo prijave zaradi spolnih napadov na silvestrovo. Sklepajo, da so se na policijo z večdnevno zamudo obrnile zato, ker jih je je "opogumilo" dogajanje v Nemčiji in medijsko poročanje o njem. Policija preiskuje, ali so bili napadi organizirani oziroma ali so bili napadalci med seboj kakorkoli povezani.

Dunajska policija je medtem danes najprej zatrdila, da v avstrijski prestolnici tovrstnih napadov na silvestrovo ni bilo, a je pozneje vendarle tudi sama prejela prijavo s strani treh prijateljic, da so bile žrtve napada, nadlegovane in oropane.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je že zatrdila, da bo policija v vsakem od teh primerov pokazala "ničelno toleranco". "Eno je gotovo: me ženske se ne bomo pustile omejiti v naši svobodi gibanja na javnih mestih niti za milimeter," je še poudarila.

ŠVICA V Švici naj bi bile ženske žrtev podobnega nasilja kot v Kölnu v Zürichu, kjer je potekala največja silvestrska zabava na prostem v tej državi. Kot poročajo tamkajšnji mediji, je policija prejela več kot 20 ovadb zaradi ropov, pri pogovoru s temi ženskami pa se je pokazalo, da jih je bilo več tudi žrtev spolnega nasilja. Tudi v Švici naj bi bili napadalci mladi moški iz severnoafriških in arabskih držav.

Ne spreglejte