Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 10. 2020,
11.28

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

74

Natisni članek

Karel Erjavec koalicija ukrepi Koronavirus Zdravko Počivalšek

Petek, 30. 10. 2020, 11.28

3 leta, 5 mesecev

Počivalšek: Razprava o zamenjavi vlade v tem trenutku je neokusna in neprimerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

74

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v pogovoru za predpraznično Sobotno prilogo Dela dejal, da je zanj razprava o zamenjavi vlade v tem trenutku neokusna in neprimerna. "Zdaj je čas, ko je treba pokazati voljo za državotvornost. Aktualna vlada je v tem trenutku operativna in to je najpomembneje," je poudaril. Prvak NSi Matej Tonin pa se je danes srečal z vodilnim pobudnikom koalicije ustavnega loka Jožetom P. Damijanom. Kot je po srečanju Tonin zapisal na Twitterju, da je bil pogovor kosntruktiven, a da NSi "ne more sodelovati pri alternativnih vladnih poskusih".

"Dejstvo je, da so zdaj razmere tako resne, da je nujno, da v politiki stopimo vsi skupaj. Tudi od tistih, ki zagovarjajo oziroma so protagonisti Koalicije ustavnega loka, bi pričakoval, da v tem trenutku, ko potrebujemo sodelovanje vseh, niso tako ekstremni in agresivni. Za obvladovanje krize je to nujno; zdaj potrebujemo sodelovanje, da se bomo nato sploh lahko pogovarjali o politiki," Počivalška povzema STA.

"Tem tezam, ki jih slišim v medijih, floskulam o orbanizaciji, fašizmu in tako naprej, ne morem nasedati, so neprimerne. Mi delamo cele dneve za to, da bi ustvarili razmere za to, da družba lahko kolikor toliko normalno deluje v teh res zahtevnih razmerah, in v takšnih podtikanjih v tem trenutku ne vidim nič konstruktivnega," je še dodal.

Jelko Kacin
Novice Ukrepi bodo podaljšani za teden dni, za učence še en teden počitnic #video

"Kaj bo, če bo, bomo odgovarjali, ko bo"

Počivalšek je bil v stiku s Karlom Erjavcem, ki se znova poteguje za vodenje DeSUS. | Foto: Ana Kovač Počivalšek je bil v stiku s Karlom Erjavcem, ki se znova poteguje za vodenje DeSUS. Foto: Ana Kovač Programski dokument, za katerega je vodilni pobudnik za oblikovanje Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan v četrtek dejal, da ga je poslal tudi prvakom koalicijskih SMC, NSi in DeSUS, bodo proučili, ko in če bo prišel na naslov stranke. "Kolikor vem, so prav člani te koalicije pomagali zrušiti prejšnjo vlado. Sicer pa, kaj bo, če bo, bomo odgovarjali, ko bo," je še dejal, poroča STA.

Pojasnil je tudi, da je bil v stiku s Karlom Erjavcem, ki je vnovič kandidat za predsednika DeSUS. Pogovarjala sta se o dejavnostih, ki so potrebne za to, da se politične razmere stabilizirajo, ni bila pa tema pogovora, kateri resor bi prevzel Erjavec. Prav tako nista govorila o Koaliciji ustavnega loka. Kot je povedal, Erjavca pozna že dolgo in je bil z njim vedno v dobrih odnosih.

s
Novice Številni mladi izgubljajo upanje #video

Tonin: NSi ne more sodelovati pri alternativnih poskusih oblikovanja vlade

Prvak NSi Matej Tonin se je danes srečal z vodilnim pobudnikom koalicije ustavnega loka Jožetom P. Damijanom. Kot je po srečanju Tonin zapisal na Twitterju, da je bil pogovor kosntruktiven, a da NSi "ne more sodelovati pri alternativnih vladnih poskusih". Kot je zapisal, je Damijanu povedal, "da je pred Slovenijo največja preizkušnja po osamosvojitvi, ki terja stabilno in operativno vlado". Ob tem pa je dodal, da bodo vedno podpirali dobre predloge opozicije.
 

Pripravljajo šesti protikoronski sveženj

Na gospodarskem ministrstvu bodo imeli po njegovih napovedih predloge ukrepov, za katere so odgovorni, in bodo vključeni v šesti protikoronski zakon, pripravljene do konca tega tedna. Načrtujejo ohranitev dobro sprejetega ukrepa subvencioniranja nadomestila za čakanje na delo. Pogovarjajo se tudi, da bi podaljšali ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa do konca junija prihodnje leto. Prav tako želijo podaljšati moratorij za vračilo posojil še za 12 mesecev ter poenostaviti in dodelati poroštveno shemo.

Zaradi epidemije koronavirusa je država v krču, meni Počivalšek. | Foto: Getty Images Zaradi epidemije koronavirusa je država v krču, meni Počivalšek. Foto: Getty Images

Razmišljajo tudi o subvencioniranju fiksnih stroškov, saj želijo olajšati poslovanje vsem, ki jim bo letos promet upadel za vsaj 35 odstotkov v primerjavi z lani. "Pri tem je kar nekaj težav, saj je treba omejiti najvišji znesek na delovno mesto po našem mnenju na pet tisoč evrov in na podjetje na 100 tisoč evrov, ker bi zaradi različne strukture podjetij lahko nekateri dobili več od upravičenega," je pojasnil, poroča STA.

Bi lahko država subvencionirala najemnine?

O možnosti subvencioniranja najemnin pa je dejal, da gre za občutljivo temo in da proučujejo predvsem rešitve, ki jih je letos na tem področju že sprejela Avstrija. Zamisel je tudi, da bi odpisali omrežnino – za elektriko, vodo, komunalo, plin – podjetjem, ki smo jim zaradi epidemije prepovedali poslovanje. Alternativa temu je lahko pokrivanje dela fiksnih stroškov.

"Dejstvo pa je, da v teh petih svežnjih nismo naslovili vseh težav in da so deli nekaterih panog še vedno v krču. Tem moramo v šestem paketu pomagati. To so na primer mestni hoteli, ki so v drugačnem položaju kot drugi deli turizma, ki smo mu z vavčerji uspešno pomagali," je še pojasnil gospodarski minister.

Izjavo, ki jo jo je poslal Jože P. Damijan, objavljamo v celoti.

Izjava za javnost

Včeraj sem z mandatom štirih opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB poslal programski dokument z vabilom predsednikom treh strank: SMC, NSi in DeSUS.

To je v skladu z izvirno pobudo, naj se v »koalicijo ustavnega loka enakopravno vključijo vse stranke trenutne opozicije (LMŠ, SD, Levica, SAB), vabilo pa je odprto tudi za DeSUS, SMC in NSi.«

Veseli me, da so v vsega treh tednih štiri opozicijske stranke uspele doseči tako visoko stopnjo soglasja in da smo se poenotili okrog ključnih programskih prioritet nove vlade do volitev 2022.

Kajti prav za to gre: Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado!

Sedanja vlada SDS to vsak dan znova dokazuje: ko bi se vse sile morale strniti v boj z epidemijo, se zapleta v ideološke bitke, gre v spopad z državnimi institucijami, z mediji in državljani ter neizprosno uničuje naš ustavni red.

Naš dokument temelji na štirih stebrih: zdravju, solidarnosti, okolju in razvoju.

Prva prioriteta prvega stebra je bolj aktivno ter premišljeno, načrtno in vključujoče soočenje z epidemijo. V ta namen smo oblikovali posebno delovno strokovno skupino, sestavljeno iz epidemiolignj / epidemiologov in menedžerk / menedžerjev v zdravstvu, ki so skupaj z nami oblikovali program potrebnih ukrepov za bolj učinkovito soočanje z epidemijo ter za čim bolj nemoteno in učinkovito delovanje celotnega zdravstva v času epidemije. Gre res za prvo prioriteto, dobesedno življenjskega pomena za državljane – in državo!

Vabilo je bilo poslano, predsednikom in vodjem poslanskih skupin.

Na njih je, da zdaj preučijo naše predloge in odločijo v svojih organih.

V spremnem pismu predsednikom sem zapisal, da se zavedam njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidim ovire, da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja.

Povabil sem jih k sodelovanju v alternativi, ki bi bistveno izboljšala delovanje države v času epidemije in po njej ter povrnila strmoglavljeno zaupanje pri ljudeh.

K sodelovanju v alternativi, ki bi zagotovila ponovno normalizacijo države, brez ideoloških front, v državljanih in državljankah pa videla dobronamerne zaveznike.

K alternativi, ki bo namesto v preteklost, usmerjena v prihodnost in razvoj.

Verjamemo, da lahko skupaj soustvarimo boljšo prihodnost za vse naše državljane in državljanke.

 

Jože P. Damijan

Ne spreglejte