Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
6. 6. 2017,
15.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

7

Natisni članek

Nato Rusija Črna gora ZDA

Torek, 6. 6. 2017, 15.51

6 let, 6 mesecev

Po vstopu Črne gore v Nato: Tega niti v obdobju hladne vojne ni bilo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

7

Mike Pence in Duško Martjanović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rusija z vstopom Črne gore v zvezo Nato izgublja moč na Balkanu. Izgubila je celo dostop do Jadranskega morja. Kako bo ukrepala?

Potem ko je do nedavnega veljalo, da so Rusi in Črnogorci bratje, se je z včerajšnjim vstopom Črne gore v zvezo Nato položaj obrnil na glavo. Rusija meni, da gre za zelo zgrešeno potezo, ki ustvarja delitve v Evropi.


Morda vas zanima še:

Črna gora postala 29. članica zveze Nato


Rusija je sicer že v procesu črnogorskega pridruževanja zvezi Nato močno zaostrila odnose s Črno goro. ZDA so celo prepričane, da za lanskim poskusom državnega udara na parlamentarnih volitvah v Črni gori stoji prav Rusija.

Rusija nasprotuje širitvi Nata in želi ohraniti vpliv na Balkanu

Zgodovinsko gledano pri aktualni zaostritvi odnosov ne gre za nič nenavadnega, nekdanje bratske odnose pojasnjuje poznavalec zahodnega Balkana Klemen Grošelj. "Odnosi med Rusijo in balkanskimi narodi so skozi zgodovino doživljali številne vzpone in padce, zato temu pretiranega pomena ne pripisujem. Gre za nacionalne interese posameznih držav," poudarja obramboslovec Grošelj.

"Če bo Črni gori sledila še Srbija, bo Rusija ostala brez pomembnih zaveznikov na Balkanu," opozarja poznavalec zahodnega Balkana in obramboslovec Klemen Grošelj. | Foto: Ana Kovač "Če bo Črni gori sledila še Srbija, bo Rusija ostala brez pomembnih zaveznikov na Balkanu," opozarja poznavalec zahodnega Balkana in obramboslovec Klemen Grošelj. Foto: Ana Kovač Večji poudarek v trenutni ohladitvi odnosov Grošelj pripisuje ruski želji po nasprotovanju širitve Nata in želji Rusije pri ohranjanju geopolitičnega vpliva na Balkanu. Putinova Rusija je pri slednjem računala predvsem na Srbijo, Črno goro in Makedonijo.

Jadransko morje pod nadzorom Nata

A s črnogorsko pridružitvijo Natu so ruski ekonomski interesi, predvsem energetski, omejeni le še na Srbijo, Makedonijo in Republiko Srbsko. "Če bo Črni gori sledila še Srbija, bo Rusija ostala brez pomembnih zaveznikov na Balkanu," opozarja.

Dodaja, da je Jadransko morje postalo "zaprto" za rusko prisotnost oziroma je odslej pod nadzorom zveze Nato. "Tega niti v obdobju hladne vojne ni bilo," spomni Grošelj.

Jadransko morje je odslej povsem pod nadzorom zveze Nato. "Tega ni bilo niti v obdobju hladne vojne," spomni Grošelj. | Foto: Thinkstock Jadransko morje je odslej povsem pod nadzorom zveze Nato. "Tega ni bilo niti v obdobju hladne vojne," spomni Grošelj. Foto: Thinkstock Ali bo Rusija poskušala destabilizirati Črno goro in na kakšen način, si Grošelj ne upa napovedovati. "Ne vemo, kakšna je resnična podpora tem idejam znotraj črnogorske opozicije. Močno dvomim, da bi Črna gora s spremembo oblasti izstopila iz severnoatlantskega zavezništva," pravi Grošelj.

Pričakuje pa, da Rusija ne bo dodatno zaostrovala političnih odnosov, kot jih je doslej. Rusija je namreč okoli 50 predstavnikom črnogorske države prepovedala vstop na svoje ozemlje, na kar je Črna gora odgovorila z recipročnim ukrepom. 149 državljanom Rusije in Ukrajine je prepovedala vstop v Črno goro.

Rusija bi lahko izvedla hibridni napad na Črno goro

"Ugibamo lahko le o hibridnem pritisku. To pomeni, da bi Rusija z medijskimi, kibernetskimi ali propagandnimi pritiski začela poglabljati notranje politična razhajanja Črne gore.  A za to Rusija potrebuje močno prisotnost oziroma geografsko bližino, kot na primer v Ukrajini," opozarja Grošelj.

Ruski državljani so v preteklosti množično vlagali v nepremičnine na črnogorski obali. Grošelj ne pričakuje, da jih bodo zaradi zaostrenih odnosov med državama zdaj začeli prodajati. | Foto: Reuters Ruski državljani so v preteklosti množično vlagali v nepremičnine na črnogorski obali. Grošelj ne pričakuje, da jih bodo zaradi zaostrenih odnosov med državama zdaj začeli prodajati. Foto: Reuters Grošelj dvomi, da bi zaradi zaostrenih političnih odnosov med državama ruski oligarhi razprodajali nepremičnine v Črni gori, ki so jih v zadnjih letih množično kupovali.

"Tudi v Londonu, kjer so bili, zgodovinsko gledano, odnosi vedno napeti, ruski državljani niso panično prodajali svojih nepremičnin," še sklene Grošelj.

Ne spreglejte