Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
18.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

Donald Trump ZDA Nato

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 18.10

6 let, 6 mesecev

Po Trumpovih kritikah zaskrbljenost in pozivi k enotnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

V EU se po kritikah novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa konec prejšnjega tedna danes vrstijo izrazi zaskrbljenosti, pozivi k enotnosti in opozorila, da je treba vendarle najprej počakati na njegovo potrditev v petek. V Natu, ki ga je Trump označil za zastarelega, pa ponavljajo, da zaupajo v ohranitev trdnih vezi z ZDA.

Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov Unije ocenil, da bo prvo letošnje zasedanje vodij evropskih diplomacij pod vplivom Trumpovih izjav, ki so pretresle Bruselj.

Trump je v pogovorih za britanski Times in nemški Bild konec minulega tedna med drugim kritiziral migracijsko politiko Nemčije ter ocenil, da je izstop Britancev iz Unije dobra stvar in da bodo sledile tudi druge države.

Steinmeier je povedal, da prihaja s sestanka z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom in da Trumpove izjave o Natu, ki so sicer v nasprotju z izjavami bodočega obrambnega ministra Jamesa Mattisa, vzbujajo zaskrbljenost.

Stoltenberg prepričan, da bodo ZDA ostale zavezane Natu

V zvezi Nato pa so na kritike o zastarelosti organizacije odgovorili, da popolnoma zaupajo v ohranitev močnega zavezništva z ZDA. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je "popolnoma prepričan, da bo nova ameriška administracija ostala zavezana Natu".

V Kremlju so se medtem strinjali s Trumpom, da je Nato zastarela organizacija. Kot je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov, je "konfrontacija sistemski cilj te organizacije". "Glede na to, da je osredotočena na konfrontacijo in da je celotna struktura posvečena idealom konfrontacije, težko govorimo o moderni strukturi, ki je v skladu z idejami stabilnosti, trajnostnega razvoja in varnosti," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal Peskov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je "popolnoma prepričan, da bo nova ameriška administracija ostala zavezana Natu". | Foto: Reuters Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je "popolnoma prepričan, da bo nova ameriška administracija ostala zavezana Natu". Foto: Reuters Steinmeier je zaskrbljen tudi zaradi Trumpovih izjav v povezavi s trgovinsko politiko ter pričakuje, da bo nova ameriška administracija spoštovala mednarodno pravo in pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

"Moč Evrope je njena enotnost"

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault pa je ob prihodu na zasedanje v Bruslju ocenil, da je najboljši odziv na Trumpove kritike enotnost Evropejcev. "Moč Evrope je njena enotnost," je poudaril.

Številni zunanji ministri so izpostavljali, da je treba najprej počakati na Trumpovo potrditev. Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je na primer poudaril, da ni smiselno komentirati komentarjev ljudi, ki še niso prevzeli položaja.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je izpostavil, da je pozorno spremljal zaslišanja ministrov in da so nekateri predlogi smiselni, celo v nasprotju s Trumpovimi izjavami, zato ne bi smeli pretiravati z odzivi in tolmačenji Trumpovih izjav in tvitov.

Britanski zunanji minister Boris Johnson se je na Trumpove izjave edini odzval pozitivno, saj je novoizvoljeni ameriški predsednik Londonu ponudil dober in hiter trgovinski dogovor med ZDA in Veliko Britanijo po brexitu. "To je zelo dobra novica," je dejal.

"Odzvali" so se tudi v Evropski komisiji. Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je pojasnil, da so, da bi se izognili kritikam svojega stališča, da ne komentirajo komentarjev, tokrat pripravili izjavo: "Ta intervju smo prebrali z zanimanjem."

Ne spreglejte