Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
8.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

4

Natisni članek

preiskava Barcelona terorizem

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 8.09

6 let, 6 mesecev

Španska policija ubila voznika belega kombija, ki je napadel v Barceloni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

4

Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Katalonska policija je potrdila, da so danes v mestu Subirats ubili glavnega osumljenca za četrtkov napad v Barceloni Younesa Abouyaaqouba, ki naj bi s kombijem zapeljal v množico ljudi na ulici Rambla in pri tem ubil 14 ljudi.

"Potrjujemo, da je v Subiratsu ubita oseba Younes Abouyaaqoub, napadalec iz Barcelone," je prek Twitterja sporočila policija.

Nosil je tudi pas z eksplozivom, ki so ga že odstranili, vendar pa še niso potrdili, ali je bil pravi. Španski mediji so poročali, da je bil pas lažen.

Policijo naj bi neka ženska obvestila, da se je moški približal hišam v Subiratsu, ki leži približno 50 kilometrov zahodno od Barcelone. Nato naj bi se zatekel v bližnje vinograde. Najverjetneje je bil ubit na cesti med dvema vinogradoma, ki jo je policija kasneje zavarovala.

Operacija na območju, ki ga preletava helikopter, še vedno poteka, saj iščejo morebitne osumljence, vpletene v napade v Kataloniji. Po navedbah prič je bilo na kraju operacije med 20 in 25 policijskih vozil.

To je 22-letni Maročan Younes Abouyaqoub, ki je vozil kombi. | Foto: Reuters To je 22-letni Maročan Younes Abouyaqoub, ki je vozil kombi. Foto: Reuters

Nove racije v Ripollu

Policija je v zgodnjih jutranjih urah preiskala še eno stanovanje v mestu Ripoll severno od Barcelone, kjer je živelo več osumljencev za napada v Kataloniji. Policisti so med drugim zasegli škatlo z gradivom in dve torbi. Priče poročajo o obsežni policijski akciji, ki je vključevala tako policiste v uniformah kot v civilu. V starem mestnem predelu je policija eno od ulic tudi zaprla za promet.

Evakuirali več sto ljudi

V Barceloni so danes zaradi sumljivega nahrbtnika na avtobusu v središču mesta evakuirali več sto ljudi.

Oglejte si posnetek evakuacije v Barceloni. 

Es Sati velja za morebitnega vodje teroristične celice

Že v soboto je policija v Ripollu preiskala hišo imama Abdelbakija Es Satija, ki velja za morebitnega vodjo razbite teroristične celice. Do junija je pridigal v mošeji v tem mestu, ki leži približno sto kilometrov severno od Barcelone.

Policije je danes tudi potrdila, da je maroški imam Abdelbaki Es Satty, ki naj bi radikaliziral mladeniče, člane celice, umrl v sredini eksploziji v kraju Alcanar v stavbi, kjer so izdelovali bombe. Kot so potrdili, so na kraju eksplozije našli njegove posmrtne ostanke. Prav tam naj bi sicer teroristi pripravljali svoje napade, ki naj bi bili glede na njihove prvotne načrte še obsežnejši.

V četrtkovem terorističnem napadu v Barceloni je voznik kombija do smrti povozil 14 ljudi, okoli sto pa jih je bilo ranjenih. Pozneje je skupina petih teroristov v kraju Cambrils izvedla podoben napad, pri čemer je bila ubita ena oseba, ranjenih pa šest. Vseh pet teroristov je nato končalo pod streli policistov.

Danes so identificirali še 15. žrtev napada. Gre za voznika vozila, s katerim je terorist v Barceloni po pokolu pobegnil. Katalonski pravosodni minister Carles Mundo je sporočil, da so identificirali vse žrtve: šest je bilo Špancev, trije Italijani, dva Portugalca, umrli so tudi Belgijka, Kanadčan, Američan ter britansko-avstralski državljan. Dve žrtvi sta bila otroka. 

Osemnajstletni džihadist prosil za odpuščanje

Eden od petih ubitih džihadistov je bil tudi 18-letni Said Aalla. Po poročanju Daily Maila je pred napadom v svoji sobi pustil poslovilno pismo, v katerem je svoje starše prosil za odpuščanje za to, kar namerava storiti.
Ne spreglejte