Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
12.41

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

migranti begunci Španija Francija italija

Nedelja, 17. 6. 2018, 12.41

5 let, 10 mesecev

Potem ko sta ladjo z migranti zavrnili Italija in Malta, jo je sprejela Španija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Aquarius | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Valencio je okoli 6.30 z ladjo italijanske mornarice prispelo več sto migrantov z ladje Aquarius, ki sta jo pred tem zavrnili Italija in Malta. Nekaj ur kasneje je v Valencio prispela tudi ladja Aquarius, nato pa še druga ladja italijanske mornarice, tako da so zdaj vsi migranti v Španiji.

Prva je v pristanišče vplula italijanska ladja Dattilo, na kateri je bilo 274 od 629 migrantov z Aquariusa. Nekaj pred 11. uro je prispela tudi ladja Aquarius, na kateri je bilo 106 ljudi. V Valencio je nato prispela še ladja Orione, ki prav tako pripada italijanski mornarici, na njej pa je 249 bilo migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na ladji Aquarius je bilo skupno  629 migrantov,  v Španijo so prišli z več ladjami. | Foto: Reuters Na ladji Aquarius je bilo skupno 629 migrantov, v Španijo so prišli z več ladjami. Foto: Reuters

Vzkliki in petje ob pogledu na špansko obalo

Španska novinarka Gabriela Sanchez, ki je bila na Aquariusu, je na Twitterju zapisala, da je bilo na ladji slišati vzklike in petje, ko so zagledali špansko obalo.

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja, ki ladjo upravlja skupaj s humanitarno organizacijo SOS Mediterranee, je na istem družbenem omrežju objavila fotografijo predstavnice organizacije v pogovoru. "Ljudje so umirjeni in se veselijo prihoda v Španijo," so zapisali ob podobi.

Med številnimi objavami z vožnje na ladji Aquarius je humanitarna organizacija SOS Mediterranee na svojem družbenem profilu objavila tudi posnetek odzivov ljudi, ko so zagledali špansko obalo. Ali kot so zapisali, "olajšanje in sreča na krovu Aquaruisa ob pogledu na špansko obalo. Konec dolge in izčrpajoče odisejade je blizu''.

migranti, morje
Novice Španija bo migrante z ladje Aquarius predala tudi Franciji

 

Migranti med petjem na poti v Španijo. | Foto: Reuters Migranti med petjem na poti v Španijo. Foto: Reuters

Humanitarna ladja Aquarius je ključna pri reševanju migrantov

Humanitarna ladja Aquarius je ena od ključnih pri reševanju migrantov. Minuli konec tedna je pred libijsko obalo rešila 629 migrantov, med njimi veliko otrok in nosečnic.

Prepeljati so jih nameravali v Italijo, a jih je ta zavrnila, prav tako Malta. Državi druga drugo obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

Aquarius | Foto: Reuters Foto: Reuters

V spor je posegla Španija

V spor je posegla Španija, ki se je strinjala, da bo sprejela ladjo. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, je nato ponudila sprejetje migrantov, ki dosegajo pogoje za dodelitev azila. Španija je v soboto sporočila, da je sprejela to ponudbo Pariza.

Lani vrnili okoli 14 tisoč migrantov, ki niso imeli možnosti za pridobitev azila

Po podatkih evropske mejne in obalne straže Frontex se je sicer število prihodov po osrednji sredozemski poti, ki vodi v Italijo, od lani zmanjšalo. To je predvsem posledica sodelovanja Italije z libijskimi oblastmi.

Število prihodov po vzhodni sredozemski poti, ki vodi prek Turčije in Grčije, ter zahodni sredozemski poti, ki vodi v Španijo, pa se je od lani občutno povečalo, je v soboto v Avstriji pojasnil namestnik vodje Frontexa Berndt Körner.

Dodal je, da so lani v najmanj 12 afriških in azijskih držav s 341 poleti vrnili okoli 14 tisoč migrantov, ki niso imeli nobene možnosti za pridobitev azila. Poleg tega je Frontex Interpolu posredoval podatke o 90 tisoč osebah, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

 

Ne spreglejte