Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 6. 2017,
16.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Sadiq Khan požar London

Nedelja, 18. 6. 2017, 16.20

6 let, 6 mesecev

Po požaru v londonski stolpnici v kritičnem stanju še devet ljudi, vsaj 58 jih je umrlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
London | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po požaru v londonski stolpnici Grenfell Tower se v bolnišnicah zdravi še 18 ljudi, od tega jih je devet v kritičnem stanju, je sporočile britanske zdravstvene oblasti NHS. Policija trenutno računa z najmanj 58 smrtnimi žrtvami, londonski župan pa razmišlja o možnosti rušenja starejših stolpnic.

Načelnik londonske policije Stuart Cundy je v soboto število žrtev smrtonosnega požara postavil pri najmanj 58. Gre za že potrjene smrtne žrtve ter ljudi, ki so še vedno pogrešani. Ob tem je Cundy ponovno posvaril, da bi se lahko število žrtev še povečalo, saj bo iskanje žrtev najverjetneje trajalo več tednov.

Stanovanjsko stolpnico Grenfell Tower v predelu Londona West London je v sredo zgodaj zjutraj zajel požar, ki se je iz drugega nadstropja razširil vse do vrhnjega 24. nadstropja.

Zaradi požara bi lahko podrli več stolpnic

Sadiq Khan | Foto: Reuters Foto: Reuters Londonski župan Sadiq Khan je sicer v prispevku za nedeljsko izdajo časnika Observer izpostavil možnost, da bi dotrajane in varnostno vprašljive stavbe v Londonu porušili. Pri stolpnicah iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja bi bilo to morda nujno zaradi zagotavljanja varnosti.

"Največja zapuščina te tragedije bo morda obzorje naših mest," je zapisal Khan. "Danes si ne bi drznili graditi stolpnic v skladu s standardi iz 70. let, a njihovi prebivalci morajo še vedno živeti s to zapuščino. Morda bo ključni izid te tragedije prav to, da bodo sistematično podrte največje napake iz 60. in 70. let," je zapisal.

Izolacija v stolpnici je bila prepovedana

Medtem pa je britanski finančni minister Philip Hammond v pogovoru za televizijo BBC dejal, da je izolacija, ki so jo uporabili na stavbi Grenfell Tower, po njegovem razumevanju v Veliki Britaniji prepovedana. Vendar pa bo preiskava katastrofe pokazala, ali je bila pri obnovi stavbe kršena zakonodaja in ali je britanska zakonodaja ustrezna, povzema Guardian.

Ob tem je Hammond poudaril, da bo vlada upoštevala izsledke preiskave požara pri oblikovanju prihodnjih politik. Že kmalu bodo ministri pričakovali vmesne ugotovitve preiskave, saj ne nameravajo čakati več let na končno poročilo, preden bodo ukrepali, je napovedal. "Če moramo kaj storiti, da bodo stavbe varne, bomo to storili," je zagotovil.

Na očitke, da je vlada ignorirala pozive k ponovnemu pregledu regulacije na področju požarne varnosti stavb po požaru v Lakanal House leta 2009, se je Hammond odzval z zanikanjem: "Moja ocena je, da smo se na priporočila odzvali pravilno in primerno." Bo pa tudi o tem presodila javna preiskava, je še dodal.

Ne spreglejte