Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 3. 2018,
15.39

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Natisni članek

pokol Izrael Palestina

Sobota, 31. 3. 2018, 15.39

6 let

Po petkovem pokolu v Palestini žalujejo, protesti tudi danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

gaza, palestina, pokol | Foto Reuters

Foto: Reuters

Palestinske oblasti so po petkovem pokolu najmanj 15 Palestincev razglasile dan žalovanja. Palestince so na območju Gaze ubili izraelski vojaki, Izrael trdi, da so tako odgovorili na izgrede. Združeni narodi so že pozvali k neodvisni preiskavi pokola.

V množičnih protestih na meji med Gazo in Izraelom, na katerih so zahtevali pravico do vrnitve palestinskih beguncev na svoje domove v današnjem Izraelu, je bilo več kot 1.400 ljudi ranjenih. Izraelska vojska je proti protestnikom uporabila pravo strelivo, granate in solzivec. To je bil najbolj krvav dan na tem območju v zadnjih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti ob meji z Izraelom se v manjšem obsegu nadaljujejo tudi danes. Palestinske oblasti so sporočile, da je bilo poškodovanih deset ljudi.

Krvav začetek šesttedenskih protestov
Izraelsko-arabska vojna leta 1948 je sprožila množični eksodus Palestincev iz današnjega Izraela. Številni danes živijo na območju Gaze, Zahodnem bregu in v sosednjih državah, saj jim Izrael ne dovoli, da se vrnejo. Petkova zborovanja so bila začetek šesttedenskih protestov, imenovanih Veliki pohod vrnitve, ki bodo predvidoma trajali do sredi maja, ko bo Izrael praznoval 70. obletnico ustanovitve, ZDA pa bodo odprle novo veleposlaništvo v Jeruzalemu.

Oglasil se je že palestinski predsednik Mahmud Abas in Izrael obtožil odgovornosti za pokol. Izraelske oblasti po drugi strani krivdo valijo na gibanje Hamas, ki vlada v Gazi. "Včeraj smo bili priča organiziranemu dejanju terorizma," je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Ronen Maneli.

V Gazi danes pokopavajo žrtve petkovega nasilja. | Foto: Reuters V Gazi danes pokopavajo žrtve petkovega nasilja. Foto: Reuters A v videu, ki ga je posnel palestinski snemalec, je videti, kako je 18-letni Palestinec ustreljen v hrbet, ko teče stran od mejnega območja. Vojska se na posnetek še ni odzvala.

Varnostni svet ZN na nujnem zasedanju

O dogajanju v Gazi je v petek na nujnem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da je globoko zaskrbljen. Ob tem je pozval k neodvisni in transparentni preiskavi smrtnih primerov.

Po podatkih izraelske vojske se je petkovih protestov udeležilo okoli 30 tisoč ljudi, palestinska stran pa navaja še višje številke.

 

Ne spreglejte