Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
9.26

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 9.26

8 let, 1 mesec

Po nasilju v Južni Osetiji še incident v Abhaziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V gruzijski separatistični pokrajini Abhazija je v nedeljo zvečer odjeknila eksplozija, v kateri so bili ubiti štirje ljudje, šest pa je ranjenih.

Domačinka in vodja lokalnih varnostnih sil naj bi umrla takoj na prizorišču, dve osebi - med njima prevajalec, zaposlen pri misiji Združenih narodov v Abhaziji - pa sta poškodbam podlegli kasneje v bolnišnici. EU Rusijo pozvala, naj sodeluje pri iskanju rešitve spora Francoski veleposlanik v Rusiji Stanislas de Laboulaye je v imenu EU Rusijo pozval, naj odigra pozitivno in dejavno vlogo v iskanju rešitve za dolgoletni spor med Gruzijo in Abhazijo in spodbujanju dialoga med sprtima stranema. Francija je 1. julija od Slovenije prevzela šestmesečno predsedovanje EU. Vodja separatistov v Abhaziji Sergej Bagapš je oblasti v Tbilisiju že obtožil "organiziranja" eksplozije in dejal, da napad "znova dokazuje, da je Gruzija ubrala pot državnega terorizma". Preiskava še poteka. To je bil že peti tovrsten incident v Abhaziji v zadnjem tednu.

Abhazija bo pretrgala vse vezi z gruzijsko vlado Bagapš je sporočil tudi, da bo Abhazija pretrgala vse vezi z gruzijsko vlado. "Abhazija zaradi Tbilisijeve politike državnega terorizma prekinja vse stike z Gruzijo," je dejal Bagapš. "Teroristična dejanja v Gagri, Sukhumiju in Galiju so členi v isti verigi in moramo se odzvati," je še dejal vodja separatistov.

Gruzija zanika vpletenost v napad Tbilisi pa je medtem že zanikal vpletenost v napad. Tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utjašvili je obtožbe, da za napadom v abzahijskem mestu Gali stoji Gruzija, označil kot "absurdne in popolnoma neutemeljene". "Gruzija ni povezana z napadom, ki se je v mestu Gali zgodil 6. julija, kot tudi ne s prejšnjimi napadi v Abhaziji," je še dodal Utjašvili.

Abhazija je ob tem skupino sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusijo (G8), Varnostni svet Združenih narodov in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pozvala "k sprejetju primernih ukrepov, da bi odpravili grožnjo terorizma iz Gruzije, saj bi ignoriranje tako resnih izzivanj lahko vodilo do nepovratnega stopnjevanja gruzijsko-abhazijskega konflikta".

Ne spreglejte