Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
8.01

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

18

Natisni članek

Juan Guaido Nicolas Maduro Venezuela socializem

Sobota, 23. 2. 2019, 8.01

5 let, 2 meseca

V Venezueli novo nasilje. Maduro prekinil diplomatske stike s Kolumbijo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

18

Nicolas Maduro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kolumbija in venezuelska opozicija sta medtem uradno začeli operacijo dostave humanitarne pomoči v Venezuelo. Predsednik države Nicolas Maduro je zato s Kolumbijo že prekinil diplomatske stike. Opozicijski voditelj Juan Guaido je medtem sporočil, da je v Venezuelo prišla prva humanitarna pošiljka iz Brazilije.

Na meji s Kolumbijo je danes v Venezueli prišlo do spopada med venezuelsko vojsko in več deset ljudmi, ki protestirajo proti zaprtju meje. Varnostne sile so jih razgnale s solzivcem. Mnogi Venezuelci pogosto prečkajo mejo, saj gredo v Kolumbijo po nakupih ali na delo, sedaj pa je zaradi spora glede tuje pomoči za Venezuelce meja zaprta. 

Maria Voglar
Novice Trpljenje Slovenke v Venezueli: Želimo le pošteno delati in živeti v miru #video

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je v kolumbijskem mestu Cucuta samooklicanemu začasnemu venezuelskemu predsedniku Guaidoju uradno predal zaloge humanitarne pomoči. V Cucuti je 600 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA.

"Zahtevamo, da se dovoli miren vstop pomoči na venezuelsko ozemlje," je povedal kolumbijski predsednik na skupni novinarski konferenci z Guaidojem. "Preprečitev tega bi lahko bila zločin proti človečnosti," je poudaril.

Venezuela Caracas protesti Maduro Guaido
Novice V incidentu na meji med Venezuelo in Brazilijo mrtvi in ranjeni

Domačini želeli preprečiti zaporo, dva mrtva

Z venezuelske strani meje medtem poročajo o nasilju med vojaki in protestniki, ki so poskušali priti do meje, da bi prevzeli pomoč. Spopadi so izbruhnili v mestu Urena, v katerem je bilo ranjenih več deset ljudi. Tako v Ureni kot v drugem obmejnem mestu San Antonio je policija uporabila solzivec, da bi razgnala protestnike.

Do spopadov je prišlo že včeraj, ko je na meji z Brazilijo - nekaj ur potem, ko je Maduro blokiral vstop v državo - prišlo do incidenta. Začelo se je, ko so vojaki v mestu San Francisco de Yuruani naleteli na cestno zaporo, ki so jo postavili domorodci iz plemena Pemon. Ti naj bi želeli preprečiti zaporo humanitarne pomoči na meji.

Vojaki naj bi tedaj začeli streljati na množico ljudi, ki je poskušala čez mejo prepeljati humanitarno pomoč. Umrla sta dva človeka, šlo naj bi za člana plemena Pemon, še 15 ljudi je bilo ranjenih.

Venezuela vojska
Novice Venezuelska vojska na meji v povišani pripravljenosti

Guaido na Bransonov koncert, Maduro zaprl mejo

Guaidojeva prizadevanja je z organizacijo koncerta na kolumbijsko-venezuelski meji podprl britanski milijarder Richard Branson. Njegov cilj je bil zbrati 100 milijonov dolarjev za Venezuelce, ki zaradi hude gospodarske krize živijo v velikem pomanjkanju.

Na koncert, ki je potekal v mestu Cucuta (torej v mestu, kjer čaka pomoč) in si ga lahko v celoti pogledate v spodnjem videu, je kljub prepovedi prehajanja meje uspelo priti tudi Guaidoju, zaradi česar je Venezuela na tem območju kasneje zaprla mejo. Venezuelska podpredsednica Delcy Rodriguez je "začasno zaprtje vseh mostov" na meji zvezne države Tachira utemeljila z "nezakonitimi grožnjami kolumbijske vlade miru in suverenosti Venezuele".

Koncert naj bi po poročanju tujih medijev privabil nekaj deset tisoč ljudi. Po oceni kolumbijske televizije Caracol se je na koncertu zbralo 250 tisoč ljudi, v množici naj bi bil tudi kolumbijski predsednik Ivan Duque. 

"Sprejem humanitarne pomoči ni beračenje. Prebivalci Venezuele ne beračijo, upirajo se diktaturi," je na včerajšnjem koncertu dejal samooklicani začasni predsednik Venezuele, ki ga je priznalo okoli 50 držav, tudi Slovenija in ZDA. | Foto: Reuters "Sprejem humanitarne pomoči ni beračenje. Prebivalci Venezuele ne beračijo, upirajo se diktaturi," je na včerajšnjem koncertu dejal samooklicani začasni predsednik Venezuele, ki ga je priznalo okoli 50 držav, tudi Slovenija in ZDA. Foto: Reuters

Maduro je ob Bransonovi napovedi koncerta vrnil žogico z napovedjo, da bo le malo stran v Venezueli tamkajšnja vlada organizirala tridnevni koncert z imenom Roke stran od Venezuele. Ali je to uresničil, ni povsem jasno. Tuji mediji so včeraj poročali, da so na pričakovanem prizorišču postavljali oder, a v času opozicijskega koncerta naj bi bila tam le peščica ljudi.

Omenimo pa, da Bransonova poteza v zahodnem svetu ni naletela le na pozitiven odziv: basist Pink Floydov, Britanec Roger Waters, je njegovo potezo javno kritiziral. Dejal je, da Bransonova odločitev nima nič z demokracijo, svobodo in pomočjo. "Ne politizirajte pomoči," je dejal v videu na Twitterju.  

Mesec dni 'dvojne' vlade

Danes sicer mineva tudi mesec dni, odkar se je Guaido na protivladnih protestih 23. januarja oklical za začasnega predsednika Venezuele.

Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo več kot 50 držav, opozarja, da so zaradi pomanjkanja hrane in zdravil ogrožena življenja več sto tisoč Venezuelcev, če ne bodo hitro dobili pomoči. Maduro na drugi strani trdi, da je vse skupaj krinka za ameriško invazijo. Pri tem ga podpirata tudi Rusija in Kitajska.

Novice "Ko smo živeli v socializmu, so nam Slovenci iz Venezuele pošiljali pakete pomoči." #video
Melania Trump, Donald Trump
Novice Melania Venezuelcem in Kubancem o slovenskem izhodu iz socializma

Leta krize in pomanjkanja

Venezuelci sicer že več let zaradi gospodarske krize, ki jo je deloma povzročila tudi mednarodna gospodarska zapora pod vodstvom ZDA, trpijo hudo pomanjkanje tako osnovnih življenjskih potrebščin kot tudi zdravil.

Po ocenah Združenih narodov je iz Venezuele od leta 2015 odšlo okoli 2,7 milijona ljudi.

Ne spreglejte